Autor Política
7 Setembre 2014 a 10:30

Jordi Cañas a Sant Cugat: “No som nacionalistes però defensem la nació espanyola”

La Plataforma Somatemps reivindica la unitat d’Espanya

Conferència 'Què és Catalunya?' a la Casa de Cultura

Conferència ‘Què és Catalunya?’ a la Casa de Cultura // Jordi Pascual

Jordi Cañas, exdiputat al Parlament de Catalunya, va ser l’ham de l’acte Què és Catalunya? organitzat per les joventuts de Ciutadans a la Casa de Cultura de Sant Cugat. Celebrat la tarda del dissabte 6 de setembre a una sala plena de gom a gom, Cañas, com és habitual, no va deixar indiferent ningú. Es va presentar com un “ciutadà lliure compromès amb el seu país i la seva societat” i va dedicar gran part de la seva intervenció a defensar la integritat territorial d’Espanya.

L’exdiputat va assegurar que l’argument jurídic per defensar la unió entre Catalunya i Espanya no és menor i per això va començar la seva intervenció llegint el preàmbul de la Constitució Espanyola. D’aquest text enalteix la crida a la “convivència dins d’un marc jurídic” i assegura que és la mostra de la voluntat popular ja que va estar votada en el seu moment. També va lamentar que la Constitució estigui atacada per construir una nació “quan ja en tenim una”.

Cañas va acusar els independentistes de voler trencar el marc jurídic espanyol saltant-se la Constitució i va refermar el compromís de la seva formació de fer d’Espanya “una nació millor”. És per això que animava a “assenyalar amb el dit qui vol acabar amb la nació”. Malgrat tot, va assegurar que a Ciutadans “no som nacionalistes però defensem la nació”.

El concepte d’Espanya està en joc

L’acte va continuar amb la intervenció principal, la de Jordi Cabanes, president de la Plataforma Somatemps. El professor de ciència política va voler començar la seva intervenció repassant alguns conceptes polítics per tal de fer veure que Catalunya no és una nació política i, per tant, no té dret a l’autodeterminació. Així i tot, assegurava que “el que ens estem jugant aquí no és el concepte de Catalunya sinó d’Espanya”.

El president de Somatemps va repassar conceptes com estat, nació o ètnia i va etzibar que “quan un és nacionalista català no és gilipollas del tot perquè hi ha certa base” acceptant que Catalunya compleix certs requisits per ser una nació. És per això que diverses vegades va dir que Catalunya és una nació cultural però no una nació política. Va criticar el nacionalisme que es basa quasi íntegrament en una llengua i per aquesta raó va voler fer la seva intervenció en català, ja que “allò català és, en conseqüència, espanyol”.

Cabanes va donar a entendre Espanya com un raïm amb diferents grans, un dels quals és Catalunya, com a metàfora d’estat plurinacional però sense arribar a pronunciar “plurinacional” en cap moment. Altres grans serien Euskadi i inclús Andalusia, tot i que el nacionalisme andalús és per a ell cosa de “quatre penjats” que assegura hi poden haver a tot arreu. “No acceptaré mai que de la nació cultural es derivi una nació política” va concloure.

Després de tancar el bloc polític va tractar de repassar la història per tal de mostrar que la Corona d’Aragó i Castella volien unir-se. Va assegurar que la unió es va fer amb Aragó i no amb Portugal perquè “Aragó és més Espanya que Portugal”. Va negar taxativament que el castellà fos imposat a Catalunya i va assegurar que la Guerra de Successió va ser una guerra purament espanyola entre espanyols que volien ser espanyols i altres espanyols que també volien ser-ho però sota el regnat d’un altre monarca.

A la tanda de preguntes va assegurar que “nosaltres no només hem de vèncer, hem de convèncer”, una feina difícil però que, segons considera, no és impossible tal com s’ha demostrat als dubtes creats pel Cas Pujol. També va lamentar que la ira hagi esdevingut un factor polític, el que exemplifica amb l’independentisme i Podem.

Per acabar va fer diferents referències al procés sobiranista. Va assegurar, basant-se en els seus coneixements històrics, que “aquest procés portarà dolor”. El final definitiu va ser una crida als assistents: “tenim un enemic comú. Hem de renunciar a petites veritats per defensar la gran veritat”.

Switch to mobile version