Autor Entitats
28 Setembre 2014 a 14:00

El conseller de Justícia afirma que “el Govern entén l’àmbit penitenciari com una estructura d’estat”

Acte de celebració de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries

Acte de celebració de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El Palau de la Generalitat va acollir el passat dimarts 23 de setembre l’acte de celebració de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries, en reconeixement als 30 anys transcorreguts des de l’assumpció de les competències en matèria d’execució penal.

Germà Gordó, conseller de Justícia, va presidir la celebració i valorava la reclamació d’aquest traspàs com “una iniciativa d’una extraordinària dimensió política i social i d’afirmació de la voluntat d’autogovern”, al mateix temps que posava en relleu que, avui dia, “el Govern entén l’àmbit penitenciari com una estructura d’estat”.

Segons el conseller, “els treballadors d’execució penal de Catalunya són la columna vertebral del nostre sistema, reconegut internacionalment. La columna vertebral de l’èxit de les polítiques penitenciàries a Catalunya al llarg dels 30 anys que fa que governem en aquesta matèria. En aquests anys hem crescut, en infraestructures i treballadors, però bàsicament, en una bona política penitenciària”. A més, en l’acte anunciava també que “en les properes setmanes la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona signaran un protocol que farà possible posar en marxa el tancament de la Model a partir del primer trimestre de 2015”. En aquest sentit, Gordó destacava les darreres millores en matèria d’infraestructures:

  • L’obertura del Centre Penitenciari Puig de les Basses (en substitució de les velles presons de Figueres i Girona)
  • L’entrada en funcionament del Centre Obert de Girona

El conseller va assenyalar com un altre objectiu l’obertura del nou centre penitenciari de les comarques de Tarragona, Mas d’Enric, i especialment “la consecució d’una vella aspiració: el tancament de la centenària presó Model de Barcelona, que, en l’actualitat, allotja el nombre d’interns més baix dels darrers 20 anys”. No obstant, el titular de Justícia es refereix al Codi penal vigent com “el més reformat de la història penal espanyola i europea i un exemple d’excessiu rigor punitiu”.

Gordó va lloar, d’altra banda, els esforços dels professionals “que fan possible que Catalunya tingui un model penitenciari propi, de referència, modern i en contínua evolució”, gràcies al seu “compromís, implicació i dedicació”. En darrer terme, destacava que “no ens hem allunyat mai del que ha de ser l’objectiu: la persona que ha tingut un fracàs. Un fracàs que no es només personal sinó que es també de tota la societat. I com que el nostre objectiu és la reinserció social, laboral i personal hem d’aconseguir entre tots que aquesta persona superi el fracàs. Aquesta és la política de la justícia social, la de la modernitat i la que tots vostès han fet possible.

En l’acte es va reconèixer públicament a 52 persones, entitats i col·lectius que han rebut una distinció per la seva implicació, el seu compromís i la seva dedicació professional, tant des de dins del mateix sistema d’execució penal com des d’altres àmbits de l’Administració i del tercer sector social. Els guardonats, doncs, han estat 44 funcionaris del sistema d’execució penal català, ja sigui per actuacions concretes com per la seva trajectòria professional. De la mateixa manera, s’ha premiat, a títol individual i col·lectiu, persones, institucions i entitats socials que col·laboren desinteressadament per afavorir els processos de reinserció social de persones sotmeses a mesures d’execució penal, tant adultes com menors.

A l’acte van assistir-hi el secretari general, Enric Colet; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Quim Clavaguera; i la directora del CIRE, Bet Abad, entre d’altres autoritats.

Switch to mobile version