Autor Política
2 Juny 2014 a 9:00

“Volem ser l’alternativa de govern”, diu la candidata d’ERC Mireia Ingla

Aquest dijous serà presentada al Teatre Auditori amb l’Oriol Junqueras

Mireia Ingla

Mireia Ingla // Imatge cedida

Poc a poc es va coneixent qui encapçalarà les diferents candidatures que es presentaran a les eleccions municipals del maig del 2015 a Sant Cugat. Aquesta setmana ERC, després de treure uns magnífics resultats a la ciutat i els millors de la història a Catalunya, presenta a la seva candidata al Teatre Auditori, un repte al que només s’atreveixen qui té molt clar que omplirà. Dijous 5, a les 8 de la tarda, la Mireia Ingla, acompanyada de l’Oriol Junqueras, serà presentada com a cap de llista d’aquesta organització a les properes eleccions municipals a Sant Cugat, després de la desfeta del 2011, en la que es van quedar sense representació. La Mireia era la candidata però enlloc de plegar va decidir quedar-se i remuntar el moment sense saber què s’hi trobaria. Els vents sembla que li poden bufar a favor tal i com van les coses, encara que d’aquí al maig del 2015 poden passar moltes coses.

La Mireia Ingla és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona i màster en mediació familiar i comunitària. Li pot servir d’alguna cosa aquesta formació per dirigir una ciutat com la nostra?

Doncs segurament sí. La mediació em va donar moltes eines, fins i tot en la vida personal, la capacitat d’empatitzar, de posar-se en el lloc dels altres. Em vaig especialitzar en l’àmbit familiar però també en el comunitari, començant des dels conflictes en una escala de veïns.

Està treballant ara?

Estic fent coses molt puntuals, des del moment que vaig decidir fer el pas per convertir-me en candidata, he anat aparcant la feina i dedico temps a col·laborar al servei de mediació en l’habitatge de Càritas. Amb la Carme Trilla vàrem muntar una oficina a la Mancomunitat de Cerdanyola, Montcada i Ripollet, em va cridar per treballar amb ella i vam pensar que estaria bé treure el servei que es feia a Barcelona fora de la ciutat per apropar-lo a la gent que més ho necessitava. Ho vàrem posar en marxa fa dos anys i hi dedico molt temps, i ha arribat un moment que he prioritzat.

Què hi fa una dona de La Seu a Sant Cugat?

Quan una viu en una petita ciutat, tant allunyada de la capital i vol estudiar te n’has d’anar. Jo me’n vaig anar de casa jove a estudiar a la universitat a Barcelona, i ja no he tornat a viure-hi, em vaig quedar a treballar com a becària a un despatx d’advocats, m’hi vaig casar, hi he tingut els fills i estic aquí perquè hi tenia alguns amics i vam decidir venir a viure a Sant Cugat.

Fa 8 anys que milita a ERC, hi milita, he llegit, per l’herència rebuda i perquè el projecte que representa és el que més lliga amb els seus valors, “la lleialtat al país i el compromís de treballar per aconseguir la justícia social i la llibertat nacional”, com és això?

És l’eina ideal per aconseguir aquest objectiu, n’estic convençuda. Per una persona que acaba d’arribar a la política amb pretensions de ser representant pública i, per herència familiar, tinc unes conviccions, uns principis, que no saps com però els tens, i te n’adones que et determinen amb allò que defenses i per la manera de ser em costaria explicar un projecte en el que no tingués convicció.

Ha pensat alguna vegada que passaria si abans de les properes municipals Catalunya fos independent?

Hi he pensat perquè és el que m’agradaria, un dels meus objectius, però és un objectiu que es queda a la meitat, perquè la independència és només una eina per fer un país molt millor del que tenim, aprenent del que hem fet malament que son moltes coses i donant-nos l’oportunitat de canviar-lo. Diu en Junqueras que estem independentistes perquè és una provisionalitat, perquè efectivament l’independentisme és provisional.

Si fóssim un estat normal, a les eleccions municipals, de tot el ventall de propostes polítiques que es presenten, en quin espai us ubicaríeu?

Ho tenim molt clar, fa quatre dies hem tingut una prova que ha aclarit quin espai representem, volem representar l’esquerra del país, l’alternativa del país al centre dreta, l’esquerra forta alternativa a un partit fins ara hegemònic. Som un partit d’esquerra i republicà que ha de tenir un paper molt important en el nou país quan es faci la nova constitució i les noves lleis, que s’han de definir des de l’esquerra.

Sense extrapolar els resultats, com han fet altres, però és evident que els resultats de fa 3 anys eren molt conjunturals, si d’aquí 1 any els resultats fossin similars i fóssiu a 1 o 2 regidors de la primera força faríeu el pas per tenir l’alcaldia amb un pacte amb forces d’esquerra?

