Autor Entitats
18 Juliol 2014 a 9:30

Comença la UNIPAU amb el compromís de “fer-la grossa” en la 30a edició

En la seva conferència Raül Romeva fa una crida a conèixer la Mediterrània per entendre-la

 

Taula d'autoritats inauguració UNIPAU

Taula d’autoritats inauguració UNIPAU // Foto: Xavier Boix

Ja ha començat la 29a edició de la Universitat Internacional de la Pau al Centre Borja com ho ve fent des de fa 30 anys. Calor com sempre a la sala d’actes, i més que ens espera aquests dies perquè aquest sí que és un edifici sostenible però dels de debò, i presència del públic incondicional de sempre. A la inauguració hi va faltar finalment l’alcaldessa, substituïda per la tinent d’alcalde Susanna Pellicer i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació, que no hagués calgut que enviés a ningú pel paper que va fer.

Del que van dir ens quedem amb diferents afirmacions importants, que també n’hi van haver. En Francesc Xicoy, en representació del Centre Borja, va animar a “cercar a aquella paraula sovint tant trepitjada, com ho és la paraula PAU” i que “les reflexions d’aquesta edició portin a clares i justes denúncies que ens desmarquin del que el Papa Francesc qualifica la globalització de la indiferència“. La directora del ICIP, Tica Font, va ser una de les que va fer referència a la necessitat que la 30a edició sigui especial – cosa que està en les seves mans en part – i va explicar com “la UNIPAU va començar com a únic espai de reflexió en el seu moment i ara és indispensable“. També va demanar que en aquesta edició es fes una declaració sobre el conflicte a orient mitjà alhora que afirmà “cal trencar els mites fent una visió de no amenaça – respecte a la immigració – perquè ens banyem en la mateixa aigua“.

La representant de l’ajuntament, Susanna Pellicer, va significar la importància que representa per la ciutat que se celebri una cita com aquesta “que demostra el nostre compromís amb la pau i els drets humans i a l’interès per contribuir en l’estudi de les causes dels conflictes“. En la seva intervenció, la tinent d’alcalde va situar la UNIPAU entre els exemples de l’aposta santcugatenca per ser una ciutat del coneixement “recollint la nostra trajectòria història en l’estudia de les humanitats” i, sobre els temes a debat en el programa va expressar el seu interès en que hi hagi “un control efectiu de les fronteres i polítiques d’immigració comunes, així com l’activació de la Unió Mediterrània“.

L’Arcadi Oliveres, que va fer de mestre de cerimònies, va expressar que no s’ha de perdre mai l’esperança i recordà que la UNIPAU es solidaritzava amb el poble palestí però també amb els pacifistes israelians i la manifestació que es celebrava ahir a Barcelona.

Raül Romeva i Arcadi Oliveres

Raül Romeva i Arcadi Oliveres // Foto: Xavier Boix

Pel que fa la conferència inaugural, en Raül Romeva, va expressar la seva felicitat per tornar a la UNIPAU després de tants anys sense fer-ho per la seva dedicació al Parlament Europeu i el fet que el tema a tractar, per la seva actualitat li havia fet canviar la presentació diverses vegades. Després de citar Fernand Braudel, “la Mediterrània no està predestinada a ser un espai de conflictes” va plantejar que es podia parlar d’aquest espai des de diferent “mirades”.

Una primera més descriptiva, en la que destacà per exemple la de les revoltes “com a clams democràtics que més enllà de la tutela el sud té veu pròpia, cosa que ha oblidat el nord alimentant règims totalitaris“. Segons l’analista, aquestes revoltes exigien dignitat i llibertat. Una segona més humana, centrada sobretot en els drames de la immigració, “mentre el nord es garanteix la facilitat dels moviments nord sud, fa el discurs de la por enfonsant les persones del sud“. Després de denunciar que en els darrers anys s’ha anat enrere pel que fa als drets humans, va parlar del mur de Ceuta i Melilla o dels CIE, “on es tracta els estrangers com delinqüents“, per acabar aquest punt denunciant la hipocresia dels estats en l’afer Lampedusa. La darrera lectura feta per en Romeva va ser la geofísica, perquè la “Mediterrània no és només la seva gent i les ribes sinó un mar que està malalt, que biològicament està en perill de mort i que si ho fa moltes societats patiran les conseqüències“. Per acabar, va demanar “una mirada transgeneracional humanista i viatgera, doncs no hi ha millor manera d’entendre que conèixer” i va demanar centrar la resposta en la cultura i en l’escolta.

Avui continua el Curs d’Estiu a partir de les 10 del matí amb 4 ponències que sota el títol “La Unió Europea explota a la frontera sud“, ens parlarà de la crisi a les democràcies europees, la ultradreta, el nou Parlament Europeu i el deute i la fi de l’Estat del Benestar.

Switch to mobile version