Autor Política
26 Setembre 2014 a 15:30

El Pacte per la Nit o la convivència de drets enfrontats

L’ajuntament fa 2 anys que va comprometre’s a aprovar una ordenança

Terrasses a la Plaça Lluís Millet

Terrasses a la Plaça Lluís Millet // Imatge cedida

Dimarts a la nit el Tinent d’Alcalde de Seguretat Ciutadana Francesc Carol piulava al seu compte de Twitter: “A la reunió del pacte per la nit. Debatem amb els veïns i representants d’associacions i gremi d’hostaleria els paràmetres del oci nocturn“. Des d’aleshores no ha piulat res més. Què ha passat? Que altres sí “han piulat”. Durant la reunió, una plataforma de veïns i veïnes, tots som veïns #stc, amb perfil a Twitter i a Facebook, constituïda expressament per defensar el acords adoptats en el “Pacte per la Nit” al que es va arribar fa 2 anys, començava a “piular” el següent:

L’ajuntament trenca unilateralment el pacte per la nit #recuperemlesplacesicarrers

A partir d’ara les activitats nocturnes a #santcugat seran fins les 00h #ciutatdormitori #ocinocturn

L’ajuntament de #santcugat rebenta el pacte de nit i avança el període d’activitats d’hivern al 1 d’octubre (1/3)

#trenquenelpactedenit i l’ajuntament de #santcugat rebaixa l’horari concensuat d’activitats al carrer de les 02h a les 00h (2/3)

Planteja enviar a tothom a fer concerts al Sot de Can Solà (darrere el moon i hoboken). (3/3)

Perquè pensem que tenir activitat lúdica i cultural és un signe de bona salut de qualsevol ciutat, ens felicitem i celebrem la nostra.

Perquè les normes han de ser comunes i consensuades i no poden estar al servei de necessitats i preferències individuals.#pacteperlanit

Perquè la dinàmica de la queixa i el clientelisme fan mal a la qualitat democràtica de #SantCugat. #recuperemlesplacesicarrers

Perquè l’espai públic és de tots, i també ens volem fer sentir. #santcugat #recuperemlesplacesicarrers #pacteperlanit

Nosaltres, veïns i veïnes de Sant Cugat, exigim: 1)El compliment immediat del #pacteperlanit

Nosaltres, veïnes de #SantCugat, exigim: 2)El compromís per part de Ajuntament a iniciar una campanya de pedagogia sobre la convivència.

A més, persones, a nivell particular, que havien participat en la redacció i treballs d’aquell pacte comentaven en aquesta xarxa social, “El #Pacteperlanit a la paperera de reciclatge? Oletú #santcugat dormitori, #santcugat aparador. Mal concepte…no anem bé. @totssomveinso “Perdó? q l’ajuntament trenca unilateralment el #Pacteperlanit ? i què passa amb les hores invertides x tantes companyes? @totssomveins #santcugat. El cas és que per aquest col·lectiu i pels representants de forces polítiques com la CUP i ERC, que han fet un comunicat en el mateix sentit, però també per ICV i el PSC que, en piulades dels seus representants o en l’article d’opinió del portaveu de la primera, Joan Calderon, a cugat.cat, han rebutjat la decisió de l’ajuntament d’aturar els acords compromesos en el Pacte per la Nit.

El Pacte per la Nit i l’avançament del tancament de les terrasses

Ho explicàvem el passat 12 de juny i potser va passar inadvertit però l’avançament del tancament de terrasses – l’entrada en vigor de la temporada de tardor – hivern en definitiva – es va aprovar per decret d’alcaldia del 20 de maig passat. En aquell decret es marcaven 2 coses: la temporada d’estiu acaba el 30 de setembre i els nous horaris són fins les 23:30 els dies laborables i les 00:30 els festius. En aquell decret es feia referència a que se seguien les “recomanacions dels documents del Pacte per la Nit“. I així s’havia consensuat fa 2 anys.

