Autor Societat
26 Setembre 2014 a 16:00

Protecció Civil dóna consells per a la Festa al Cel de Mataró

Dispositiu de seguretat i mobilitat

Imatge d'arxiu de la Festa al Cel de Mataró // Imatge del web de la Festa al Cel

Imatge d’arxiu de la Festa al Cel de Mataró // Imatge del web de la Festa al Cel

Enguany es preveu una concentració de gairebé 160.000 persones a la Festa al Cel de Mataró que es celebrarà aquest cap de setmana. Aquest fet suposa un esforç organitzatiu per tal de garantir la seguretat al Port, les platges i el Passeig Marítim del municipi.

Està previst que s’ocupi l’espai terrestre entre el Port i la Riera de Sant Simó, així com també tot el Passeig Marítim, l’Avinguda del Maresme i la N-II des d’on els assistents observaran les exhibicions de vol de diverses aeronaus sobre el mar.

Degut a la petició de l’Ajuntament de Mataró, la Generalitat de Catalunya s’ha incorporat al dispositiu preventiu de seguretat i emergències. D’aquesta manera, Protecció Civil ha publicat els següents consells per al públic:

1. Abans i durant l’esdeveniment:

 • Atendre les informacions oficials sobre l’acte
 • Dur roba còmode i adequada al lloc (gorra, barret, ulleres de sol i calçat tapat)
 • Anar-hi hidratat i amb ampolles de plàstic
 • Localitzar sortides d’emergència
 • Si es va en grup, acordar un punt de trobada
 • Si es va amb nens, dur-los a coll o de la mà. Atenció amb les persones grans i persones amb impediments
 • Dur la documentació i en cas dels petits i gent gran fer-los dur una fitxa d’identificació i contacte. Usar les polseres d’identificació dels punts d’informació
 • En cas d’angoixa buscar un espai alternatiu
 • No pujar a les baranes, reixes o elements inestables
 • A la fi, abandonar el lloc ordenadament
 • Els nens perduts seran al Punt d’Informació

2. En cas d’emergència:

 • Mantenir la calma i seguir indicacions del personal d’emergències
 • Anar a la sortida pel lloc indicat. No tirar mai enrere
 • No cridar, córrer o empènyer
 • Un cop en zona segura, avisar si no es localitza a algú
 • Si es truca al 112 i no dóna senyal, buscar un telèfon fix per a fer la trucada

Pel què fa al Dispositiu de Mobilitat, es basa en les previsions que el diumenge 28, 55.000 dels 160.000 assistents, és a dir un 36%, arribaran en transport públic; uns 44.000, és a dir un 28%, a peu o en bicicleta; i uns 55.000 més en vehicle privat. En conseqüència, el Servei Català de Trànsit (SCT) durà a terme les següents accions en els diferents sistemes de transport:

Vehicle privat:

L’SCT aplicarà restriccions a la N-II en zona urbana i interurbana a l’alçada de Mataró. Dins de nucli urbà, entre les 06.00h del dissabte 27 i les 04.00h del dilluns 29, es tallarà la N-II a l’alçada del Port de Mataró, l’avinguda del Port, el passeig Marítim i el passeig del Callao entre el carrer de Newton i la ronda de Miguel de Cervantes. De la mateixa manera, entre les 00.00h de diumenge i les 04.00h del dilluns, també es restringirà l’N-II/avinguda del Maresme entre la Porta Laietana i la riera de Sant Simó.

En relació a la zona interurbana, l’N-II es tallarà entre les 07.00h i les 22.00h, en uns trams concrets, i el trànsit es desviarà cap a la ronda de Mataró (C-32). Els trams específics seran els següents:

N-II Punt quilomètric 649+600 Accés Mataró Nord: Tall de l’accés a Mataró Nord per la rotonda Elisabet Cristina de Brunsvic a l’N-II, en sentit sud, punt quilomètric 649+600. Els vehicles en sentit sud seran desviats a la C-32/ronda de Mataró.

N-II Punt quilomètric 643+400 Accés Mataró Centre: Tall de l’accés a Mataró Centre des de la carretera N-II, en sentit nord, al punt quilomètric 643+400. Els vehicles que accedeixin des de la rotonda de Cabrera a l’N-II en sentit nord només podran agafar l’accés als estacionaments de la zona comercial o l’accés a l’autopista C-32 en sentit Girona.

N-II Punt quilomètric 644+000 riera d’Argentona: Abalisament del pas per la riera d’Argentona de la carretera N-II, en aquest punt quilomètric. Els vehicles que accedeixin des de la rotonda del Rengle a la carretera N-II en sentit sud només podran agafar el carril dret, el carril central serà pels vehicles que circulin en sentit nord. Així s’habilitarà un carril per als vianants des de la rotonda de sortida de la zona d’estacionament fins a creuar la riera d’Argentona.

