Autor Política
8 Setembre 2014 a 16:00

El PSC lamenta que l’Ajuntament pagui les misses durant les obres del Monestir

Mossèn Blai Blanquer creu que “no hi havia gaire alternatives possibles”

Monestir de Sant Cugat

Monestir de Sant Cugat // Foto: Tino Rubio

El PSC de Sant Cugat, a través d’un comunicat de premsa, ha lamentat que l’Ajuntament hagi destinat més de 8.000 € a sufragar les despeses de les misses que s’han desenvolupat al claustre del Monestir durant les setmanes en que el aquest ha estat tancat per obres. Segons els socialistes “s’hauria incorregut en un tracte desigual respecte a altres confessions i amb altres entitats“.

Durant les obres del Monestir, que va ser tancat d’urgència per reformar-lo per la caiguda de trossos de morter del sostre que hi ha entre les voltes, es va prendre la decisió de realitzar una part de les cerimònies litúrgiques, la majoria, a la Casa Abacial però les misses de dissabte a la nit i les de diumenge així com alguns enterraments i casaments es van fer al claustre. Hem parlat amb mossèn Blai Blanquer i això és el que ha manifestat al nostre mitjà: “creiem que no és pas greu utilitzar el claustre per fer-hi misses pensant l’origen del claustre, s’ha utilitzat per altres menesters més qüestionables, i a més algunes de les activitats que hi hem fet les hem fet perquè les famílies ens ho han demanat i poc hi podíem fer“.

La veritat és que el capellà de la parròquia era aliè a les dades que li hem comentat i ens ha explicat que l’ajuntament el que els ha facilitat aquestes setmanes ha estat una tarima i un equip de so així com un increment de la vigilància del claustre els diumenges a la tarda – al matí igualment ja és obert – i dissabtes a la nit durant un mes i mig, en total 6 caps de setmanes a molt tirar.

Per part dels representants del PSC, d’en Pere Soler concretament, que van preguntar per aquesta despesa a la Comissió de serveis a la ciutadania de l’ajuntament després de veure la despesa aprovada en una Junta de Govern, donen suport a l’arranjament de l’església com a patrimoni que és de la ciutat del país però “considerem que no és responsabilitat pública local fer-se càrrec econòmic del trasllat de les misses“. A més, denuncien que aquestes activitats litúrgiques han perjudicat l’activitat normal del Museu. En aquest sentit, també el mossèn de la parròquia Blai Blanquer es queixa que “aquestes setmanes han representat un descens d’ingressos en donacions per part dels feligresos a la parròquia i, per tant, a aquelles persones que més pateixen de la ciutat“.

Els socialistes, en definitiva, tot i respectar la decisió de la cessió de l’espai públic no comparteixen l’assumpció dels costos per les activitats de caràcter privat i és que per en Pere Soler “aquesta despesa que s’ha pagat a Gestió Cultural l’hauria de pagar el Bisbat i s’hagués pogut desenvolupar en altres centres religiosos de la ciutat de forma provisional i en el tanatori municipal en el cas dels enterraments. Mentre hi ha entitats que treballen per poder rebre algun tipus de subvenció de centenars d’euros, l’Ajuntament actua fora de les seves competències pagant amb diners públics la celebració d’un culte religiós de caire privat, això xoca directament amb la concepció aconfessional i discriminatòria, i diu molt de la manera que ens estan governant la ciutat”.

El regidor socialista comenta que “les informacions rebudes a la comissió informativa no satisfan ni justifiquen una despesa pública tan elevada, i tampoc han especificat a quina àrea se li imputarà el cost, ni si es pensa demanar a l’Església el pagament parcial o total de la despesa.” Preguntat l’ajuntament per si finalment la despesa serà carregada al Bisbat o no, han confirmat que “no els serà carregada la despesa perquè és un fet excepcional que ha obligat a traslladar les misses i que l’ajuntament ha actuat de forma subsidiària com faria amb qualsevol entitat“.

Switch to mobile version