Però el Pacte per la Nit va molt més enllà de les terrasses dels bars. Aquest tema va sorgir durant el mandat 2007-2011 per la necessitat de fer compatible la convivència entre qui té dret a l’oci a l’espai públic i qui té dret al descans. I la proposta va ser la de fer seure a tots els agents al voltant d’una taula. Va ser una proposta d’ERC arrodonida per ICV. Va costar però es va fer i les propostes – les podeu veure en el document adjunt – van arribar ara fa just 2 anys després de moltes concessions per totes les parts. Les més importants i que afecten a les qüestions que ara diuen que es carrega l’equip de la Mercè Conesa eren la diferenciació de 2 temporades pel que fa a les activitats d’oci i de les entitats a l’espai públic – del 15 d’octubre al 15 d’abril i del 16 d’abril al 14 d’octubre -, amb un horari que els dies laborables sempre seria fins a les 23h i que en festius podia arribar a les 2 de la nit a l’hivern i a les 3 a l’estiu. Hi ha excepcions d’horaris segons alguna zona i per activitats especials que es fan un cop l’any. Es va consensuar en aquell document que era un pacte que s’havia d’anar revisant en el temps, que era viu i que s’havia de fer seguiment mitjançant una comissió.

A aquest aspecte justament és al que es refereixen des de les fonts municipals i al que s’ha referit l’alcaldessa en particular en una entrevista avui a Cugat.cat, “és una eina que ens hem dotat per gestionar, de manera consensuada, l’activitat que es fa al carrer. És, doncs, un instrument que ha de casar el dret al descans dels veïns i veïnes, i tota l’activitat que es du a terme al carrer per mantenir el pols d’una ciutat viva així com l’activitat d’oci i restauració. És, doncs, una eina per fer compatible aquests drets i no primar uns sobre els altres” i ha afegit que és “un document viu, adaptable, a les necessitats i la realitat social. Ha de ser una eina per fer més fàcil la convivència entre tots dos drets, mai una faixa”.

El que va proposar l’equip de govern en aquesta reunió de dimarts i que ha estat mal rebut per una part de la ciutat, representada per aquests col·lectius citats anteriorment, ha estat “una moratòria en l’obertura de noves terrasses al centre de la ciutat fins que estigui redactada i enllestida la nova ordenança de terrasses que ha de regular tot el sector“, una ordenança que es vol modificar però que no existeix, no està a la web ni hem estat capaços d’aconseguir-la i que, per tant, no regula la forma en que han d’ocupar l’espai públic les terrasses dels bars i restaurants de la ciutat que, en canvi, sí tenen una regulació de les taxes d’ocupació de la via pública que, per cert, no concordarà amb el canvi proposat perquè la temporada d’estiu acaba el 15/10, i que suposa, en el cas de carrers “Especials” o de “1a categoria” – que seria tot el centre -, uns preus que van per taula dels 90 als 150 € per temporada. Pel que fa les activitats de carrer es proposa esponjar la realització d’activitats al carrer de manera que no sempre es facin al mateix lloc sinó que apostem per una ciutat “multicèntrica”i els concerts de nit es manté en el pacte que estipula diversos espais de la ciutat on poder-los realitzar, es plantegen la possibilitat de crear una zona de concerts a Can Solà, però en el Pacte es suggeria que s’havia de pensar en el tema de la mobilitat segura.

La voluntat de l’equip de govern, segons les declaracions de la pròpia alcaldessa, és arribar a un acord en el sí del Pacte per la Nit a partir d’aquestes propostes. Tot plegat, atesa la demanda dels veïns i veïnes del centre respecte la pressió en determinades places que dificulta el seu dret al descans. Segons Conesa “no hi ha cap revisió del Pacte per la Nit, l’únic que es vol és posar sobre la taula la demanda d’un bon gruix de veïns i veïnes per – entre tots – trobar la millor solució pel conjunt de la ciutat“.

Acords Pacte per la Nit 280912

Switch to mobile version