Autor Economia
15 Juny 2014 a 10:00

Ascamm desenvolupa uns robots que col•laboraran amb tropes humanes per rescatar civils

Són vehicles aeris sense tripulació

Quadrotor

Quadrotor // Imatge cedida per Ascamm

El Centre Tecnològic Ascamm està desenvolupant, entre d’altres tecnologies innovadores, uns vehicles aeris sense tripulació, els quals tindran funcions de rescat tant aeri com terrestre. Actualment, l’organització està treballant en millorar l’adaptació dels vehicles aeris no tripulats (UAV) per a missions de condicions extremes.

Aquest centre compta amb 160 experts entre informàtics, aeronàutics, professionals de telecomunicacions, entre d’altres especialitats. La institució participa al projecte ICARUS, on hi col·laboren un total de deu països d’Europa i que comporta un finançament de 17,5 milions d’euros, patrocinats per la Unió Europea, empreses i enginyeries especialitzades.

Acamm és l’únic centre tecnològic espanyol que participar al projecte ICARUS, nascut amb l’objectiu de millorar les condicions de seguretat i eficiència dels vehicles no tripulats, ja siguin aeris, terrestres o marítims, en tot tipus de rescats en entorns marítims i terrestres.

La validació final del projecte està prevista per al 2016 a Bèlgica i Portugal, on disposen d’unes instal·lacions adequades per fer la inspecció. Tot i així, de cara al juliol s’està preparant una prova prèvia a la validació final al Centre de Proves de CATUAV, a Moià. Aquesta comprovació permetrà saber exactament l’efectivitat dels treballs d’investigació.

D’altra banda, el Centre Tecnològic Ascamm també investiga en sectors com l’automoció, la mobilitat elèctrica, l’aeronàutica o els dispositius mèdics cap a una reindustrializació sostenible. En general, busca solucions innovadores amb valor afegit que permetin millorar la competència de les empreses que hi participen. Ara per ara, ja han portat a terme més de 50 patents, 10 desenvolupaments i 6 noves empreses tecnològiques.

L’Agència Estatal de Seguritat Aèria mostra la seva implicació en el projecte. Donat que es tracta de tecnologies pioneres, encara no hi ha una normativa que reguli l’ús i la comercialització. Aquests dies, doncs, s’està discutint sobre la regulació de la intervenció dels UAV. Sembla ser que s’aconseguirà un reglament durant el transcurs d’aquest any 2014.

En aquest sentit, Pepa Sedó, Directora de Sistemes Intel·ligents de la Fundació Ascamm ha assenyalat que: “les aplicacions civils dels UAV són quantioses i molt variades i en poc temps s’aconseguirà desenvolupar i millorar-ne els seus sistemes per tal que puguin ser cada cop més efectius i pràctics. Es tracta d’un sector que experimentarà un gran creixement”.

Switch to mobile version