Autor Política
6 Octubre 2014 a 11:00

80 anys de l’Estat català

Només va durar 10 hores

Lluís Companys empresonat

Imatge del web de la Universitat Pompeu Fabra

Avui es compleixen 80 d’anys dels fets del 6 i 7 d’octubre de 1934. En aquelles dates, la “Llei de Contractes de Conreu“, que respectava el dret dels propietaris, però millorava la situació econòmica i social dels rabassaires catalans, va provocar l’enfrontament entre el govern espanyol i l’oposició catalana.

El 4 d’octubre de 1934 arran de la formació d’un govern de la República que donava entrada a una organització considerada antirepublicana i antiautonomista (formada per tres ministres del CEDA), el president Lluís Companys va proclamar unilateralment el 6 d’octubre un “Estat Català de la República Federal espanyola“.

Passades les vuit de la tarda, Companys va sortir al balcó de la Generalitat acompanyat dels consellers i va realitzar la proclama:

“En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l’Estat Català de la República Federal Espanyola i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d’edificar una República Federal lliure i magnífica”. (Fragment de la proclamació de Lluís Companys).

Aquesta insurrecció, però, va ser avortada el mateix dia pel capità general de Catalunya i el president de la Generalitat va ser destituït i empresonat.

Així doncs, l’Estat Català només va durar 10 hores i va acabar amb la detenció de tot el govern català i els responsables dels Mossos d’Esquadra, llevat del “conseller” de Governació, Josep Dencàs, qui havia fugit a França. Tots ells van ser enpresonats al vaixell “Uruguai”.

D’aquesta manera, entre l’octubre de 1934 i el febrer de 1936, amb l’Estatut suspès, la presidència de la Generalitat va ser ocupada per persones designades pel govern espanyol i que tenien el títol de governadors generals de Catalunya.

El 16 de febrer de 1936 es va aixecar la suspensió de l’Estatut i es va procedir a l’excarceració de Lluís Companys i la seva reposició a la presidència de Catalunya.

Switch to mobile version