Autor Política
15 Juliol 2014 a 18:04

L’esquerra marca perfil en el debat de l’estat de la ciutat

El PP irrita el govern amb acusacions i retrets

Guim Pros (CUP)

Guim Pros (CUP) // Foto: Xavier Boix, streaming cugat.cat

Com hem dit en el recull de la intervenció de l’alcaldessa de Sant Cugat, aquest era un ple perquè tots els Grups Municipals es lluïssin i aprofitessin perquè per un costat posessin negre sobre blanc els punts febles de l’acció de govern en els darrers anys i, per l’altre, plantegessin alternatives. Qui més qui menys ho va fer, si bé cadascú a la seva manera.

Des de les files de l’esquerra independentista, el portaveu de la CUP, Guim Pros, que en un principi es va confessar amb dificultats per poder contradir el discurs del govern “per la satisfacció que diuen tenir la ciutadania segons l’observatori sociològic“, de seguida va començar a disparar argumentari ben ideològic. La seva prioritat passaria per “reduir el número d’aturats, el treball precari i la gent a la que li costa arribar a final de mes“. En Pros va criticar els plans, que no la planificació, que es queda al calaix, com ara el replantejament de PROMUSA, el model comercial de Sant Cugat, “vostès defensen un model però deixen que s’instal·lin empreses com Leroy Merlin“.

També va fer esment de la improvisació a l’hora de prendre decisions i “cert obscurantisme, com en el cas d’equipaments com el Museu de les Matemàtiques, el de Grau – Garriga, el Pla de Masies Locals que convertiran en hotels“. Enfront a tot això van plantejar l’enfortiment de les “realitats quotidianes que crearien més teixit local“. També posaren en qüestió les eines de participació, moltes i poc efectives i es preguntaren sobre la voluntat de l’equip de govern de dialogar amb noves realitats sorgides d’autoorganització que cada cop tenen més incidència en la ciutat. I es van posar deures: “aturar el projecte de la MAT, el de la Pedrera Berta, tancar definitivament la protecció de Collserola i Torre Negra, veure concretada la Biblioteca Central, clarificar els equipaments culturals i la sala de concerts, millorar la situació als barris davant les queixes continues dels veïns, garantir l’accés universal a l’habitatge, la tarifació social de debò, la participació social útil, real i vinculant i la nostra dèria contra l’externalització de serveis municipals i, que com a municipi, fer de motor perquè el 9N votem“.

Joan Calderón (ICV)

Joan Calderón (ICV) // Foto: Xavier Boix, streaming cugat.cat

Pel que fa al portaveu dels ecosocialistes, Joan Calderon, sembla que es portava la lliçó ben apresa, almenys això és el que va plantejar dient que llegia un discurs preparat a consciència de forma col·lectiva. Va recordar la voluntat de mà estesa que sempre han conreat, valorant els acords aconseguits i el “bon rotllo” amb l’equip de govern. Però alhora se’l notava decebut amb allò amb el que el govern no havia complert, destacant “ l’aplicació millorable de la tarifació social o la protecció dels arbres en solars privats“. Va culpar l’equip de govern de llençar globus sondes com la ubicació d’Entretallers, del projecte alternatiu al de 6 Claus i Sostre Cívic, de la promoció de pisos al Carrer Estel de La Floresta o de “dir que estan fent ja el que l’oposició els proposa i després resulta que no és així“.

En l’àmbit de les propostes i davant del que va titllar de “manca d’ambició política més enllà del que dia passa any empeny“, el portaveu d’ICV va plantejar una ciutat més inclusiva, no elitista, amb una economia social, verda i cooperativa. També van parlar els de l’esquerra verda de la no externalització de serveis fins al punt d’afirmar que “no s’hauria d’externalitzar ni la masoveria urbana ni l’atenció social” i recordar eixos del seu programa com ara la municipalització del servei de l’aigua, més pressupost en ocupació i serveis socials. El portaveu Joan Calderon es va referir a la bona salut econòmica de l’ajuntament en una frase ben clara, “els números es poden explicar de formes ben diferents“. Entre les novetats, ressaltar l’esment a la necessitat de millora del sistema d’atenció ciutadana i la necessitat de revisió del Reglament Orgànic Municipal en aquells aspectes que tenen a veure a la col·laboració entre govern i oposició i a l’audiència pública, “acaparada per partits sense representació municipal“.

Ferran Villaseñor (PSC)

Ferran Villaseñor (PSC) // Foto: Xavier Boix, streaming cugat.cat

En el torn del Grup del PSC, el seu portaveu Ferran Villaseñor va començar per retreure a l’alcaldessa la manca d’autocrítica en la seva intervenció i va dividir la seva en dues parts ben definides. En la primera va posar en valor la feina del seu grup en els darrers 3 anys de mandat, com vàrem recollir en la compareixença prèvia al ple. D’aquesta, el més destacable, les 46 mocions aprovades per l’equip de govern i d’aquestes les més rellevants les que s’han dut a terme, el pla de desfibril·ladors, l’estudi de les fonts de la ciutat – en procés -, el procés de repensar PROMUSA del que va afirmar que “va fer una arrencada de cavall i una aturada d’ase“. També va posar de relleu les que no s’han executat, tot i ser aprovades, com ara les que tractaven dels preus públics de les piscines – de màxima actualitat aquests dies però – i el Pla de xoc contra l’atur juvenil. Van lluir sobretot el fet que la gran majoria de propostes socialistes, un 70% havien estat de caire local.

