Autor Política
15 Setembre 2014 a 11:30

La CUP proposarà al Ple la creació d’Assemblees Municipals Obertes

La proposta vol aprofundir més en mecanismes de participació ciutadana

Ignasi Bea i Guim Pros, regidors de la CUP

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) presentarà al Ple d’avui dilluns 15 una moció que proposa crear Assemblees Municipals Obertes (AMO), un òrgan que seria obert a tota la ciutadania i mitjançant el qual es combatria l'”allunyament i pèrdua d’interès per l’activitat política en general” que, segons la formació independentista, pateix la gran majoria de la ciutadania. La CUP creu que és “des dels ajuntaments” on s’ha d’avançar cap a “una democràcia més participativa”, perquè es tracta del “nivell d’administració més proper”. La proposta, en definitiva, vol aprofundir més pel que fa als mecanismes de participació ciutadana que des de la formació independentista consideren “insuficients”.

Les AMO, segons la proposta de la CUP, es durien a terme dos cops per any i en elles qualsevol ciutadà o entitat santcugatenca podria assistir presentar-hi una moció, sempre que tractés un tema relacionat amb Sant Cugat. La institució del Síndic de Greuges, presidida per Jaume Clavell, és la proposada com a moderadora de les Assemblees i seria l’encarregada d’escollir les mocions més adients per a tractar en les AMO. Totes les propostes acceptades gaudirien del mateix marge de temps alhora de presentar-les i tractar-les, i les que s’aprovessin passarien al debat al Ple municipal.

Precedents arreu del territori

La proposta de la CUP compta amb diversos antecedents per tot Catalunya. Altres CUP’s ja han presentat, i en alguns casos aprovat, mocions encarades a la creació d’Assemblees Municipals Obertes molt semblants a la que ha presentat l’agrupació de Sant Cugat. Subirats, a l’Alt Penedès, o Vilanova i la Geltrú, capital del Garraf, són casos  on ja s’han celebrat més d’una AM. Les candidatures de Vic i Reus, respectivament, també han presentat propostes al respecte en els seus plens municipals.

Arnau Garcia

Switch to mobile version