Autor Economia
14 Juny 2014 a 10:30

1a part de l’estudi Situació Catalunya

Context mundial i d’Espanya

grafic 2

A nivell mundial, es manté la recuperació que creix per sobre del 3% en taxa anualitzada durant la primera meitat de l’any i tot i que milloren les condicions financeres a les economies emergents, el PIB mundial no s’accelera.

No obstant, augmenta l’activitat a l’Eurozona i el creixement  superior l’esperat a les economies desenvolupades compensa, en part, la frenada de les economies emergents.

Així, el creixement  dels EUA està en línea al 2,5 previst i és d’esperar que la Reserva Federal començarà a incrementar el tipus d’interès a partir de la segona part de l’any que ve. Aquesta tendència a l’increment del tipus  i la recent baixa a la zona Euro ha de portar, en teoria, a una rebaixa en el canvi euro/dolar (fa 15 dies 1,40 i ara ja per sota del 1,35) que ajudarà a les exportacions i, per tant, perjudicarà les importacions.

Si es compleix, el PIB de l’Eurozona seguirà creixent però cada país creix a un ritme diferent i així mentre Alemanya va recuperar el nivell de PIB del 1T08  al 4T10 i França ho farà el 2T14, països com Espanya acabarà el 2014 7 punts per sota del PIB del 1T08 per sota de Portugal que ho farà 5 punts i només per sobre d’Itàlia amb 0,5 més.

Però per aquest 2014 també hi han unes incerteses rellevants, especialment pel que fa a la persistència del risc sobirà i de la fragmentació financera que ha de solucionar-se  d’una banda amb la cada dia més establerta unió bancària i per l’altra, la fortalesa de l’euro i una inflació baixa durant molt de temps que provoca un fre a la recuperació del PIB.

També es una incertesa important la possible desacceleració de l’emergent economia xinesa.

A nivell d’Espanya, 2014 es l’any de la recuperació de l’economia  i especialment per aquests 7 punts:

–          Les exportacions segueixen creixent per sobre del 5% i tot fa pensar que així seguirà fins al final del 2015

–          Creixement del 25% de l’estalvi i la riquesa financera des del 2S12

–          La important baixada de la prima de risc degut a les menors incerteses i tensions financeres i com exemple, cal recordar que el Bono a 10 anys està per sota dels 150 punts bàsics. Una baixada permanent de 100pb en el tipus d’interès sobirà implica fins a 1 punt de creixement per a l’economia. A aquesta dada s’ha d’afegir que el descens de les tensions financeres triguen a arribar a l’economia entre 6 i 9 mesos.

–          Augment per sobre del 7%  a nivell d’Europa en inversió en maquinària i bens d’inversió que, tot fa pensar, s’allargarà tot el 2015 i que a l’estat espanyol arririba fins el 17,6%

–          Increment per sobre del 5% a pimes i del 22,8% el 1T14

–          Necessitat d’un menor esforç l’any 2014  per aconseguir la reducció del endeutament que serà del 0,3 aquest 2014 en front del 2pp del 2013 i dels 5pp del 2012

–          La creació neta d’ocupació abans del previst gracies a la “tarifa plana” de la Seguretat Social i al creixement acumulat de l’ 1,7% entre el 2014 i el 2015

Per aquest estudi s’ha pres com a base que  les hipòtesis previstes a nivell internacional i nacional es compleixen.

Situació Catalunya

Switch to mobile version