Autor Política
6 Juny 2014 a 14:51

L’alcaldable Mireia Ingla se’n surt

“L’alcalde Junqueras” reclama a la gent el seu compromís per “incentivar” els canvis

[wzslider]

Segurament hi ha qui ahir esperava trobar forats buits al Teatre Auditori i, fins i tot, estava entre el públic, perquè s’hi va aplegar gent de tota mena, no només “del partit” sinó convidats representants del teixit associatiu, d’empreses icones de la ciutat, líders d’opinió i, de forma excepcional, els dos regidors del PSC, en Ferran Villaseñor – candidat escollit ja per la seva organització – i el Pere Soler, la coordinadora d’ICV, Roser Casamitjana i un representant del Procés Constituent, en Xavier Humet. Li van fer costat a la candidata portaveus comarcals i càrrecs públics de l’organització independentista, diputats al Parlament, al Congrés, etc. I el president d’ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras. Tot, això sí, molt acuradament organitzat, dossier de premsa, etiqueta per l’acte – #MireiaAlcaldablestc -, seients reservats, presentador professional, tracte exquisit – gràcies!-.

Ho va dir en la seva intervenció la Mireia Ingla,si que aneu forts la gent d’ERC?, és que el que va fort és el país“, referint-se al fet de fer-ho en un lloc com el TA. No cal dir que mitja hora abans de l’acte es notava cares de tensió en la gent d’organització. Omplir la platea no és fàcil. Però se’n van sortir. Gairebé 500 persones. Així que primer objectiu complert pels republicans i això que no tenen representació al consistori. Algú en devia prendre bona nota ahir. L’acte, presidit per una estelada – d’esquerres – gegant, va començar amb un vídeo que va fer unes pinzellades personals de com és l’alcaldable. Ben pensades, tenint en compte que ERC és un partit molt heterogeni. Ho explicàvem a l’entrevista de dilluns passat, el seu perfil és clarament progressista i aquest fet és el que es va subratllar. La seva tasca a l’oficina de l’habitatge de Càritas a Cerdanyola, la intervenció de gent com en Joan Manuel Tresserras o en Joan Tardà acabant amb un “la futura alcaldessa del Sant Cugat de la República catalana“, no van ser gratuïts. I la seva part més humana, de proximitat al comerç de barri, d’implicació amb l’entitat esportiva on està la seva filla. Per finalitzar amb la importància del treball amb equip i la capacitat de tirar endavant un projecte que va patir una forta sotragada ara fa 3 anys. Tota una declaració d’intencions.

De la seva intervenció, res de nou respecte a l’entrevista que li vàrem fer. Es declaren “alternativa de govern” perquè creuen que bona part de la ciutadania mostra signes de cansament per les formes de govern a la nostra ciutat. Recuperen la paraula CANVI, feia temps que no se sentia aquesta paraula. I bona part de la seva intervenció, que la va fer a peu dret, caminant de forma segura i gairebé sense llegir en cap moment, la va basar en els principis de les polítiques socials, “en fer una societat més justa“. I, tal com ens havia avançat, va convidar a qui havia al TA, a participar del projecte d’ERC. Malgrat comptar amb l’equip d’ERC, que estava assegut a dalt l’escenari en bona part – l’executiva almenys -, va afirmar que “cal fer més gran aquest equip“.

Acabada aquesta primera intervenció, van introduir una segona part més innovadora en la que va participar el president d’ERC, “si algú parla clar en aquest país i representa una altra forma de fer política és l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts“, Oriol Junqueras, així el va presentar la candidata, Mireia Ingla. Com moltes vegades, el líder dels independentistes republicans va pujar a l’escenari amb els seus aspecte “pengim penjam“. I la Mireia el va fer fer d’alcalde. El més important per ell: que els ajuntaments prioritzin les polítiques d’accés al món laboral, de formació i les polítiques socials. Va explicar exemples del seu poble però el més remarcable fou que “des dels municipis cal prioritzar les polítiques de proximitat i de futur i aquestes són lluitar contra l’atur“.

L’altre missatge que va llençar va ser el de “l’oportunitat que suposa tenir milers de nois i noies que tenen com a llengua materna el xinès, l’urdú o l’àrab, una oportunitat que és difícil de gestionar però que no hem de viure com una dificultat, hem de pensar que passaria si haguéssim de pagar per tenir un 3% de població parlant aquestes llengües d’aquí 10 anys, aprofitem-ho“. Introduint el tema de la qualitat democràtica en les institucions per part de la candidata a Sant Cugat, en Junqueras no va tenir cap por a dir que “els màxims responsables d’aquesta som la ciutadania, que podem incentivar o no els que ho fan bé quan governen“. La Mireia Ingla va parlar també del drama de l’atur entre els joves i del fet que la nostra ciutat sigui especialment en aquest cas diferent a la resta perquè té més joves. En Junqueras, en aquest cas, va reflexionar sobre el fet que en aquest moment, en general, la generació dels joves sigui la meitat que els seus pares i mares i la importància que no els deixem deutes que no puguin pagar des de les diferents institucions.

Abans d’acabar l’acte de presentació amb una reflexió coma president d’ERC, la candidata a l’alcaldia, Mireia Ingla, va introduir una “cunya” nacional – hi van haver menys de les habituals – tirant de les orelles a CiU per no posar l’estelada a l’ajuntament i no pagar els seus impostos a l’Agència Tributària Catalana. En Junqueras va acabar convidant al públic a pensar en el futur que espera als nostres fills o nets d’aquí a 50 anys i “com prioritzar els recursos finits, que sense dubte és el de la formació que serveix per tota la vida“. I en clau més de partit va demanar que “per transformar la societat hem d’acumular forces, perquè no la canvia només qui ho diu sinó qui més força té i qui a més àmbits arriba“, reclamant que s’ha de parlar i governar pel 90% de la societat. Així que ja en tenim una de presentada oficialment.

Xavier Boix, @lamaesquerra

Switch to mobile version