Autor Política
12 Setembre 2014 a 13:30

Entitats i partits, units a l’ofrena institucional de Sant Cugat

El Partit Popular s’autoexclou dels actes

[wzslider info=”true”]

Com cada any, la Diada Nacional va començar a Sant Cugat amb la tradicional ofrena dels partits i entitats a la Plaça Rafael de Casanova. A partir de les 8 del matí centenars de persones van fer cap per anar fent un degoteig de rams i centres de flors davant el monument que en aquesta plaça hi ha en memòria de qui va ser conseller en cap fa 300 anys durant els setge de Barcelona.

De bon matí i en ordre estricte tots els partits, amb representació al ple de l’ajuntament o no, fent o no missatge davant el públic de la plaça van anar desfilant i també les entitats, com el Sant Cugat Esport FC, el Rugby Sant Cugat, el Club Muntanyenc, els Castellers de Sant Cugat amb l’habitual pilar davant el monument i, com no, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Entre els partits, també aquest any, va faltar el Partit Popular, autoexclòs dels actes de la Diada, tant pel que fa a l’ofrena de partit com pel que fa a l’ofrena de l’ajuntament.

A les 10, representants del Pacte pel Dret a Decidir de Sant Cugat, encapçalats per en Raül Romeva com a president d’aquesta plataforma santcugatenca, van fer la seva ofrena i una breu intervenció molt similar a la de dimarts a la tarda a l’ajuntament “cal que aquesta sigui la darrera Diada reivindicativa per passar a que el proper any comencem a construir el nou Estat“, va afirmar l’ex-eurodiputat. Tot seguit, tota la representació de l’Ajuntament de Sant Cugat i de l’EMD de Valldoreix va fer l’ofrena institucional i juntament amb el públic assistent es va cantar l’himne nacional de Catalunya.

D’entre els assistents vàrem recollir les següents declaracions sobre la Diada i les seves conseqüències. Josep Puig, President de l’EMD de Valldoreix, “la Diada la Diada d’avui és diferent, molt important per la seva transcendència, carregada de força, il·lusió, esperança i amb la mirada posada en la consulta i les forces dels catalans posades en aquesta data“, preguntat sobre si es farà la consulta i quins entrebancs hi haurà “Tinc tota la esperança en que es pugui fer, es posaran entrebancs però s’imposarà el seny i la lògica. El creixement d’aquest moviment d’autodeterminació en el transcurs dels temps ha estat vist pels diferents actors com un trencament i potser s’han espantat, però hi ha diferents sectors i crec que amb la base del diàleg que ens caracteritza ens podrem entendre sigui quin sigui el camí i espero que no sigui mai un pas enrere

Per part de l’ANC i Òmnium Cultural, en Manel Porta i Rosa M. Caballé també ens van atendre per dir-nos que “La Diada d’enguany és el punt de partida, la paciència s’ha acabat, aquesta és l’hora de la veritat, l’ANC i Òmnium som parella de fet, treballem junts, fa temps que vàrem començar la campanya Un país normal perquè és que volem ser un país normal i ara toca ser-ho ja“, sobre el convenciment del vot del 9N “convençuts de que hi seran (les urnes), no s’han assabentat? hi haurà pressions, no se que farà el govern però sí se què farà el poble i ha de ser molt gros perquè el govern no escolti el poble

Ahir va intervenir com a portaveu de CiU el Tinent d’Alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, al que varem demanar que ens expliqués com vivien des de la federació la Diada aquest 2014 i si efectivament creuen que malgrat tot el 9N passi el que passi el poble votarà, “l’hem de viure com el poble, amb molta il·lusió, de saber que tenim una porta oberta cap a un futur millor i intentar acompanyar el procés de la millor manera que siguem capaços, pensant que el progrés social es indestriable del progrés nacional. Tot el q està passant a aquest país està lligat a la idea de que per fer un país més just, solidari i que tingui la capacitat de fer una societat més equilibrada és imprescindible de fer un nou estat independent per això hem de remar tots junts. Anirem a votar d’una forma o un altra“.

