Autor Societat
29 Setembre 2014 a 11:15

Les ciutats més cares i barates pels turistes

Un estudi del RACC situa Barcelona i Madrid a les posicions més elevades

Comparativa a 20 ciutats // Gràfic cedit per RACC

Comparativa a 20 ciutats // Gràfic cedit per RACC

L’automòbil club RACC, juntament amb 17 corporacions europees més del consorci EuroTest, han elaborat un informe que compara el cost de 20 béns i serveis bàsics per un turista de 20 ciutats europees. Els productes es classifiquen en quatre categories: oferta turística, aliments i begudes, snacks i productes de salut i cosmètica. Amb aquets barems, les 20 ciutats  s’ordenen en: “molt barates”, “barates”, “dins de la mitjana”, “cares” i “molt cares”.

Les mostres de l’estudi classifiquen les ciutats

La mitjana del preu dels productes per un turista s’estima en 106 euros, segons EuroTest.

La conclusió de l’anàlisi mostra que els turistes inverteixen més en activitats lúdiques a la ciutat, com ara visites, zoològics, museus i monuments, etc. El preu que no varia d’una ciutat a una altra, però, és el del transport públic. Pel que fa al consum de productes, el cost segueix un model depenent de la zona territorial.

A les ciutats del sud-oest i les del nord són les considerades “molt cares”. En concret, París, Londres i Oslo encapçalen aquest llistat recaptant 143 euros de mitjana per turista. A aquestes ciutats els segueix: Copenhage, que recull 134 euros pel menjar i la beguda; Madrid i Barcelona amb 127 euros; Amsterdam i Brussel·les amb 124 euros, i Holanda, la qual conté les activitats turístiques més costoses amb 75 euros, un 30% més de la mitjana.

Ciutats com Roma, Lucerna i Viena són “cares” a causa del cost dels aliments i snacks, doncs superen el preu en un 10% o 15% la mitjana europea. En canvi, els països centrals, com Alemanya i Portugal disposen d’un cost uniforme. En el sud-est d’Europa, els preus són més barats. Principalment hi ha Sèrbia, la capital de Belgrad, amb 41 euros, on els experts han registrat un cost de 12 euros en activitats turístiques. A continuació ve Zagreb, amb 56 euros; Ljubljana, amb 63 euros; Praga, amb 69 euros i Budapest, amb 73 euros. Aquestes dues últimes, però, tenen un cost baix en aliments i begudes. Munic i Luxemburg recapten al voltant de 90 euros pels seus productes. Són, per tant, un 10% o un 15% més econòmics que la resta.

Madrid i Barcelona, les més cares

Les dues ciutats espanyoles conformen el rànquing de les 8 més costoses d’Europa. Aquesta posició no s’assoleix pel preu de la beguda, que és bastant assequible, sinó per l’oferta turística. En el cas de Barcelona, amb la segona posició, pot costar uns 80 euros.

20 ciutats de 18 països europeus

Les capitals on EuroTest ha analitzat els productes són: Amsterdam, a Holanda; Barcelona i Madrid a Espanya; Belgrad, a Sèrbia; Berlín i Munic, a Alemanya; Brussel·les, a Bèlgica; Budapest, Hongria; Copenhaguen, a Dinamarca; Lisboa, a Portugal; Ljubljana, a Eslovènia; Londres, a Regne Unit; Luxemburg, a Luxemburg; Lucerna, a Suïssa; Oslo,a Noruega; París, a França;  Praga, a la República Txeca;  Roma, a Itàlia; Viena, a Àustria i Zagreb, a Croàcia. L’estudi es pot llegir a: www.fundacioracc.cat.

Switch to mobile version