Autor Opinió
12 Setembre 2014 a 13:00

Per un optimisme sa

Foto: Flickr CC Llicència d'atribució, per Barbara M.

Foto: Flickr CC Llicència d’atribució, per Barbara M.

En un context en què cada vegada més motivadors, llibres i teories proclamen una actitud positiva, vull proposar una distinció important. A la meva pràctica com coach, he observat que el pensament positiu sovint s’entén d’una forma molt desencertada, i es confon amb l’optimisme irresponsable, cec i poc sa, que deriva en frustració i egoisme.

Retrat d’un optimista no sà

Una persona optimista no sana és cega, perque la seva alegria surt de no mirar el que no li agrada. Es genera expectatives, i va encaixant segons el seu puzzle als altres i a les circumstàncies. Busca el canvi de fora i posa la responsabilitat fora també. Si aconsegueix el que vol, millora la seva autoestima i la seva felicitat segons aquests resultats, i així, quan perd o fracasa, perd la seva confiança i autoestima. Quan fracasa, es frustra i es passa “a l’altre bàndol”: es torna pessimista i afirma frases com “sóc un optimista amb experiència, sóc realista”.

Cóm és un optimisme sà i sostebible

Convida a tenir objectius, i a seguir confiant en les nostres possibilitats d’èxit, però fent èmfasi en què és fonamental continuar treballant mentrestant, tant si les coses surten com esperàvem com si no, és a dir, sense aferrar-se als resultats. L’optimisme sa és responsable, perquè no busca tan transformar les coses de fora, com transformar-se des de dins. Treballa pel propi canvi interior, cap a una actitud cada vegada més positiva, però no negant la dificultat de les circumstàncies, ni negant les seves emocions desagradables. La seva voluntat li fa ser capaç d’encarar la realitat amb coratge, alliberar tot el seu potencial i recursos interns i transformar els problemes en oportunitats de creixement i aprenentatge continus.

Mai és tard per sortir de la vaga il·lusió de l’optimisme cec, i acceptar les dificultats i superar-les, sentint que el propi fet de lluitar i treballar, independentment dels resultats, ja mereix la pena.

Beatriz Ariza Rossy

Filòsofa, coach i escriptora santcugatenca

www.filocoaching.com

Switch to mobile version