En la segona part, va criticar que l’equip de govern no assumís la tarifació social i va repetir una posició més ferma davant les retallades del govern Mas, “han fet d’escolanet de la Generalitat“, va dir. El portaveu socialista va culpar a CiU de manca de concreció en temes com el Pavelló de La Guinardera i, en general, en el pla d’equipaments, del que va demanar “una actualització i una memòria econòmica“. I també es va apuntar al carro de la crítica al fet d’haver-se d’assabentar de les notícies per la premsa “És bo donar titulars? ens hem d’assabentar de les notícies per la premsa? casa Grau Garriga, Museu de les Matemàtiques, etc“, per acabar concretant la manca de lleialtat en la sentència de l’expropiació dels terrenys d’ADIF i la instal·lació d’un centre comercial al Centre Direccional

Jorge Carreras (PP)

Jorge Carreras (PP) // Foto: Localpress

Però si algú va ser eficaç en el debat d’ahir va ser el portaveu del Partit Popular. És difícil dir tant poques coses i provocar un efecte tant gran. El portaveu popular Jorge Carreras va donar quatre titulars. El primer, sobre el tema nacional, “vostès estan utilitzant l’ajuntament en benefici del independentisme que és perjudicial per la ciutadania“, exemplificat en les 11 mocions que s’han presentat en 12 mesos. El segon, sobre crisi i fiscalitat, “Han fet el que han pogut en polítiques socials, sempre es pot fer més, però han pujat massa els impostos“. El tercer, sobre transparència i seguint l’estela de la resta de grups, “ens assabentem dels temes per la premsa” i un quart, aprofitant la plataforma que dona el ple, sobre els problemes que s’han causat amb els canvis en la mobilitat a Valldoreix.

Però si en alguna cosa van irritar l’equip de govern i en particular l’alcaldessa, va ser quan van fer esment de la “implicació” de l’ajuntament en qüestions judicials com el cas Palau, moment en que l’alcaldessa va saltar culpant-lo de “mentider“, i en general en el “degoteig de sentències que ens obliga a pagar patades endavant de governs anteriors“.

Cristina Paraira (CiU)

Cristina Paraira (CiU) // Foto: Xavier Boix, streaming cugat.cat

Va tancar el torn d’intervencions la portaveu del Grup majoritari, Cristina Paraira, que va manifestar que “CiU te un model de ciutat que ha estat un èxit, que agrada a la gent i que s’ha adaptat a les circumstàncies de cada moment“. La portaveu va afirmar que en aquests moments el programa amb el que es van presentar a les eleccions està en un grau de compliment d’un 70% i que el que volien ara era “transmetre el missatge de confiança amb el projecte que tenim i que quan hi ha canvis és perquè escoltem o a la gent o a l’oposició“. Per finalitzar va recordar que s’està treballant un Pla Estratègic, fruit del darrer ple de ciutat amb visió de l’any 2030 i que “esperem pilotar nosaltres conjuntament amb tots els agents de la ciutat“.

Les rèpliques

En les rèpliques l’alcaldessa es va centrar sobretot a respondre al portaveu del Partit Popular, defensar la tasca de PROMUSA i l’externalització de serveis publics, “la ciutadania no diferencia entre públic i privat mentre el servei el faci bé, tanquem aquest debat!“. El portaveu de la CUP va lamentar que “es tingui la pell tant fina per part de l’equip de govern amb el que és difícil arribar a pactes de debò” i va fer una crida a estudiar la viabilitat de la gestió municipal d’alguns serveis ara externalitzats, acabant per fer una reflexió al voltant de que “si no es fa un canvi estructural no es poden canviar certes coses“. Per part d’ICV, Joan Calderon, va fer referència a que “amb dos regidors hem executat un 60% del programa” i va lamentar que la mesa de concertació social encara no hagi començat a treballat. Pel que fa a la cataracta de dades va posar l’exemple de que “les ajudes socials representen un 0,7% del pressupost” i sobre l’externalització dels serveis “el problema és la responsabilització que donem a Càritas per exemple, perquè el pal de paller ha de ser l’Ajuntament“. Ferran Villaseñor també va fer ús del seu torn per ressaltar el seu respecte per l’alcaldessa, per posar de relleu la importància de la futura execució del Pla de Mobilitat, l’espasa de Damocles que signifiquen les zones verdes de la ciutat i les despeses associades que podrien servir per altres coses i va fer dues propostes: “consolidar la plantilla municipal i actualitzar el cadastre després d’una pujada de l’IBI d’un 300% en els darrers anys“. En la darrera intervenció, el portaveu popular Jorge Carreras, va seguir amb la mateixa estratègia d’enfangar el debat fent referència a les persones imputades que treballen a l’ajuntament i alhora va fer referència al fet que “poden vostès baixar els impostos municipals si volen, no ens diguin mentiders perquè saben que tenen marge amb les famílies nombroses per exemple“.

El ple va acabar amb el lament de la portaveu de CiU per com havia degenerat el debat i amb les darreres paraules de l’alcaldessa que va demanar centrar-se en el debat de la ciutat i deixar estar si ella estava més o menys a l’ajuntament.

Switch to mobile version