Autor Economia
11 Maig 2014 a 11:00

La Cecot valora positivament el descens de l’atur a Espanya i a Catalunya

Incrementen els afiliats a la seguretat social

logo-cecot

L’atur registrat en el mes d’abril s’ha reduït en 111.565 persones respecte al mes anterior a Espanya, el que situa les persones a l’atur en 4.684.301. És el descens de l’atur més acusat registrat en un mes d’abril des del 1996. L’atur va baixar en tots els sectors, especialment en el de serveis, amb 84.706 aturats menys (-2,8%), i en la construcció, que va registrar 11.203 aturats menys (-1,8%). En la indústria va caure en 8.282 persones (-1,6%); en l’agricultura es va reduir en 6.238 aturats (-2,7%), mentre que en el col·lectiu sense ocupació anterior va baixar en 1.136 aturats (-0,3%).

La desocupació va descendir durant l’abril a totes les comunitats autònomes, fonamentalment a Andalusia, Catalunya i Madrid. L’atur va retrocedir en 15.708 persones entre els menors de 25 anys (-3,6%), mentre que entre els majors de 25 va disminuir en 95.857 persones (-2,2%). Ocupació destaca que en l’últim any l’atur entre els joves de menys de 25 anys ha baixat en un 12,4%.

Quant a la contractació, a l’abril es van registrar a l’antic Inem un total d’1.296.529 contractes, un 12,4% més que el mateix mes de 2013. Del conjunt de contractes, el 9,4% van ser contractes fixos, xifra un 24,7% superior a la del 2012.

D’altra banda, la Seguretat Social va guanyar a l’abril una mitjana de 133.765 afiliats (+0,82%), la millor dada en aquest mes des de 2005; a partir d’aquesta dada es desprèn que la xifra d’ocupats és de 16.430.053 afiliats. A Catalunya el nombre d’aturats va baixar en 12.645 persones l’abril (-2,02%) respecte al mes anterior, el que es tradueix en 611.822 desocupats. L’afiliació a la Seguretat Social ha augmentat en unes 32.000 persones, i ha disminuït l’atur interanualment en un 6,88% (45.173).

Des de la patronal Cecot, a Terrassa, es valora positivament la reducció del nombre d’aturats i sobretot el fet que vagi acompanyada per un increment d’afiliacions a la seguretat social. No obstant això, la Cecot continua apel·lant a la prudència a l’hora de parlar de canvis de tendència, ja que s´han de tenir en compte tres aspectes clau a l’hora de valorar la disminució de l’atur registrat: l’emigració, tant la de persones estrangeres que retornen als seus països d’origen, com la d’autòctons que han marxat a altres països en la recerca de millors oportunitats; en segon lloc el desencís en el rol de les polítiques públiques i en la necessitat de formar part d’un registre; i en tercer lloc l’increment de la creació d’ocupació.

El secretari general de Cecot, David Garrofé considera que “mentre no s’inverteixi aquesta tendència i s’aconsegueixi que el crèdit flueixi per tal de consolidar-la, estem davant un escenari de creixement suau i fràgil”, i que “el que considerem prioritari en aquests moments és que hi hagi més contractació. Tal i com està la situació econòmica i empresarial en aquests moments creiem que no es pot parlar de contractes bons o dolents, el que cal és incrementar la ocupació i el nombre de contractes. Les condicions contractuals milloraran si l’economia millora, i amb millors condicions contracturals millora el consum i la confiança, i aquest és un escenari desitjable per a qualsevol empresa”.

Per la Cecot, és necessari l’establiment de nous programes de formació i de pràctiques, noves oficines d’ocupació i nous sistemes de contractació com instruments de dinamització mercat laboral; i es mostra crítica amb la manca d’iniciativa dels Governs per reactivar el sector empresarial. En aquest sentit, des de la patronal catalana ja s’ha demanat en més d’una ocasió desplegar amb urgència un marc de polítiques actives pensades per a que la pime contracti, vinculades a treball i a formació i a la rebaixa de la quota patronal a la seguretat social, una de les més altes d’ Europa.

Switch to mobile version