Autor Entitats
22 Juny 2014 a 10:00

La missió comercial de la Cambra de Terrassa amplia les agendes de contactes

80 contactes de negoci a Romania, Moldàvia i Bulgària

Imatge de la missió comercial de la Cambra de Comerç de Terrassa a Bulgària, Moldàvia i Romania

Imatge de la missió comercial de la Cambra de Comerç de Terrassa a Bulgària, Moldàvia i Romania // Imatge cedida per la Cambra de Comerç de Terrassa

La missió comercial que visitat els mercats de Romania, Moldàvia i Bulgària, de l’1 al 6 de juny d’enguany, ha generat més de 80 contactes de negoci. Aquesta missió, organitzada per la Cambra de Comerç i d’Indústria de Terrassa, i formada per sis empreses ha permès desenvolupar una intensa agenda de contactes amb companyies ubicades a Bucarest, Chisinau i Sofia.

Romania, un país de 21 milions d’habitants, destaca per una localització estratègica per on passen tres corredors europeus de transport, i on en menys de 1.000Km de radi hi poden haver més de 200 milions de consumidors. Romania, a més a més, ha esdevingut un lloc de pas per als diferents projectes de diversificació i subministrament energètic en la zona de la Unió Europea. Des de la incorporació a la UE, l’any 2007 com a membre de ple dret, el país ha experimentat un notable creixement.

Entre els sectors amb més demanda, destaquen els sectors de béns d’equipament, per exemple maquinària agrícola o indústria alimentària. En relació al sector de l’alimentació i begudes, també ofereix oportunitats de negoci si es té en compte el ràpid creixement del consum de productes ecològics. Altres sectors són la indústria auxiliar o d’automoció, la moda, els béns de consum per a la llar, materials i maquinària per a la construcció, medi ambient i energètic i les activitats d’enginyeria i consultoria. Segons els empresaris participants en la missió, es tracta d’un mercat on es valora el preu per sobre de la qualitat.

D’altra banda, la República de Moldàvia, situada entre Romania i Ucraïna, compta amb una població de 3,5 milions d’habitants. Malgrat haver fet grans progressos en l’establiment d’una economia de mercat des de la seva independència, l’economia del país segueix essent excessivament regulada pel Govern. L’evolució econòmica positiva dels països veïns, que afavoreix les exportacions moldaves, ha contribuït a la seva recuperació econòmica amb una taxa de creixement prop del 6% en els darrers anys.

L’aposta de Moldàvia per atraure la inversió estrangera directa mitjançant incentius fiscals amb l’exempció dels beneficis que l’empresa obtingui al país cada any, ofereix oportunitats de negoci en el sector industrial de maquinària, productes químics, metalls i aliments.

Per últim, Bulgària és un país de més de 7 milions d’habitants, un milió dels quals es troben a la capital, Sofia. La seva situació geogràfica converteix el país en un pont entre Europa i Àsia. Constitueix un mercat que ofereix estabilitat macroeconòmica i un marc legal atractiu per a la inversió estrangera. També es compta amb una mà d’obra qualificada i uns costos laborals baixos.

De la mateixa manera que Romania, Bulgària es va incorporar a la Unió Europea l’any 2007. Segons les perspectives financeres, serà receptor de Fons Estructurals de la UE des d’aquest any fins al 2020, període durant el qual rebrà un total de 9.500 milions d’euros. En els darrers cinc anys, la tendència de creixement econòmic de Bulgària s’ha mostrat superior a la mitjana europea amb un PIB al voltant del 4%. De fet, als tres primers mesos de l’any respecte al 2013 es preveu una evolució del PIB del 3,8%.

Les oportunitats de negoci que ofereix Bulgària es centren, sobretot, en la tecnologia industrial i serveis tecnològics, el sector de la moda, el sector químic, subcontractació industrial – tant de béns de consum, com de béns industrials – infraestructures urbanes, equips de transport, maquinària agrícola, eficiència energètica, gestió de residus urbans, habitatge, indústria de la construcció, promoció immobiliària, així com el sector flequer i productores hortofructícoles.

Les empreses que han participat en aquesta missió comercial han estat ARTAFIL, de Artafe-Granada (sector geomembranes); CINTAS MARTELL, de Sallent (fabricació de cintes); SOBIME, de Sant Feliu de Llobregat (fabricació d’aixetes i material de la construcció); COLOR CENTER, de Terrassa (fabricació de productes químics); IGH FLAVOURS AND TECHNOLOGY, de Alcantarilla (sector alimentació); i TAVIL-INDEBE, de Sant Joan de les Fonts-Girona (fabricació de maquinària industrial). La missió ha estat acompanyada per Montse Llimós, tècnica de Comerç Industrial de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa.

Switch to mobile version