Autor Política
26 Juny 2014 a 13:30

El Parlament aprova fer un referèndum per decidir entre monarquia o república com a model d’Estat

Moció presentada per ICV-EUiA

logo-icv-euia

El Parlament de Catalunya ha aprovat la proposta de convocatòria d’un referèndum per decidir entre monarquia o república com a model d’Estat. S’han obtingut els vots favorables d’ICV-EUiA, ERC i CUP, les abstencions de CiU, PSC I Ciutadans, i els vots en contra del PP.

El text de la moció presentat per ICV-EUiA lamenta “el caràcter d’urgència amb el què s’ha aprovat la Llei Orgànica que regula l’abdicació del cap d’Estat” i “l’actitud poc democràtica que no permet la consulta ni a Catalunya ni a l’Estat”.

Al text de la moció també es fa palès que “com a conseqüència de l’abdicació del rei Joan Carles I s’hauria d’haver convocat un referèndum sobre la possibilitat de la restitució de la República o la continuïtat de la monarquia, donat que les circumstàncies polítiques que van produir-se en el moment de la promulgació de la Constitució Espanyola del 1978 estaven totalment condicionades per la necessitat de superar la dictadura franquista”. Afegeix que “el futur democràtica social i legal de convivència s’ha de fundar en l’exercici del dret a decidir”.

Joan Herrera, president del grup ICV-EUiA, ha defensat la moció assenyalant que “avui el debat es sobre democràcia, no entre monarquia o república. En què es fonamentem els nous acords i aquest acord s’ha de basar en un nou contracte democràtic” i ha recalcat que “avui aquest Parlament connecta amb una demanda catalana però també amb una demanda que ve de arreu de l’Estat que demanen poder fer una consulta entorn al model estat”.

Herrera s’ha referit també a la primera visita de Felip VI a Catalunya que duu a terme avui a Girona i ha dit que “la millor resposta que podem donar a aquesta visita es que no hi ha legitimitat sense aval de la ciutadania i que avui el debat mes enllà de monarquia o república és el de democràcia i la renovació dels contractes socials”. Així doncs, l’organització ecosocialista, com ja va aconseguir al ple de Sant Cugat dilluns passat va fent forat amb la seva resolució a favor del referèndum per la República.

Switch to mobile version