Autor Política
18 Juny 2014 a 16:30

Ada Colau fa una esmena a la totalitat de la política d’habitatge local

Raül Grangé, objectiu del públic en el debat organitzat pel Síndic

[wzslider]

La xerrada – conferència organitzada pel Síndic de Greuges de Sant Cugat prometia, com les dues precedents. Les persones convidades, expertes en els temes dels que parlaven, no han decebut en cap de les tres cites del cicle “…i els Drets Socials què?“. Llàstima però que l’assistència hagi estat minsa per l’impacte dels temes dels que s’hi tractava. El risc era alt, el síndic ho sabia al descentralitzar les xerrades als barris, però cal tenir en compte que la promoció que se n’ha fet no ha estat a l’alçada d’altres actes que es fan a la ciutat i dels que la publicitat institucional fa molta difusió. Ahir només es podia veure la foto de l’Ada Colau al nostre mitjà pel matí. Com a mostra, dir que una persona influent i informada del barri de Les Planes no sabia que l’activista estava a aquest barri fent la xerrada… el públic? gent de l’ajuntament, membres del projecte 6 claus, premsa i algú del barri, poca gent.

El regidor Raül Grangé va presentar el Pla d’Inclusió Social en un barri on bona falta fan encara les mesures que en aquest pla s’hi apunten. En el debat posterior una parella del públic va preguntar “què ha de fer una parella amb un fill amb ingressos de 300 euros” davant el que en Grangé va respondre que devia ser una situació excepcional perquè a la nostra ciutat això no era normal que passés, que “devia ser un error“. Caldria veure-ho, no n’estem tant segurs.

L’Ada Colau, com sempre, va ser clara. La crisi és del sistema, no l’ha provocat la majoria, la gent ha fet el que es deia que es fes. I pel que es veu “els plans dels que tenen realment poder és que hi hagi més desigualtat a menys que ens organitzem desfiant la impotència“. I aquí és on rau una de les claus de la seva intervenció: el poder de la gent. Ella i el que representa – va repetir moltes vegades que ella només era una més d’un moviment molt ampli – han estat capaços de mobilitzar la gent, de fer desobediència civil, “perquè ara està més legitimada que mai“.

És aquí on va fer una esmena a la totalitat a les polítiques d’habitatge dels ajuntaments que, com el de Sant Cugat, segueixen prioritzant habitatge públic de venda, “un escàndol“, va dir, o per la mediació i bones pràctiques amb els bancs que tenen pisos buits quan “estem expropiant per fer tantes altres coses per interès públic, o és que les necessitats de la gent que es queda sense casa no és interès públic?“. En el cas de l’ocupació de les cases dels mestres de La Floresta i el “Projecte 6 claus“, a banda de donar-li tot el suport, va afirmar que no entenia perquè s’havia de fer un nou projecte d’habitatge social si pot anar endavant un de masoveria urbana amb qui ja està ara ocupant les cases per necessitat.

Al final de la xerrada es va obrir un torn de paraules del públic en el que es va aprofitar per parlar en termes generals del problema de l’habitatge i del funcionament del sistema, així com de la pràctica de la desobediència civil. L’Ada Colau va ser la que va respondre a aquestes intervencions explicant que des de la PAH s’havien aturat més de 1.000 desnonaments i que l’Obra Social de la PAH ha forçat lloguers socials i ha aconseguit que molta gent pugui recuperar un habitatge o, senzillament, que no es quedi al carrer. Una altra de les qüestions importants a la que va fer esment, en relació a les polítiques socials, va ser que “malauradament les administracions deriven massa gent a les entitats socials que fan caritat i això és inacceptable, perquè no volem caritat sinó drets“. Sobre l’organització de la societat per plantar cara als “poderosos” l’activista va respondre que “cal aplicar el sentit comú, amb estratègia, empoderant a la gent i, sobretot, fent les accions de forma col·lectiva“.

La part més dura de les intervencions però va anar adreçada al regidor de serveis socials i habitatge, Raül Grangé, que va haver de respondre per les polítiques locals i per la recent ocupació de La Floresta, els protagonistes de la qual estaven a la sala. Va demanar “menys ideologia i presumpció d’innocència per les actuacions del govern, perquè es volia arribar a un bon acord de forma respectuosa i bastint un projecte per les persones que més ho necessitessin“, va defensar en tot moment el tècnics dels serveis socials per la feina que feien i es va escudar amb les dificultats que tenen els polítics locals per tirar endavant les seves idees tant per la burocràcia com per les lleis supralocals que es troben.

Amb aquest acte s’acaba el cicle organitzat per l’oficina del Síndic que ha comptat amb tres sessions realitzades a Valldoreix, La Floresta i Les Planes en les que han participat en Jordi Borja, David Casasses i l’Ada Colau. En la part de moderador hi han pres part en Josep Maria Vallès, en Josep Comellas i la Begoña Parareda i, l’ajuntament, ha aprofitat per presentar el Pla d’Inclusió Social als barris.

Switch to mobile version