Autor Societat
20 Setembre 2014 a 17:00

El nivell d’ozó troposfèric més baix dels últims 23 anys

Aquest estiu no s’ha arribat a superar el llindar d’alerta

Número d'hores amb superació del llindar d'informació per l'03

Número d’hores amb superació del llindar d’informació per l’03 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

L’estiu de 2014, a punt de finalitzar, deixa els nivells d’ozó troposfèric més baixos a Catalunya dels últims 23 anys, els que fa que el Departament de Territori i Sostenibilitat duu a terme la vigilància d’aquest contaminant. Aquest descens ve derivat de la important disminució de la radiació solar i de la temperatura d’aquest estiu respecte a la mitjana habitual d’aquesta estació, sense comptar la reducció dels contaminants precursors que intervenen en la seva formació.

Número de dies amb superació del llindar d'informació per l'O3

Número de dies amb superació del llindar d’informació per l’O3 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

La campanya es realitza del 15 de maig al 15 de setembre, ja que és quan hi ha més possibilitats que aquest contaminant superi el llindar d’informació i/o d’alerta. Això és principalment degut a que l’alta radiació solar facilita la formació. Durant la campanya, s’informa de les superacions dels llindars perquè la població i les entitats adients puguin adoptar mesures preventives de protecció. Si més no, el Departament ofereix una predicció de superacions dels llindars als municipis i es realitzen preavisos d’incidències.

Durant el període esmentat, només 4 dels 47 punts de mesura que hi ha al territori han superat el llindar d’informació a la població (180 mg/m3 en 1 hora) i cap ha superat el llindar d’alerta (240 mg/m3en 1 hora). Les poques superacions que hi ha hagut s’han produït durant quatre dies: dos de juny, un de juliol i un altre d’agost, sumant un total de cinc hores. Segons el màxim assolit, totes les estacions que han estat per sobre del llindar d’informació ho han estat fent superant per poc el màxim legislat dels 180 mg/m3. El màxim horari ha estat de 195 mg/m3 a l’estació de Badalona. Les zones que més superacions han presentat han sigut la Plana de Vic, amb tres hores durant dos dies, l’estació de Vic amb uns altres dos dies de superacions, i Manlleu amb un dia.

L’ozó troposfèric i el canvi climàtic

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari, és a dir, no emès directament per una font a l’atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions fotoquímiques, activades per la llum solar i l’elevada temperatura, entre contaminants primaris. Els nivells d’aquest contaminant són molt variables degut a que la seva formació està directament relacionada amb la meteorologia. Està demostrat que els anys, però, amb més superacions, són els de més calor i radiació solar.

Superació del llindar d'informació i d'alerta durant l'any 2014

Superació del llindar d’informació i d’alerta durant l’any 2014 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El darrer informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (GIECC), estableix com un dels principals efectes del canvi climàtic als països mediterranis l’increment de l’ozó troposfèric, gas altament oxidant i que afecta la salut de les persones i del medi. Aquesta correlació es pot apreciar a les dades obtingudes durant els últims 23 anys, on els estius de temperatures suaus han coincidit amb molt poques incidències d’ozó i, per contra, els estius més calorosos han coincidit amb més superacions. Un increment de dos o més graus de temperatura mitjana afavoriria la presència d’ozó a les capes baixes d’un període més llarg de temps, amb conseqüències perjudicials per a la salut de les persones.

Switch to mobile version