Autor Societat
6 Agost 2014 a 9:00

Omplir el dipòsit, un mal de cap per a la butxaca de les famílies

 En 7 anys els preus han augmentat un 42’5%

Gasolinera // Imatge: Wikicommons

Gasolinera // Imatge: Wikicommons

 

Les famílies destinen un 5% dels seus ingressos a la compra de combustible. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en la seva darrera enquesta sobre pressupostos familiars, publicada al mes de juny. Segons l’estudi, cada família va dedicar l’any 2013 1.350 euros a omplir el dipòsit, una xifra que, malgrat la crisi i la baixada del consum, no ha parat d’augmentar des del 2006. Un informe de la Unió Europea demostra, però, que un canvi en l’actitud dels consumidors permetria a les famílies estalviar en aquest sentit.

Que les famílies destinin cada vegada més diners a la compra de carburant es deu no a un augment del consum –que, de fet, ha disminuït un 24% de mitjana en els darrers anys- sinó a la pujada generalitzada dels preus del combustible. Segons l’INE, el preu del gasoil ha augmentat un 42’5% des del 2006. En el cas de la gasolina l’alça dels tipus és inferior però no deixa de ser significativa (36’4%). Tot plegat comporta que la despesa en carburant de les famílies sigui molt superior a qualsevol altra. Només els diners destinats a tot allò relacionat amb l’ús de l’habitatge superen els que necessitem per omplir el dipòsit.

L’enquesta de l’INE també desgrana el que ens gastem en transport, i les dades demostren que, novament, destinem més diners a la compra de gasolina o gasoil que a la utilització del transport públic. Així, l’any 2013, cada persona va destinar 533 euros a l’adquisició de benzina i només 68 a la resta de desplaçaments personals, ja sigui amb tren, metro o taxi.

Els preus i els diners que destinem del nostre pressupost familiar a omplir el dipòsit demostren la necessitat de comportar-se de manera intel·ligent a l’hora d’escollir. En aquest sentit, un informe recent elaborat per l’Agència Europea de Consum, Salut i Alimentació dibuixa quina és l’actitud del consumidor espanyol davant la compra de combustible.

L’estudi observa, d’entrada, quins són els factors que valora el consumidor en el moment d’escollir el seu vehicle. I les respostes són reveladores: la majoria de conductors situen el consum de carburant i el seu preu en cinquena i sisena posició respectivament. Abans prioritzen el preu del cotxe, la marca, la seguretat i la potència. Els criteris dels espanyols contrasten amb els de la majoria d’europeus: mentre a Itàlia o al Regne Unit, per exemple, més del 40% dels ciutadans consideren el consum un factor decisiu en la compra o no del vehicle, a Espanya aquest percentatge amb prou feines arriba al 16%, nou punts per sota de la mitjana de la zona euro.

L’informe de l’agència europea també consulta als conductors sobre les benzineres. Què ens fa anar a una en lloc de a una altra? Segons l’estudi, el 72% dels europeus trien la gasolinera en funció del preu, una xifra que en el cas espanyol baixa fins el 55%. A Espanya, els consumidors prioritzen, a més d’aquest factor, la proximitat de l’estació de servei i les tàctiques de fidelització que ofereixen als clients. Per últim, l’estudi consulta què és allò que ens empeny a anar a la benzinera. En aquest cas, els conductors de l’Estat van a una àrea de servei pel mateix que la majoria d’europeus: perquè tenen el dipòsit buit. Un 46% dels alemanys, en canvi, es decideixen a entrar o no a una gasolinera en funció del preu i no de la necessitat.

El RACC, que ha analitzat tant les dades de l’enquesta de l’INE com l’informe de l’agència europea, considera que en tots dos casos queda palès que l’actitud de les famílies espanyoles a l’hora d’omplir el dipòsit pot millorar. Segons la companyia, una utilització correcta de la informació disponible i una priorització del preu com a element de decisió permetria a la majoria de les famílies estalviar en la compra de carburants.

Switch to mobile version