Autor Política
11 Setembre 2014 a 9:13

SÚMATE aplega més de 300 persones a la Plaça Octavià

Arcadi Oliveres proposa que la 1a reunió del nou estat es faci a Sant Cugat

 [wzslider info=”true”]

Una bon acte, complet, emocionant, pedagògic, festiu, amb tots els ingredients per animar a la gent nascuda aquí o a qualsevol altre lloc, als de “primera generació” o no, als de parla catalana o els de parla castellana a que avui omplin Barcelona i tots els actes de celebració de la Diada Nacional. Ho van intentar de totes les formes possibles en un acte en que els intervinents es van complementar perfectament.

Des del presentador, en Paco Martínez, de SÚMATE, que en totes les entradetes anava fent referència a declaracions de líders polítics per respondre-les i de les quals podem extreure una de pròpia en la que expressà recordant a Machado que “las dos Españas me han dejado helado” i també va aprofitar per recordar que el darrer consell de ministres de la 2a República es va reunir en el Monestir de Sant Cugat.

Van intervenir després un economista madrileny, Fernando Corominas, de la pròpia organització, que resideix a Catalunya des dels 27 anys i que, per sorpresa del públic, més de 300 persones, va respondre una trucada al mòbil a dalt de l’escenari perquè resultà que el trucava el ministre Montoro, d’aquí que li donà peu a parlar del sistema fiscal “y que todos los que vivimos en Cataluña sufrimos del criterio mentiroso del que habla Montoro cuando se refiere de las balanzas fiscales. Lo que importa es qué queda después de pagar. El problema de Catalunya es el coste de la vida y la renta disponible“.

Darrere d’ell va ser el torn del president de l’entitat convocant de l’acte, SÚMATE, d’Eduardo Reyes que va respondre a Monago en primer lloc dient-li que efectivament tenien síndrome d’Estocolm gràcies a gent com ell i en segon lloc perquè amb les seves declaracions ahir mateix havien recollit 2 mil € a la campanya que l’entitat ha engegat a VERKAMI per enviar un milió de missatges a indecisos. Després de 253 actes per tot el territori, Reyes va afirmar que a Catalunya malgrat el que es digui “tothom pot parlar com vol, nosaltres som gent senzilla, jo mateix sóc ebanista, del carrer, però cada cop gent més preparada està al nostre costat i de la gent com nosaltres, castellano-parlants que volem que el 9N votem ens deixin o no“. Al final de la seva intervenció va recordar com van arribar els seus pares a Catalunya cercant una vida més digne i que “per això ens hem de moure nosaltres perquè els nostres fills també la tinguin” i va ser justament quan es va emocionar.

El següent a parlar va ser en Raül Romeva, l’ex-eurodiputat d’ICV i expert en relacions internacionals, va fer una crida a la participació massiva en els actes d’avui “demà és la porta que ha d’ajudar a passar al 9N, que no és negociable perquè hi ha un compromís social, ciutadà i institucional“. Des de la seva experiència a Europa va afirma que “a Europa ningú ha dit que no es pugui votar, tant de bo el proper 11S estem tothom al voltant d’una taula construint el nou país i no demanant poder votar“. Les intervencions van acabar amb la intervencions de l’economista, president de la UNIPAU i impulsor del Procés Constituent, Arcadi Oliveres que va proposar mig en broma en començar que “la primera reunió del nou govern del nou Estat es faci a Sant Cugat” i tot seguit, i això sí seriosament, va plantejar que el nou estat català ha de ser “una república sense exèrcit i solidària, amb el de dins – més justa socialment i cooperativa, amb tots els pobles d’Espanya, amb la gent del 3er món i els que vénen des d’allà i amb les generacions futures, preocupant-se pel medi ambient“.

L’acte, que també va tenir la seva part més lúdica – artística, va comptar amb les rumbes del Peret Reyes i el recital de poemes de l’actriu santcugatenca Sònia Guimerà que, entre d’altres, va recitar la versió original del s. XVIII de Els Segadors, Cantares d’Antonio Machado, de George Orwel i Martí i Pol.

Switch to mobile version