Autor Cultura
2 Juny 2014 a 18:00

El fotògraf Carles Mercader inaugura exposició al Celler de Rubí

El poeta Vicenç Altaió recitarà els seus poemes

Massa Fosca

Massa Fosca // Foto: Carles Mercader

El proper divendres 6 de juny a les 7 de la tarda, el rubinenc Carles Mercader inaugura l’exposició Massa Fosca al Celler de Rubí que acollirà per primera vegada una exposició fotogràfica. En aquesta inauguració, oberta a tothom, intervindrà el poeta i traficant d’idees Vicenç Altaió, que recitarà alguns poemes del llibre que, amb el mateix títol de l’exposició, recull les seves poesies completes.

La mostra recull l’obra del fotògraf després de tres anys d’un treball intens d’investigació, amb viatges al Japó i la Xina inclosos. “Encara que, en certa manera, tota fotografia és documental, aquest recull s’apropa més a la fotografia d’autor“, ens explica en Mercader, a una trobada que hem tingut amb ell per presentar-nos el seu treball, “mirant sempre els altres, parlo més del meu món interior que no pas de l’exterior“. El títol de l’exposició coincideix amb el del llibre del Vicenç Altaió però ho fa, segons el fotògraf, “com un pretext no com un reflex, el títol representa molt bé la idea de l’exposició, perquè la seva ambigüitat és suggerent per a mi“. De fet, en la invitació a la inauguració podem veure com hi ha 4 definicions relacionades amb les dues paraules. La definició de massa, com “l’agregació de partícules o de coses que formen un cos (…) quantitat de matèria considerable en un sol tros. Adj. un grau excessiu de“, la definició de massa fosca com “en cosmologia, també, matèria fosca, referida a un tipus de matèria hipotètica, de composició desconeguda, que no emet ni reflecteix prou radiació electromagnètica perquè es pugui detectar directament, però la presència de la qual es pot inferir a partir dels efectes gravitatoris sobre la matèria visible, com estrelles i galàxies“, la definició de massa fosca com a “massa foscor” o la de Massa Fosca com a “recull poètic (1978-2004) del poeta i traficant d’idees Vicenç Altaió“.

Vicenç Altaió

Vicenç Altaió // Foto: Carles Mercader

Per en Carles Mercader l’acte fotogràfic és quelcom ben especial, ens explica com “paradoxalment, en un principi la fotografia serveix per a congelar el temps, però al relacionar varies fotografies sembla com si la suma d’aquests temps zero crees una seqüència narrativa, un abans i un després“.

Quan parla d’aquest treball titulat Massa fosca  fa esment ala paradoxa de Zenó d’Elea, on l’heroi Aquil·les no avança mai la tortuga i aquesta va sempre per davant d’ell. “Sembla que la vida vagi, també, per davant nostre, impossible de ser viscuda. La fotografia m’ajuda a crear una realitat més propera, on puc mirar els altres dins una certa intimitat i,  alhora, atrevir-me a mirar dins meu; el que més por em fa. Encaro la fotografia com a mitjà de coneixement però, alhora, com la impossibilitat d’aquest coneixement..”

De fet, a la mateixa invitació a la inauguració fa tota una declaració d’intencions quan relata el següent, “viure com a mera excusa per a fotografiar. Fotografiar només per a sentir nostàlgia del que hem viscut. Recorre la distància més curta i no arribar mai enlloc. Cremar totes les preguntes…

L’exposició neix d’un encàrrec de l’Ajuntament per fer una exposició expressament al Celler, sent el disseny d’aquesta especialment pensat per aquest espai. Hi ha 8 fotos de gran format, 6 d’un format petit i un audiovisual que conté el cos més ampli de fotos. Paral·lelament a l’exposició, que romandrà fins el 27 de juliol – es podrà visitar els divendres de 5 a 9 de la tarda, els dissabtes d’11 a 2 i de 5 a 9 i els diumenges d’11 a 2 -, donarà un taller de forma gratuïta, prèvia inscripció, amb el títol “la fragmentació del jo contemporani i el retrat fotogràfic: una possibilitat” que es farà els dissabtes 14 i 21 de 6 a 8 de la tarda.

Switch to mobile version