Ens ho plantejaríem tot. El que està clar, un cop feta la ficció, és que la lectura que s’ha fet que CiU hauria de pactar amb ERC no té cap sentit. En qualsevol país del món una força que guanya i una altra que queda a prop, aquesta està legitimada per ser alternativa de govern, i nosaltres tenim molt clar que volem ser alternativa de govern i volem governar. I ho farem amb qui sigui més fàcil d’encaixar amb el nostre projecte polític.

De fet CiU governa des de fa 27 anys a Sant Cugat

Crec que aquestes eleccions demostren que la ciutadania vol canviar dinàmiques enquistades, la gent comença a donar-se’n que això no es bo, que vol donar oportunitats a altres.

Tenen un pacte fet amb CiU? ho ha escoltat això?

Ho escolto cada dia, ho haig de desmentir cada dia, suposo que deu venir de molts fronts. Sempre dic el mateix però, és una falta de respecte molt gran, com hem de pensar tant nosaltres, com ells, en pactar res abans de saber quin resultat podem treure?

Si vostè fos al govern de Sant Cugat quines serien les tres primeres decisions que prendria?

La primera seria canviar la manera de fer. Moltes vegades es prenen decisions amb les que al final podem coincidir però el camí hauria de ser estar al costat de la gent, escoltar, informar, donar-ne explicacions, sinó dones informació la gent no pot participar, en un moment amb molts serveis consolidats, encara que hi ha moltes coses a fer, cal canviar la forma de fer política, el com té molt a veure per nosaltres. Després entraríem amb temes als que li hem donat importància en aquests anys, l’Institut Leonardo, i més en època de retallades, estar al costat de la comunitat educativa. El transport públic, és una constant, millorar-lo, la connectivitat amb els districtes. Les necessitats dels barris, ahir em vaig trobar amb el Casal de Mira-sol que justament una bona part d’aquest no el podran utilitzar la gent de l’escola Catalunya i de les entitats perquè hi faran activitats de l’escola d’art municipal i ningú els ha dit res.

Li volia preguntar pel que menys li agradava de l’acció de govern però ja m’ha donat algunes pistes. Què ha fet bé el govern en els darrers anys?

Tenim un model de ciutat molt activa – no és cosa però de l’ajuntament només – que és una bona cosa, però a vegades et dona la sensació que és com un aparador, com una cuina de les revistes de decoració que són brutals però que no s’hi pot cuinar, que tens moltes coses a fer però no t’acabes de moure amb total naturalitat. Té aquesta doble cara, penso que és el millor lloc per viure, no la canviaria, per això no puc dir que no s’hagi fet bé res, ni molt menys, s’han fet moltes coses bé. Però queden moltes coses per fer i sobretot la gent s’ha de sentir més còmoda i acollida perquè s’està pagant tants anys de mantenir un govern amb aquesta manera de fer.

Vostès estan fora del consistori, què en pensen dels partits que estan a l’oposició des d’aquest lloc que ocupen ara al públic?

M’imagino que és molt complicat fer la seva feina amb aquesta mega-majoria absoluta que té CiU, tenim molt bona relació amb ICV i el PSC amb els que comentem molts temes perquè ens arriba molt poca informació. Si els arriba poca als regidors imagina’t a la ciutadania!. Jo em trobo a gent que em diu: com et va al ple? hi ha una part de gent important que no s’interessa massa pel que passa a la ciutat, tenim un perfil sociològic que porta a un ciutadà a vegades que no s’interessa pel que passa.

La política no només són projectes, també són persones, no se si em pot dir les persones que l’acompanyaran però ens agradaria saber com les escollireu.

Encara no n’hem parlat però és lògic que la gent amb la que treballo dia a dia la política local estigui en llocs destacats a les llistes. Són gent molt preparada i capacitada i estarà en llocs de sortida, també hi haurà gent jove, de les nostres joventuts, que volem que estiguin al capdavant. Però alhora també gent que, com a nivell nacional, siguin transversals, si volem ser majoritaris hem d’obrir-nos a la societat i no cal que siguin del partit sempre i quan vulguin aportar alguna cosa, sent com és una ideologia majoritària a la nostra ciutat.

Si algú vol participar en aquest projecte ajudant a fer el programa, a la llista o, fins i tot, econòmicament, què ha de fer?

Dijous fem l’acte de presentació amb en Junqueras, nosaltres posarem una butlleta d’amics, que és una figura que dona suport al partit sense pagar quota, perquè puguin col·laborar i així incorporar-se a la nostra base de dades. De fet, varem començar el procés obert ja en el moment de triar la cap de llista i continuarà fins el final en tots els moments i serà una crida que faré al Teatre Auditori en la meva intervenció expressament. Estarem encantats de que la ciutadania participi en aquest projecte fins a on vulguin perquè volem ser una força majoritària, perquè el nostre objectiu és ser una força compromesa amb la justícia social i la llibertat nacional.

Switch to mobile version