Un dels partits que ahir podia sentir més incomoditat però no per això va deixar d’assistir sense cap problema va ser el PSC, encapçalat pel seu portaveu, en Ferran Villaseñor, al que varem preguntar també el mateix que la resta de participants de l’ofrena,”com cada any una festa reivindicativa dels drets de Catalunya i amb la necessitat que hi hagi un acord perquè hi hagi una votació. Crec que ha d’haver-hi una (consulta) perquè el poble la necessita. La llei de consultes és legal i espero que el TC no faci el mateix q amb l’Estatut i no retalli els anhels del poble i si ho fa haurem de fer una altra cosa“.

L’esquerra independentista no va ser ahir tant bel·ligerant com en altres ocasions, la unitat d’acció va doncs imperar per sobre de partidismes, només es va desplegar en silenci una pancarta en el moment en que es va fer l’ofrena floral per part de l’Ajuntament i es va fer d’una forma molt poc vistosa. El portaveu de la CUP, Ignasi Bea, que va parlar en públic també, ens va atendre per respondre a les mateixes preguntes que la resta de portaveus “vivim la Diada amb la voluntat de traslladar 2 missatges, per ser independents caldrà desobeir, cada cop més sectors del Sí ho entenen així i, un segon, que la independència no és una finalitat sinó un mitjà per construir un país nou, no volem un estat a l’ús sinó que volem la independència per canviar-ho tot, el debat sobiranista oblida debats estratègics importantíssims com el social, energètic, comunicacions“. Sobre el tema de la desobediència li vàrem preguntar justament perquè, com s’ha de conjuminar aquest fet amb que es garanteixi que tothom pugui votar? “això implica una problemàtica efectivament, sinó s’ha de fer el referèndum ha de ser perquè no ens deixen, perquè hi ha qui amb una bufada de l’estat se li cau el castell de cartes, per nosaltres que no sigui, si envien les forces de seguretat serà una altra cosa, una imatge amb la policia no permetent el referèndum seria molt dura per l’Estat, les garanties és evident que són importants, no volem una consultes com les 13D, però no volem que sigui perquè el bloc del Sí es desdiu“.

La darrera força amb representació al ple i la única que no intervé tot i fer ofrena és ICV, la seva portaveu i coordinadora, Roser Casamitjana, també ens va explicar com viuen la Diada, què en pensen del futur 9N i ens va respondre al fet que aquests dies en algunes tertúlies els posin d’exemple de força que pot jugar de “ròtula” del punt d’acord final “nosaltres aquest any commemorarem la Diada com sempre, participarem a la V perquè demana poder votar, amb tot el rigor possible, si pot ser de forma legal, amb conseqüències clares i contundents i amb la unitat de tots els partits. No participem a l’acció del Procés Constituent sinó que estarem al costat dels sindicats en el tram anomenat social. El 9N espero que puguem votar tot i que veig difícil que tothom pugui fer-ho en condicions però espero que sigui així, una votació on hi hagi algun problema garantista desvirtuaria el resultat“.

ERC, sense presència al ple de Sant Cugat però que tothom preveu que entrarà amb força a les properes eleccions, estava ahir pletòrica, amb tota les seves forces. La seva cap de llista a les eleccions del 2015, Mireia Ingla, ens va atendre per dir-nos que “volem que sigui una Diada històrica, que sigui la definitiva, que el món vegi que una amplíssima majoria de ciutadans de Catalunya volem votar el 9N, convidem als santcugatencs/ques a demostrar que la ciutat és independentista i demostrar al món q el 9N guanyarem, passi el que passi avui (per ahir) no passa res el més important és que la majoria l’expressem a les urnes, aquesta tarda demostrarem que som moltíssims i que l’espectacular V que amb un a vista aèria donarà la volta al món i veuran que el poble de Catalunya te un compromís amb la democràcia. El 9N hem de fer tot el calgui per fer-ho possible aquest és el compromís polític històric i els compromisos estan per complir-los“. Podreu veure més fotos al nostre reportatge fotogràfic de la plana de Facebook.

Switch to mobile version