Autor Política
9 Octubre 2014 a 19:15

Dues formes diferents de celebrar el Dia de la Hispanitat a Sant Cugat

Les JERC i Societat Civil Catalana fan una crida en sentits ben diferents

Roda de premsa de les JERC // Foto: Xavier Boix

Roda de premsa de les JERC // Foto: Xavier Boix

El proper diumenge és 12 d’octubre i com cada any es celebra a tot l’estat la festa del Pilar i el Dia de la Hispanidad. Cada dia són més les veus que s’oposen a aquesta celebració, no només des de la vessant nacional sinó també des d’aquelles que s’oposen a que se celebri una efemèride que comporta “el record – diuen – d’un genocidi de milions d’indígenes a compte de l’evangelització i la imposició d’una nova cultura i dominació governamental, des de la metròpoli“.

Amb tot però el dia se segueix celebrant de forma institucional arreu del territori espanyol malgrat aquest any, en caure en diumenge, no sigui festiu – a moltes comunitats dilluns 13 serà dia festiu però -. A Catalunya no és festa dilluns. Els actes institucionals es barregen a més amb els religiosos i militars, amb una demostració més del caràcter d’un país que sembla que no vol avançar cap un estat més modern de caràcter laic i que vol deixar enrere les celebracions sense desfilades d’armament molt lligades a la corona.

A Catalunya i, en concret, a Sant Cugat, el diumenge se celebrarà de formes ben diferents. Hi haurà qui aprofitarà les darreres fuetades de bon temps i marxarà el cap de setmana. Hi haurà també qui no s’assabentarà del que està passant. Però hi ha almenys dos espais polítics, com a mínim de moment, que ja han dit la seva. Avui han comparegut les JERC – Joventuts d’Esquerra Republicana -, acompanyats de la candidata a l’alcaldia Mireia Ingla, reclamant que aquell dia deixi d’onejar la bandera espanyola a l’ajuntament i que “en el seu lloc onegi l’estelada al costat de la senyera“. El portaveu de les JERC, Lluc Cahís, ha demanat a les joventuts de CiU, en el govern de la ciutat, “que siguin coherents amb allò que s’ha aprovat al ple en forma de moció – la moció Un país, una bandera –  que instituïa que la senyera fos la única bandera que havia d’onejar a l’ajuntament“. Preguntats per aquest mitjà sobre si l’estelada representa a tothom i si és normal que es pagui la seva instal·lació amb diners públics, la candidata Mireia Ingla ha respost que “el que defensem és que es tregui la bandera espanyola però l’estelada representa la lluita i estem en moments de lluita i l’ajuntament representa clarament una majoria sobiranista o almenys això és el que donen a entendre“.

Cartell SCC Acte Dia Hispanitat // Imatge web SCC

Cartell SCC Acte Dia Hispanitat // Imatge web SCC

Una altra forma de celebrar el Dia de la Hispanitat és la que proposen des de Societat Civil Catalana (SCC). Aquesta plataforma es va constituir fa una setmana a Sant Cugat i, segons els seus portaveus, unes 400 persones han signat ja el seu manifest. A partir d’avui mateix es podran trobar pel centre de Sant Cugat informant del seu posicionament contrari a la consulta i al procés nacional i “de defensa d’un model de convivència plural respectant la nostra història i tradicions, així com la nostra riquesa cultural i lingüística, tot respectant els símbols oficials de Catalunya i Espanya, així com les lleis que fan possible la democràcia“. La plataforma cívica – política, “no partidista” segons les paraules del seu responsable de comunicació Josep Miquel Vaquero, “està constituïda per santcugatencs i santcugatenques d’orígens personals i professionals diversos“, d’ideologia política diferent i, després de “l’èxit de la celebració de la Diada de Catalunya a Tarragona” han organitzat una concentració aquest diumenge davant el Monestir a les 10 del matí “per reivindicar tot allò que ens uneix“. Des d’allà aniran cap a Barcelona, baixant amb els Ferrocarrils de la Generalitat a Plaça Catalunya, on a les 12 del migdia hi ha previst realitzar l’acte central del Dia de la Hispanitat.

Switch to mobile version