Autor Cultura
31 Agost 2014 a 13:27

Aires sud-americans en un dissabte amb un temps pletòric

Es celebren les II Jornades Multiculturals al Parc Ramon Barnils

[wzslider info=”true”]

Durant tot el dissabte centenars de persones, sobretot procedents de països sud-americans, van omplir amb les seves músiques, menjars, artesania i esport el Parc Ramon Barnils de Sant Cugat. Malgrat no ser encara una data en la que tothom és ja a la ciutat segons el coordinador de l’organització, Diego Castelo, “la valoración és muy buena puesto que la jornada ha sido muy intensa y muy importante, más que la anterior, ha sido muy bien acogida“. Com havíem avançat en sengles notícies, aquesta jornada havia d’haver-se fet durant la Festa Major però no va poder ser, “la dimensión de la fiesta no lo hizo posible pero esperamos conseguirlo el próximo año”. Sobre la magnitud de la festa d’aquest any, el coordinador de l’associació multicultural de Sant Cugat ens ha confirmat que “es muy importante para nosotros que hayan venido vecinos nacidos en Catalunya a compartir nuestra cultura y visitar los puestos de diversidad que hemos instalado de Bolivia, Ecuador, Paraguay, Venezuela, Colombia y México. Nos vamos muy contentos de la experiencia por que ha sido muy bonito“.

Durant tot el dia la gent que s’ha acostat al Parc ha pogut degustar els menjars que es preparaven en els diferents stands que hi havia a la fira, comprar artesania, contemplar balls de diferents conjunts que han participat en l’event i participar o veure com es desenvolupava un torneig de volei en el que han participat els nacionals sobretot de l’Equador. Amb un representat d’aquest país és amb un dels que hem parlat. En Dani, de Guayaquil, ens diu que està molt content de trobar-se amb altres equatorians i “que els catalans vinguin a veure i conèixer la nostra cultura i que lis puguem ensenyar el que fem i ens puguin conèixer una mica més“. També una parella mixta, en aquest cas ella de Paraguai i ell de l’Equador, amb 8 anys de residència a la nostra ciutat, on es van conèixer, ens han expressat la seva alegria per participar en aquesta festa, on poden “recordar els seus orígens i conèixer les cultures del seu continent. Ens omple molt veure les danses del nostre país“. Ens afirmen a més que es troben molt a gust a Sant Cugat, on estan treballant i que la seva filla, escolaritzada aquí, parla perfectament el català i ells l’entenen també però “no nos atrevemos a lanzarnos a hablarlo“.

Justament aquest punt és el que ens sobta de la intervenció de l’alcalde accidental Francesc Carol que, en l’acte institucional, no utilitza en cap moment el català per adreçar-se a les persones presents. Li preguntem per la qüestió després que en la seva intervenció expressi que “Sant Cugat és una ciutat d’integració amb onades d’immigració, primer des dins d’Espanya i després des d’altres punts del món però que al final la gent se sent de la ciutat no per on neix sinó per on viu“. Doncs bé, al preguntar-li el perquè de l’us de la llengua en aquest acte d’integració ens respon que “a banda de no suposar-li cap problema canviar de llengua em sembla un acte de deferència cap a ells“. També ens fa una valoració de la jornada com “un acte d’integració molt positiu que valorem molt bé, està molt bé que la gent de Sant Cugat conegui aquesta cultura” i sobre la data en la que s’ha fet la jornada afirma que “es tracta d’un cap de setmana en que ja hi ha molta gent a la ciutat, que se celebra alguna festa major i sens dubte és ja una bona data“. Sobre la seva alcaldia accidental, “ha estat una setmana calmada, la propera ja comença el retorn pel curs, la preparació de la Diada i un curs polític que serà intens“.

Vàrem poder parlar també amb alguns dels paradistes que no semblava que estiguessin tant contents amb la marxa de la jornada, sembla que la seva previsió de vendes no s’havia acomplert, almenys així ens ho confirmà dos d’ells, un de Colòmbia i un de Bolívia. En tot cas, cal seguir normalitzant aquest tipus de trobades, en les que en la part institucional a més els seus representants poden acostar-se als seus conciutadans per escoltar-los o per donar-los missatges com el que ahir els va donar el representant del consolat de l’Equador segons el qual els ciutadans d’aquest país ja poden fer gestions de forma virtual a través d’internet per la plana de Facebook del consolat d’aquest país.

Switch to mobile version