Autor Cultura
23 Octubre 2014 a 14:00

El 3er Festival TRONA coincideix amb la Festa de Tardor

Dissidència Sònica i La Guitza denunciaran l’incompliment del pacte de nit

Cartell del TRONA

Cartell del TRONA // Imatge cedida

Amb la Festa de Tardor que arriba aquest cap de setmana també fruirem de la tercera edició del Festival de música TRONA. Aquest festival l’organitza Dissidència Sònica i el Casal Popular La Guitza i es celebrarà dissabte 25 a partir de les 8 de la tarda al Parc Ramon Barnils.

El Festival Trona funciona de la següent manera, ens expliquen des de l’organització, “ho organitzem de la forma que considerem més justa que és per sorteig, ens envien propostes i qui és escollit és qui toca“. Els grups escollits per aquesta edició, per ordre d’aparició a l’escenari dissabte, seran Límite, de Rubí, amb un rock urbà, tipus Extremoduro, Orígenes, que fusiona elements de rap i de rock i que són de Sant Cugat i la Floresta i, Ghost Trip, que fan Hard-Rock i són de Sant Cugat. Aquest és el tercer Trona del 2014 i la línia reivindicativa se centrarà en l’incompliment del pacte de nit.

Què és Dissidència Sònica?

Dissidència Sònica és el sindicat de músics de la zona de Collserola que abarca, si fa o no fa, La Floresta, Mira-sol, Les Planes, Sant Cugat i Valldoreix. L’activitat política que des de la seva fundació, l’any 2001, ha dut a terme Dissidència Sònica ha estat, principalment, la reivindicació d’un equipament públic amb sala de concerts i bucs d’assaig. Mes enllà d’aquesta lluita concreta, Dissidència Sònica vol ser, en la mesura del possible, aquell espai de participació política des del qual el músic pugui fer sentir la seva veu davant del poble, les seves institucions i els mitjans de comunicació. “Amb això volem dir que Dissidència Sònica no aspira a representar a ningú sinó a facilitar les eines per a que el music es representi a ell mateix“, expliquen en la presentació en la seva plana de Facebook.

La polèmica del canvi d’ubicació

Justament la ubicació del festival, s’ha canviat a 5 dies de la seva celebració de la ubicació inicial a la Plaça del Rei, ha estat una de les polèmiques dels darrers dies doncs, l’ajuntament, segons els organitzadors, ha canviat la ubicació aquesta mateixa setmana, la qual cosa resulta un inconvenient al que “ja comencen a estar acostumats” segons un dels seus portaveus, Quimantú Segura que, en declaracions a cugat.cat, assegura que “no hi ha cap justificació per canviar la ubicació d’un concert amb tant poc marge de temps i que la maniobra del consistori deu venir per les seves diferències amb l’Ajuntament sobre el Pacte per la Nit“.

I és que ja en la convocatòria pel festival, Dissidència Sònica carregava contra la política que l’equip de govern municipal està duent a terme respecte les activitats d’oci als espais públics. En aquest afirmaven que ja no “van signar mai el Pacte per la Nit perquè entenem que l’únic que pot garantir el dret al descans dels veïns que no els agrada la música és l’existència de l’Espai Musical autogestionat que fa 20 anys que reivindiquem. Qui no hagi estat movent un sol dit perquè aquest equipament es faci realitat no té autoritat moral, ni política, ni cívica per imposar res“. I seguien criticant que l’ajuntament apliqui una “política erràtica cultural de forma unilateral imposant limitadors que paga l’organització, ubicacions inexplicablement allunyades del centre, restriccions, canvis d’última hora, improvisació, ineficàcia, clientelisme, autoritarisme i, sobretot, silenciament antidemocràtic dels veïns que pensem diferent“. En aquest manifest a més denunciaven que l’ajuntament “odia la cultura popular i veu qualsevol manifestació cultural que no controli com a enemiga” i “la doble vara de mesurar en actes de l’Auditori o les JNC on no hi havia limitador“. Finalment, i comparant a l’alcaldessa amb Fraga Iribarne per allò de “la calle es mía” avisaven que “no hi haurà pau mentre no hi hagi justícia” amb el lema “Trona sobre la seva tomba“.

Switch to mobile version