N-II Punt quilomètric 644+500 rotonda del Rengle: Senyalització d’una zona a la rotonda del Rengle com a punt d’informació. Els vehicles que accedeixin a la rotonda del Regle disposaran d’una zona abalisada on els informaran les patrulles dels Mossos d’Esquadra.

C-31d Punt quilomètric 2 Porta Laietana (Laia l’Arquera): Desviament del trànsit de la carretera C-31d cap a la carretera B-40. Els vehicles que surtin de l’autopista C-32 per la sortida 95 (Mataró Sud) i agafin la carretera C-31d no podran accedir a la Porta Laietana i se’ls desviarà per la sortida del punt quilomètric 2 cap a la carretera B-40.

Pel què fa als equips i la senyalització d’aquestes restriccions, des del passat dimecres 24 de setembre, l’SCT senyalitza els panells de la B-20, C-31/c-32 en sentt nord, C-32 en sentit sud, i C-60/AP-7 en sentit Mataró amb un preavís que informa sobre aquest esdeveniment als usuaris. El mateix dia del tall també s’avisarà.

A més l’SCT activarà els equips de senyalització viària per abalisar i senyalitzar la N-II, així com també l’helicòpter de vigilància i informació de trànsit. Tot el desplegament estarà gestionat des del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT) en coordinació amb el Centre de Coordinació Operativa (CECOR).

En relació amb l’aparcament per aquells que es desplacin amb vehicle privat, hi haurà tres grans zones d’aparcament amb un total de 9.000 places gratuïtes. Concretament els aparcaments del centre comercial Mataró Parc (3.500 places), els dels polígons Les Hortes del Camí Ral, el Rengle, i Pla d’en Boet (2.650 places), l’aparcament excepcional sobre la calçada de la N-II, entre la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic i Sant Simó (700 places), i l’aparcament del centre comercial Carrefour. A més, també s’obriran els  11 aparcaments de pagament que hi ha a la ciutat.

Transport per ferrocarril RENFE R1:

El servei de Rodalies des de Barcelona s’incrementarà entre les 08.30 i les 11.30, així com entre les 14.30 i les 20.00 en la línia R1. En aquestes franges es duplicarà l’oferta habitual, i els passatgers disposaran de 8 trens l’hora. A més, per tal d’evitar aglomeracions, s’instal·laran carpes a l’exterior de l’estació de Mataró habilitades com a zona d’espera.

Bus urbà, vianants i bicicletes:

Pel què fa al bus, hi haurà modificacions del servei per tal d’evitar l’N-II en el tram urbà. Així es reordenaran els itineraris de totes les línies de bus de la ciutat per habilitat llançadores des dels aparcaments.

En relació als vianants, molts carrers i voreres es convertiran en passadissos per circular-hi a peu en direcció mar-muntanya; s’instal·larà una senyalització vertical especial cap als passos soterrats; i es calcularà la capacitat d’aquests passos.

Finalment les bicicletes també comptaran amb un espai habilitat d’aparcament a l’estació de Rodalies.

Des de Protecció Civil, també s’ha elaborat un dispositiu preventiu de seguretat basat en el Pla d’Autoprotecció i l’actuació del Centre de Coordinació (CECOR).

El Pla d’Autoprotecció (PAU) de la Festa al Cel s’ha desenvolupat conjuntament entre l’Ajuntament de Mataró i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat. El PAU coordina tots els mitjans interns de l’organització, amb una anàlisi dels riscos, una descripció dels mitjans disponibles, la prevenció de les mesures d’autoprotecció i la definició d’un pla d’actuació per a possibles situacions d’emergència.

Dins el marc del Pla de Protecció Civil de Catalunya, PROCICAT, activat en fase d’alerta durant l’esdeveniment, s’ha previst la configuració del CECOR amb els principals organismes i cossos de seguretat. Així aquest CECOR està format per Protecció Civil de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, SEM, Policia Local de Mataró, Protecció Civil de Mataró, Creu Roja, Renfe i Adif. També cal comptar-hi el Servei Meteorològic de Catalunya, el meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme i els Bombers de la Generalitat.

El CECOR estarà en contacte permanent amb la direcció de l’acte que alhora gestionarà les possibles incidències aèries i marítimes conjuntament amb tots els operatius desplegats per les embarcacions o aeronaus.

Per a més informació sobre el Pla de Protecció Civil es pot consultar el web de la Generalitat de Catalunya.

Switch to mobile version