Autor Cultura
16 Setembre 2014 a 17:00

Arrenca la temporada a la Sala Muntaner

Una programació eclèctica

Foto de família a la presentació de la Temporada 2014-2015 de la Sala Muntaner // Foto: Anna Mestre

Foto de família a la presentació de la Temporada 2014-2015 de la Sala Muntaner // Foto: Anna Mestre

Aquest matí s’ha celebrat la presentació de la temporada 2014-2015 de la Sala Muntaner. A l’acte hi ha assistit el director artístic de la sala, Josep Maria Coll, així com els autors, les companyies, els directors, els traductors i adaptadors de les peces.

A l’inici de la intervenció, Josep Maria Coll ha volgut tenir un record per recentment desapareguda Mercè Anglès, integrant de la companyia Quarz Teatre, que es va estrenar a la Sala Muntaner amb l’obra “Camí de Nova York” sota la direcció de Ramón Simó, actual director del Festival Grec de Barcelona.

Coll ha destacat que aquesta temporada està marcada per la celebració dels 20 anys de la Sala Muntaner, i ha remarcat que després d’aquestes dues dècades encara segueixen “amb il·lusió i amb ganes de tirar endavant”. El director artístic de la Muntaner, ha volgut reclamar un cop més l’eliminació del 21% d’IVA “una batalla que sembla perduda però en la que s’ha d’insistir”.

L’any passat la Muntaner va comptar amb l’assistència de 26.024 espectadors en 382 funcions. En aquest punt, Coll ha volgut agrair els suport dels mitjans, actors, productors, dissenyadors, etc. durant aquests 20 anys que assegura “ens donaran força i intentarem resistir”.

A continuació s’ha presentat la temporada 2014-2015 encapçalada per la primera direcció de Lluís Soler“Pensaments secrets”. Es tracta d’una peça de David Lodge traduïda pel científic i traductor Llorenç Rafecas, en la que segons Soler “va de les discussions i problemes del cervell a les discussions i problemes de les relacions personals”. La història explica la relació que s’estableix entre una escriptora i un científic cognitiu, interpretats respectivament per Mercè Pons i Àlex Casanovas, durant un semestre universitari. Es tracta d’una comèdia romàntica que segons Mercè Pons “si veiés aquest text com a espectadors m’ajudaria a entendre millor la consciència humana”.

Durant aquesta tardor es podrà veure a la Muntaner un espectacle d’una companyia mallorquina. Un vodevil excèntric que es desenvolupa en una habitació d’un hotel especial. “Z i l’habitació 113” es podrà veure a la Sala Muntaner del 29 d’octubre al 9 de novembre.

El jove director Martí Torras es posa al càrrec de dues produccions de la temporada d’enguany. D’una banda dirigeix “Desdemona”, una peça del Premi Pulitzer Paula Vogel, interpretada per la companyia La Mandona formada per Sara EspígulAlba Florejachs, i Carmela Poch. Segons el mateix Torras es tracta d’un joc cinematogràfic que estableix l’autora a través del qual “presenta les escenes eliminades d’Otel·lo amb els tres personatges femenins principals, Desdemona, Emília i Bianca” i es descobreix com “ningú és tal com Shakespeare deia que era”.

Torras també estarà a la Muntaner amb l’espectacle de Las Divinas“Paradís”, una història de tres coristes que es van obrir món als escenaris a l’Espanya de la Postguerra cantant cançons del folklore català i espanyol. En aquesta ocasió doncs, Las Divinas no abandonen la música de la primera meitat del segle vint, però si que canvien de registre i d’idioma, deixant enrere el swing i l’anglès. A més, també han volgut destacar que “Paradís” també serà el seu espectacle mes teatral, ja que compta amb una història dramàtica al darrera.

La companyia Q-Ars Teatre també serà a la Sala Muntaner amb Anna Güell i Mercè Arànega donant vida a les protagonistes de “L’alè de la vida”. En la seva intervenció Güell ha manifestat “la voluntat ferma de tirar endavant aqueta companyia” tal com era la voluntat de Mercè Anglès, co-fundadora de Q-Ars. Sota la direcció de Magda Puyo, les dues actrius viuran la història de dues dones que han compartit el mateix home durant vint-i-cinc anys. En una nit, la confrontació entre dues maneres d’entendre la vida explotaran i xocaran sobre l’escenari. En paraules de la directora, “és un joc com la vida, a trossets és molt divertida, i a trossets més trista”.

A la primavera arribar a la Muntaner “Yo Maté a mi hija”, un espectacle basat en la història real d’una dona que als anys 30 va voler crear una dona per al futur amb totes les idees que arribaven des d’Europa. A partir de tres personatges, la filla, la mare, i un periodista, Pep Molina, dirigirà una història amb molts paral·lelismes a l’actualitat que permetrà conèixer a l’espectador els motius d’aquesta dona per assassinar la seva filla, i que, en paraules de l’autora, Carmen Domingo, farà pensar al públic que “no podem repetir el que va passar als anys 40”.

Jordi Casanovas estrenarà per primera vegada a la Sala Muntaner un espectacle propi amb producció de la mateixa Sala Muntaner, “Idiota”, interpretat per Anna Sahun i Ramon MadaulaCasanovas ha explicat, sense voler revelar massa informació sobre la peça, que es tracta d’un thriller a través del qual pretén fer reflexionar sobre la idea que “fent passar un home per certes circumstàncies sigui capaç de resoldre certs enigmes”. Una peça que segons Madaula, “darrerament amb la manipulació excessiva de tot crec que està bé que se’n parli”.

Ja al mes de juny, Carlos Murias presentarà l’espectacle “En un cuartito los cuatro”, un espectacle musical que va néixer tres anys enrere, i que ja s’ha presentat a Espanya, França i Marroc. Murias ha explicat com quatre personatges reunits en un espai poètic interpretaran diverses peces del repertori espanyol. Una proposta artística i musical on segons Murias “des de l’inici fins al final, els silencis també són música”.

A continuació, s’ha presentat l’espectacle “El show de Pepin”, un espectacle d’un artista aragonès que es defineix ell mateix com a “músico, mago, actor, payaso y persona… en ese orden”Pepin Banzo, a qui Coll ha definit com “el hombre orquesta”, presenta en paraules del propi actor “un batiburrillo de humor, música y de todo un poco”.

Finalment Luís Pardo torna a la Sala Muntaner per quarta temporada amb “Paranoid” un espectacle on es podrà veure el Pardo més visual amb trucs d’escapisme i mentalisme “amb cert risc”, segons el mateix artista. En aquesta ocasió, Pardo estarà acompanyat de Minerva, i per primer cop el seu espectacle tindrà una història dramàtica darrera, assessorada per Horror Box, que girarà al voltant del gènere de terror.

Com a apunt final, Coll ha destacat que hi ha dues franges temporals que encara no estan del tot definides. Una d’elles, la més difusa encara, constarà de 5 funcions, amb conferències i d’altres activitats complementàries fora del típic horari de funció. L’altra, es tracta de la franja del Festival Grec de Barcelona, sobre el qual Coll ha afirmat que té “bones vibracions”. Ja per acabar, Coll ha comunicat la gira de la peça estrenada enguany “Per un si o per un no”, amb Lluís Soler i Miquel Barceló (substituint a Xavier Boada) com a protagonistes.

Switch to mobile version