Autor Opinió
10 Setembre 2014 a 15:00

Manifest del PSC amb motiu de l’Onze de Setembre de 2014

logo-psc En aquest Onze de Setembre en què commemorem 300 anys del final de la Guerra de Successió, els catalans i les catalanes tenim l’oportunitat de reflexionar sobre el nostre futur amb la voluntat de construir una Catalunya lliure, segura, pròspera, justa i honesta, especialment atenta al benestar de tots i cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes.

L’Onze de Setembre els catalans i les catalanes reivindiquem el que som i la nostra voluntat de ser com a poble. Enguany, però, volem subratllar la nostra denúncia i el nostre rebuig per les situacions socialment injustes que es donen a casa nostra, conseqüència d’unes polítiques tan equivocades per afrontar la crisi que, simplement, la fan més greu i persistent. Una crisi que castiga especialment els sectors més febles, la gent que viu o que vol viure del seu treball, i el jovent del nostre país.

Els i les socialistes volem insistir també en aquest Onze de Setembre en la inajornable necessitat d’una regenera­ció política i d’una renovació institucional que ens permetin afrontar amb eficàcia els problemes polítics, socials i econòmics que afecten els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya.

Cal afrontar els problemes de fons de la societat catalana i la insatisfacció profunda d’amplis sectors de la població sobre l’actual relació entre Catalunya i la resta d’Espanya, superant la decepció que va suposar la sentència del Tribunal Consti­tucional sobre l’Estatut, la percepció d’un tracte fiscal injust, l’erosió de l’autogovern causada per la política del govern del PP, i les incomprensions i atacs soferts per elements tan essencials com la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre sistema educatiu. En aquest sentit, volem reiterar el nostre convenciment que no hi ha cap solució viable a la greu crisi institucional que travessem que no passi pel diàleg, la nego­ciació i el pacte, com a condicions indispensables i prèvies a la consulta a la ciutadania.

L’aspiració d’un millor i més just finançament però, sobretot, l’aspiració del necessari reconeixement del caràcter nacio­nal de Catalunya han esdevingut avui la clau de volta de les aspiracions de molts catalans i catalanes. Els i les socialistes afirmem que aquest reconeixement, imprescindible ciment de la nostra cohesió com a país, s’ha d’afermar mitjançant una reforma federal de la Constitució que renovi el tramat institucional de l’Estat, i asseguri l’encaix de Catalunya reco­neixent el caràcter plurinacional d’Espanya.

Avui com ahir, els i les socialistes reivindiquem amb orgull el nostre compromís amb el catalanisme social, el catalanis­me popular que suma i cohesiona. Un sentiment transversal que fa país, que relliga territoris i accents, que integra els nouvinguts i que ens fa un sol poble. Catalunya s’ha de pen­sar, defensar i construir sencera, sense exclusions. Cal seguir fent país des de la Generalitat, els Ajuntaments i la societat, com hem fet sempre en democràcia i com celebrem sempre la nostra Diada.

Ciutadans i ciutadanes de Catalunya, bona Diada Nacional! Us animem a celebrar l’Onze de Setembre de 2014 amb confi­ança, orgull i sentiment patriòtic. Fem de la senyera el símbol de la unitat, fem del nostre himne un cant a la confiança, i fem de la nostra Diada un gest inequívoc de compromís cívic i democràtic.

Visca Catalunya!

Switch to mobile version