Autor Societat
22 Juny 2014 a 12:00

Bombers del GRAE es formen en rescats en cavitats subterrànies a l’ISPC

Els rescats exigeixen preparació contínua

Imatge cedida pel Departament d'Interior

Imatge cedida pel Departament d’Interior

Els bombers del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) muntanya s’han format en rescats en cavitats subterrànies, com a part de la preparació continuada que imparteix l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya (EBPC) de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) per als membres d’aquest grup especialitzat.

Les activitats esportives o de lleure en alta muntanya comporten uns riscos per a les persones que les practiquen, i sovint requereixen la intervenció dels equips de rescat dels bombers. Aquests rescats són complexos i arriscats també per als cossos d’emergències, i requereixen una preparació constant. Per aquesta raó, l’EBPC imparteix el Curs avançat de progressió i rescat en cavitats subterrànies, assegurant aquesta preparació dels bombers en les tècniques que aplicaran en el medi subterrani en el moment de realitzar un rescat, i aprofundeix els coneixements per realitzar les maniobres de progressió i de rescat amb efectivitat i amb seguretat, tant per ells mateixos com per a les persones accidentades. Durant el curs es farà una simulació d’entorns de risc adaptats a situacions reals de salvament, i també es realitzarà una exploració d’una cavitat de llarga durada, en què es posen en pràctica els coneixements i procediments que s’han treballat prèviament.

A més de les tècniques d’instal·lació d’elements i de les tècniques de progressió (en llaminadors, meandres, gateres…) per avançar en les cavitats subterrànies, es treballen els sistemes de rescat amb tirolines, contrapès o portalliteres, o els sistemes de comunicacions que es poden utilitzar en els rescats en el medi subterrani. Aquestes pràctiques es fan en un rocòdrom, on es perfecciona la tècnica d’escalada i de progressió, i a la cova d’alta muntanya d’Alba, a la vall de Benasc, situada a una alçada de 2.300 metres i que té 5 km. de recorregut subterrani i arriba a 500 metres de profunditat.

L’ISPC va programar el 2013 més de 20 activitats de formació especialitzada adreçades als membres dels equips d’intervenció dels Bombers de la Generalitat, que es dissenyen amb la col·laboració dels propis especialistes de la Direcció General de Prevenció, Extinció i Salvaments (DGPEIS). Per la seva part els cursos adreçats als GRAE muntanya, als GRAE subaquàtic, al Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), al Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i a la unitat canina van formar prop de 800 alumnes d’arreu del territori.

Switch to mobile version