Autor Economia
8 Juliol 2014 a 10:30

Les 3 cooperatives guanyadores el 2013 aconsegueixen els objectius

331 persones treballen en cooperatives a Sant Cugat

Guillem Pèrdrix, Mercè Conesa, Carles Brugarolas i Maravillas Rojo

Guillem Pèrdrix, Mercè Conesa, Carles Brugarolas i Maravillas Rojo // Foto: Xavier Boix

Ahir a la tarda es va desenvolupar la trobada “Present i futur de les cooperatives de treball a Sant Cugat” al Celler Modernista, una de les antigues cooperatives del nostre poble-ciutat amb tres objectius. El primer d’ells era fer balanç del primer concurs d’emprenedoria social fet a la ciutat l’any passat en el que 3 projectes van ser escollits i premiats i que ahir havien de ser efectivament “escrutats” de forma pública. En joc, 20.000 euros per cadascun si havien acomplert les condicions i, així ha estat. S’han constituït els tres projectes com a cooperatives, de moment funcionen amb 9 emprenedors, dels que 5 provenien de l’atur i ara, gràcies al concurs, estan treballant. En un període de 3 anys, comptant el 2014, preveuen contractar 14 persones, el 75% de les quals del SOM, una altra de les condicions del concurs.

El segon objectiu de la trobada, a la que van assistir algunes de les cooperatives de Sant Cugat i de fora de la ciutat i altres empresaris, era explicar les noves condicions del concurs que, com vàrem avançar fa uns dies, les flexibilitza i amplia el ventall d’empreses de caràcter social. D’aquí també la presència de l’alcaldessa, Mercè Conesa i del Tinent d’Alcalde d’Economia, Carles Brugarolas.

Finalment, es va presentar un interessant estudi promogut pel propi ajuntament que va més enllà de les dades a les que fèiem referència en la mateixa notícia anterior sobre l’informe de la cooperativa d’assessors El Risell. En aquella notícia avançàvem que “del 2008 al 2011 a Sant Cugat s’havia passat de 28 a 31 cooperatives“. Doncs bé, en aquest estudi es parteix de la mateixa dada però es concreta que només s’ha pogut contactar amb 11 cooperatives actives. De la resta, un 7% està inactiva, un 11% ha realitzat un canvi jurídic, un 4% s’ha donat de baixa i 1 de 3 no s’ha localitzat.

Valldoreix és on hi ha més cooperatives, seguit del centre i Mira-sol. Les cooperatives actives de Sant Cugat generen una ocupació de 331 llocs de treball dels que 75 són associats i 256 són personal treballador. En aquest punt i en el següent però s’ha de tenir en compte que entre dues cooperatives es concentra el 80% del personal i és per això que hi ha un 13% de persones amb discapacitació treballant-hi. Del total d’associats el 55% són dones i de les treballadores, el 74%. I el 29% tenen més de 45 anys.

Pel que fa a l’antiguitat, la gran majoria tenen entre 10 i 30 anys, coincidint amb les dades que facilitàvem la setmana passada, només s’han constituït 3 cooperatives en les darrers 5 anys. Els sectors econòmics amb més presència de les cooperatives són, per ordre d’importància, els serveis a les persones – 3er sector, construcció – reformes, enginyeria -, gestió cultural i comerç especialitzat. En aquest punt val a dir també que en una ciutat com la nostra que compta amb tanta gent que treballa fora de Sant Cugat es pot afirmar que hi ha força cooperatives formades per gent d’aquí, després de la notícia publicada la setmana passada ens van fer arribar comentaris en aquest sentit.

Segons l’estudi, els principals valors amb els que s’identifiquen les cooperatives són la democràcia, la igualtat i el treball en equip. Les seves necessitats passen perquè hi ha més formació en gestió, noves tecnologies, màrqueting i vendes, més difusió i visibilitat de l’economia social i més responsabilitat social per part de l’administració en la contractació dels proveïdors.

Sobre les perspectives de futur, el 45% preveu créixer, el 36% té presència internacional i el 55% no fa plantejaments a llarg termini esperant a que es superi la crisi. En aquest sentit, i baixant a la concreció de les tres guanyadores del concurs del 2013, les previsions empresarials que tenen pel 2014 i 2015 són per part de Sinergia 360º de 9.000 i 110.000 €, de l’Ortiga de 60.000 i 96.000 € i de Sabor Afegit, de 30.000 i 75.000 €, respectivament.

Switch to mobile version