Autor Societat
18 Juny 2014 a 11:30

Es constitueix la Federació d’Associacions d’editors de premsa, de revistes i de mitjans digitals en català

El Conseller Homs va presidir l’acte

Federació d’Associacions d’editors de premsa, de revistes i de mitjans digitals en català

Federació d’Associacions d’editors de premsa, de revistes i de mitjans digitals en català // Foto: Joan Murcia

La Federació  d’Associacions d’editors de premsa, de revistes i de mitjans digitals en català es va constituir ahir en un acte presidit pel conseller de la Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs. La Federació l’integren  l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i Local  (ACPC).

El president de la Federació és des d’ahir Lluís Gendrau, president de l’APPEC. La vicepresidència primera la durà a terme Alfons Udina  i la vicepresidència segona Carles Ayats , presidents de l’ACPC i AMIC, respectivament.

Lluís Gendrau va explicar que la signatura de la federació és “el plànol transcendental del canvi i de l’evolució dels mitjans de comunicació en català”. Va comentar que no li semblava un canvi història per la banalitat de l’expressió, però “sí que és important”.

La Federació està formada per mig miler de capçaleres, i aquesta unió “és la manera més contundent, amb major valentia i més potència per donar visibilitat a les nostres capçaleres, als nostres mitjans que garanteixen la democràcia i la llibertat als ciutadans”. Gendrau es va mostrat optimista al assenyalar que aquesta “és una eina per dibuixar el nostre país”.

També es va referir a la situació que viu Catalunya en referència al dret a decidir i la llengua: “El nostre compromís és amb la llengua, amb el país, les institucions i el govern, i també amb els centenars d’editors i periodistes que publiquen que si tot està per fer, sí que tot és possible. Aquest és un camí que comença i quan surts a fer el viatge cap a Ítaca has de pregar perquè el camí sigui llarg, ple d’aventures i ple de coneixences”.

Qui també en va fer una lectura en aquest mateix sentit va ser Francesc Homs, el qual va assenyalar que la Federació haurà de treballar pel català amb dues mirades: “Una, la que ha estat més present en la història de la defensa de la nostra llengua, en el sentit de combatre una amenaça que és ben viva, tot i que pensàvem que era una qüestió ja superada, ara hem de defensar coses que donàvem per guanyades fa trenta anys enrere”.

L’altra mirada que ha comentat el conseller és “el català com a llengua de futur, com a llengua d’oportunitats”. Ha afegit que la Federació representa, juntament amb altres entitats i persones de Catalunya “el projecte de futur que incorpora la llengua catalana. Per tant, no només una operació d’agrupació entorn a una llengua per defensar-ne el debat, sinó per tirar endavant el projecte col·lectiu”.

A l’acte també hi ha participat l’expresident de l’APPEC, Francesc Dalmases; l’expresident de l’ACPC, Antonio Garrido; l’expresident de l’AMIC, Ramon Grau i  els vicepresident primer i segon de la nova federació, Carles Ayats i Alfons Udina.

Switch to mobile version