Autor Societat
8 Juliol 2014 a 9:00

L’equip Ressò de l’ETSAV guanya el primer premi d’arquitectura al Solar Decathlon Europe 2014

L’edifici sostenible s’instal·larà a Sant Muç, a Rubí

Els veïns de Sant Muç podran fer servir l'edifici per a tasques domèstiques // Imatge cedida per ETSAV

Els veïns de Sant Muç podran fer servir l’edifici per a tasques domèstiques // Imatge cedida per ETSAV

L’equip Ressò, integrat per 50 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb seu a Sant Cugat del Vallès, ha guanyat el primer premi d’arquitectura, i el tercer d’urbanisme i societat al concurs internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014, que s’està celebrant actualment i fins el 14 de juliol a la Cité du Soleil de Versalles a París (França). L’equip de la UPC és l’únic participant català i un dels dos representants de l’Estat espanyol. Ha competit en el concurs amb una casa solar autosuficient i sostenible que es construirà a Sant Muç. Fins el dia 12 de juliol, els internautes poden votar perquè aquest projecte també opti al Public Choice Award, a través d’aquesta web.

El Solar Decathlon Europe consisteix en construir en un termini de deu dies un habitatge que funcioni amb energia solar, a més de passar deu proves sobre el funcionament de la casa, tot això avaluat per un jurat professional. L’equip Ressò ha guanyat amb la seva casa el primer premi d’arquitectura i el tercer premi d’urbanisme i societat, però encara ocupa la setena posició a la classificació general, a falta de lliurar 7 dels 10 guardons. La cerimònia de lliurament de premis del concurs serà el 12 de juliol.

L’habitatge construit per l’equip català té 150 m2 i 6 m d’alçada. Es basa en una infraestructura col·lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana, i es tracta d’un espai neutre, ja que els seus usuaris poden apropar-s’hi i concebre’l a la seva manera. Per tal de donar resposta a la crisi econòmica, social i mediambiental actual, l’equip Ressò ha creat aquest prototip d’arquitectura sostenible, que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i que fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones. L’objectiu de l’equip és millorar socialment i energètica la urbanització de Sant Muç de Rubí, que acollirà aquest edifici per tal de donar servei als veïns, que podran utilitzar-lo per a tasques domèstiques com cuinar o rentar la roba així com també activitats diverses com si es tractés d’un centre cívic.

Aquest espai aconsegueix autosuficiència mitjançant sistemes passius i ofereix de manera gratuïta les condicions climàtiques i de temperatura adaptatives, assumint que l’ocupació i l’activitat dels usuaris reforçaran el confort. El prototip de Ressò ha estat seleccionat d’entre més de 50 candidatures internacionals per competir en la present edició del Solar Decathlon Europe, juntament amb 20 equips formats per universitaris de 16 països diferents, de quatre continents (Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica). L’equip català és l’únic equip europeu que ha participat tres cops consecutius en aquesta competició.

El prototip d’habitatge es va construir prèviament a les instal·lacions de l’ETSAV (veure notícia), per tal de comprovar el seu funcionament, i ha comptat amb el suport de diverses empreses i institucions, i gràcies a una campanya de microfinançament col·lectiu (SUMA UPC), Ressò ha aconseguit els recursos econòmics per poder dur-lo a terme.

Switch to mobile version