Autor Ensenyament
17 Juny 2014 a 15:30

L’AMPA de l’Escola de La Floresta demana un Pla d’Autoprotecció

El Pla d’Emergència és insuficient

L'Escola de La Floresta està envoltada de bosc

L’Escola de La Floresta està envoltada de bosc // Jordi Pascual

L’Escola de La Floresta se situa al mig del bosc i té un únic accés per circular amb vehicles. Des del punt de vista natural està a un lloc privilegiat, però això també comporta riscos. Un incendi forestal posaria en greu perill la vida dels alumnes i treballadors de l’escola i, en haver sols un accés, els serveis d’emergència tindrien dificultats per accedir-hi.

És per això que l’AMPA de l’escola reivindica la posada en marxa d’un Pla d’Autoprotecció que analitzi els riscos i proposi solucions i actuacions. Aquest pla va més lluny que el ja vigent Pla d’Emergència ja que determina els riscos concrets de l’escola i planteja solucions exactes segons l’emergència. El Pla d’Emergència és, en canvi, menys concret i molt similar entre escoles.

Tal com indica Llorenç Ramos, enginyer industrial i membre de la junta de l’AMPA, un Pla d’Autoprotecció té quatre documents: un primer que localitza els riscos i explica quins mecanismes ja existeixen per evitar-los o minimitzar-ne l’impacte, un pla d’actuació en cas d’emergència, un pla d’implantació determinant responsables i actuacions concretes segons l’emergència i, finalment, uns annexes amb telèfons d’emergències, rutes i els temps d’evacuació.

L’objectiu del pla és evitar la improvisació en cas de qualsevol incidència ja que pot resultar més perillós no tenir unes pautes a seguir que el propi incident. L’AMPA fa temps que demana a l’Ajuntament i al Departament d’Ensenyament la ficada en marxa del pla, però, davant la falta de resposta, creuen que ha arribat el moment de fer visible el problema.

Una obligació incomplida

Xènia Amorós, secretaria de l’AMPA, assegura que les característiques de l’escola l’obliguen a tenir un Pla d’Autoprotecció que ha de venir promogut des del Departament d’Ensenyament per ser qui realitza l’activitat educativa i requerit per l’Ajuntament de Sant Cugat ja que és el propietari de l’edifici. “Arribem a la conclusió que totes dues administracions estan negligint i estem desprotegits per part de les dues”.

L’AMPA assegura que el cost no hauria de ser un problema ja que el pla costaria entre 2.500 i 4.000 euros, molt per sota d’altres actuacions que s’han de realitzar des de l’Ajuntament i la Generalitat. Si bé, en cas de no rebre resposta, no descarten començar un projecte de micromecenatge perquè siguin els propis usuaris de l’escola qui sufraguin el Pla, sabent, però, que l’obligació no és seva.

Switch to mobile version