Autor Política
14 Maig 2014 a 11:00

Raül Romeva: “Aquestes eleccions van de democràcia”

L’eurodiputat fa el darrer acte electoral a la seva ciutat

Montse Español i Raül Romeva

Montse Español i Raül Romeva // Foto: Xavier Boix

Ahir va ser un acte singular el que va fer ICV a la Casa de Cultura, el mateix Romeva ho va afirmar. En aquesta campanya està deixant pas al nou candidat d’ICV, l’Ernest Urtasun i intentant passar a un segon pla de forma discreta. Però no és fàcil. La seva ingent feina al Parlament Europeu, així el va presentar la Montse Español, fa difícil que passi desapercebut. Per això és força incomprensible que ahir només hi haguessin una trentena de persones a l’acte, encara que només fos per agrair-li la feina feta en tants aspectes.

En la seva intervenció, que ell mateix va qualificar com una manera de “donar compte de la feina feta, repassant allò que s’ha fet en aquests anys de feina com una forma de recuperar la política en majúscules“, es va confessar “euro – frustrat, que no euro – escèptic“. Va recordar que ell mateix provenia d’una generació que veia Europa com el somni de la llibertat i la garantia dels drets i afirmà que tot i així seguia pensant que “la seva pròpia existència era un aval perquè no es repetissin drames com el que ell mateix va viure a les ex – repúbliques iugoslaves, on la UE no va saber intervenir com a institució política“. Després del 2004, amb els canvis en els lideratges europeus, des de ICV es va canviar la trajectòria històrica acrítica cap a l’europeisme crític i ara cal “passar de la bandera i l’himne a unes institucions i una democràcia que legitimin la pròpia institució“.

Perquè segons el propi Romeva, les properes eleccions “van de democràcia, perquè el somni d’Europa l’han segrestat, apropiant-se de la idea d’Europa la ideologia conservadora i la liberal“. Va denunciar, en la seva intervenció, que el problema no és Europa sinó qui la governa, que entre les seves prioritats té retallar drets i llibertats com mai “en els darrers anys hem perdut moltes votacions sobre qüestions relacionades amb temes com els drets sobre el col·lectiu LGTB “. Davant qui diu que no s’hi pot fer res, o que Europa no serveix, en Romeva va respondre que “no em dona la gana lliurar aquest projecte que ha costat tant de construir a qui el vol destruir“, referint-se al previsible ascens de les opcions polítiques més conservadores i fins i tot a l’extrema dreta.

Després d’explicar el que significa “tenir poc múscul a Europa“, referint-se al fet de no tenir tanta força de vots com altres grups polítics, va recordar que la darrera votació del 2009 va ser la que va “aturar el dret a la paternitat i la maternitat en pla d’igualtat i ho van fer el PP i els liberals, el referent de CDC a Europa, que havien assegurat el vot afirmatiu i no hem pogut aconseguir canviar-ho en els darrers 5 anys”. Veient això, la única recepta segons l’eurodiputat ecosocialista és “trencar el bipartidisme instal·lat a Brusel·les i guanyar en democràcia, perquè tots els drames que estem vivint estan provocats per la manca de democràcia, perquè el poder va per un costat i la política per un altre“.

Raül Romeva

Raül Romeva // Foto: Xavier Boix

Al final de l’acte, en el que hi va haver una estona de debat, “vull escoltar més i parlar menys” va assegurar que volia fer a partir d’ara en Romeva, va ser preguntat pels nous moviments polítics en alça, pel debat sobiranista, per la participació i per qui serà el nou president de la comissió europea. En aquest sentit, en Romeva va respondre en la mateixa línia que assegura Zigmunt Baugman en Temps líquids i és que “hi ha el perill d’entrar en un procés nihilista en el que si no hi ha un projecte polític comú no hi haurà res a fer però en aquest moment hem de dotar de poder les institucions legitimades per poder canviar les coses“, pel que fa al debat del dret a decidir i la seva incidència a la campanya, en Romeva va expressar “que pensava que tindria més incidència encara, és una realitat que no es pot defugir però és evident que no només s’ha de parlar d’això malgrat hi ha a qui l’interessa que sigui el tema de debat, hem de parlar de dretS a decidir en la seva amplitud perquè es tracta d’enfortir la democràcia“.

En Romeva va comentar que tenia la impressió que en aquestes eleccions pujarà la participació per diferents motius “pel fet nacional però també com a resposta a les decisions econòmiques i a la crisi en molts àmbits que estem patint” i va explicar que qui presideixi la propera comissió europea no està tant clar que sigui qui designin els estats perquè s’està jugant com és clàssic al bipartidisme però depèn molt també de quins majories surtin de les eleccions i en tot cas “la darrera paraula la té la ciutadania el 25 de maig“.

Xavier Boix

@lamaesquerra

Switch to mobile version