Autor Societat
25 Maig 2014 a 13:30

La Generalitat millora l’accés a la informació sobre contaminació atmosfèrica

Es posen en marxa noves aplicacions i entorns web

Imatge del web Qualitatdelaire.cat

Imatge del web Qualitatdelaire.cat

La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, va presentar el passat dijous, 22 de maig, les noves eines de consulta sobre la contaminació atmosfèrica a Catalunya. Es tracta de l’aplicatiu mòbil AIRE.CAT, que ofereix geoinformació amb les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i un entorn web de consulta de dades històriques i balanços de la qualitat de l’aire. Segons va afirmar Farran, la informació que contenen aquestes aplicacions es publica des de fa temps, però ara resulta més entenedora, amena i atractiva per als usuaris.

La directora general va fer també una anàlisi de la qualitat de l’aire en els darrers 30 anys. Segons Farran, la millora ambiental en la indústria, amb ajuda d’una bona regulació i una bona gestió de l’administració, ha fet que s’assoleixin nivells molt baixos de contaminació en zones industrials. Ara, però, “cal posar l’accelerador per rebaixar la contaminació urbana, estretament lligada a la nostra mobilitat”. Per fer-ho, ha dit que la sensibilització és una eina imprescindible. La informació ha d’estar a l’abast del ciutadà, li ha d’arribar de forma fàcil i entenedora, perquè “estem fent una aposta clara i decidida per afrontar una nova cultura de la mobilitat en què ens hi hem de mullar tots”.

L’app AIRE.CAT és un aplicatiu mòbil gratuït, disponible per a telèfons amb sistemes operatius Android i Apple, per a la consulta de dades de contaminació atmosfèrica. Amb aquesta eina, els ciutadans poden saber de manera ràpida quina és la situació de la qualitat de l’aire (bona-regular-pobra) dels punts de mesurament de Catalunya, del que és més a prop de la seva ubicació i quina ha estat l’evolució durant l’última setmana. Els usuaris d’aquesta app poden compartir la informació a través de twitter facebook o enviant un correu electrònic, a més d’obtenir recomanacions sobre la salut, planificar activitats esportives a l’aire lliure, o consultar el pronòstic de la qualitat de l’aire a tot Catalunya.

L’Aplicatiu de Geoinformació sobre les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) permet accedir, a temps real, a les dades sobre els nivells de contaminants que mesuren les estacions automàtiques. També ofereix l’opció de consultar l’evolució de l’índex Català de la Qualitat de l’Aire (ICQA) i el pronòstic per a les properes hores. Tot, filtrat per estacions, per contaminants, per zones de qualitat de l’aire o per municipis.

La qualitat de l’aire a Catalunya és un entorn web que inclou els balanços i informes sobre la qualitat de l’aire des de l’any 2005. Es poden consultar per any, per contaminant i per estació. A més de suposar una millora de la interactivitat, la pàgina incorpora la possibilitat de fer consultes de diversos tipus, accedir als gràfics d’evolució o descarregar les dades estadístiques de cada estació o contaminant.

Switch to mobile version