Autor Economia
9 Juliol 2014 a 11:00

José Mª Gay de Liébana: “Devem 438 euros per cada 100 euros que produïm (PIB)”

Ahir al vespre a l’EUNCET

Dolors Puig i José Mª Gay de Liébana // Foto: Joan Murcia

Dolors Puig i José Mª Gay de Liébana // Foto: Joan Murcia

Abans de començar la  conferència Formació i Recuperació Econòmica, el Coneixement com arma Anticrisi a càrrec del professor José Mª Gay de Liébana, la directora de l’Euncet , la Sra Dolors Puig, va explicar a l’auditori que omplia l’Aula Magna les novetats acadèmiques pel proper curs 2014-15.

Així, va presentar el Màster Executive Modular Education  on els estudiants poden escollir els dos postgraus que s’adaptin més als coneixements que volen adquirir, entre els dotze existents, per aconseguir el màster (50 crèdits) i que, a part del títol de l’Euncet, estan reconeguts per l’UPC i es poden cursar en 2 o en 4 anys.

També ha presentat l’Executive Master in Business Administration (MBA) que començarà  la cinquena promoció. Són uns postgraus de 490 hores i 90 crèdits i que, en funció dels escollits, permet una o altra especialització segons interessi a l’alumne. Les classes s’imparteixen els divendres a la tarda i el dissabte al mati, el millor horari pels executius que acostumen a cursar-los.

Acabada aquesta primera part, el Sr Gay de Liébana ha començat la seva conferència comentant que encara que no ho sembli, aquest 2014 és l’any on es decidirà el futur que coneixerem més endavant i que ens “aguantarà a Europa o ens baixarà a nivell africà”.

Ha comentat unes dades que, en general, són força crues però el Sr Gay de Liébana  no ho suavitza  i les explica amb la màxima claredat possible. Així, ha fet saber:

  1. El dèficit públic d’Espanya va ser el 2013 de 72.577MEUR i s’espera que pel 2014 sigui de  60.409MEUR que es va sumant al dels anys anteriors arribant a 1.041.866MEUR, aproximadament el 100% del PIB
  2. El deute financer de les famílies és de gairebé 820.000MEUR i el de les empreses no financeres de 1.100.000MEUR
  3. Dels 6 milions d’aturats, n’hi ha 3 milions que són persones més grans de 45 anys, porten 2 o més anys aturats, tenen uns estudis baixos o molt baixos, no tornaran mai més a treballar i que, per tant  tenen un futur “negre”. No obstant, la taxa d’atur al 2006 amb època d’expansió econòmica, ja era del 8,4% (atur estructural). De les regions europees amb més atur, les cinc primeres són: Ceuta, Melilla, Canàries, Andalusia i Extremadura; amb més del 30%  i entre les deu primeres també hi ha Castella la Manxa.
  4. Els afiliats a la Seguretat Social el 2010 eren 17.670.376 persones i l’any 2014, quan diuen que ha començat la reactivació, és de 16.684.995
  5. A Espanya hi ha 46.375.600 habitants dels quals només hi ha ocupats 17.135.200. La resta son 23.670.800 actius i 5.934.600 aturats.
  6. A Espanya hi ha 1,4 milions de llars on cap dels seus membres treballa i que, en general, aquest fet els ha abocat a la pobresa energètica. Aproximadament 1 de 5 habitants

No obstant, tal i com el títol de la conferència deia, arriba la part positiva i la diferència a l’hora d’afrontar la crisi entre les persones preparades de les no preparades:

  1. Tenen feina el 80% de les persones amb estudis universitaris i només el 33% de les persones amb estudis bàsics.
  2. Els sectors on es necessita gent amb menys estudis la taxa d’atur és més alta: sector sense especificar 45,59%, agricultura i construcció 29,91%.
  3. Dels 3 milions de joves que han marxat a treballar a fora, gairebé tots tenen estudis universitaris.

Així i com a resum final, va indicar que faria falta “dignificar” més la FP, promocionar la formació dual de la mateixa i, sobretot adquirir més coneixements com a arma anticrisi.

Switch to mobile version