Autor Opinió
31 Maig 2014 a 20:32

Falsificació de documents

Pau Alonso // Imatge Cedida

Pau Alonso // Imatge Cedida

El passat gener el vocal de comerç de l’EMD Sr. Ortolà trobà damunt la seva taula la còpia d’una instància en la que es denunciava per part d’una ciutadana una presumpta irregularitat higiènica – sanitària a la cuina del restaurant Casalet de Valldoreix.

El Sr. Ortolà va portar aquesta instància personalment a l’Ajuntament de Sant Cugat i en va fer entrega a la responsable de l’àrea de sanitat del mateix. La persona responsable va posar en marxa el protocol per realitzar la pertinent inspecció i va contactar amb la persona denunciant, trobant-se que aquesta no havia fet cap denúncia i ni tan sols coneixia el local. Davant d’aquesta contingència va demanar a l’EMD còpia del l’original trobant-se que el que va rebre era una instància diferent de la que li havien portat. Constatada aquesta irregularitat va emetre un informe a la secretaria de l’Ajuntament de Sant Cugat que immediatament ho va posar en coneixement de l’alcaldia. Amb la mateixa premor la Sra. Conesa va enviar una missiva al Sr. Puig instant-lo a esbrinar el succeït. Sembla que una setmana més tard l’EMD va posar els fets en coneixement de la Fiscalia de Catalunya, que ha obert la corresponent investigació, sense que aquesta estigui tancada encara.

Interpel·lat el Sr. Puig al respecte durant l’audiència pública del darrer ple del dia 22 de maig no va donar explicacions convincents de quina havia estat la investigació interna, més enllà del trasllat de la presumpta falsificació de document a la Fiscalia. En declaracions posteriors a un mitjà local, a part de repetir el mateix, va dir que a la inspecció practicada al local s’havien trobat algunes irregularitats.

Val a dir que les irregularitats trobades no anaven més enllà de les típiques en una inspecció rutinària i per cert ja resoltes, i que en tot cas això es irrellevant davant el greu cas de falsificació documental sobre el que pràcticament no es va pronunciar.

Arribats a aquest punt, s’ha d’explicar que les instàncies de l’EMD porten dos segells, un de registre d’entrada, burdament duplicat a la presumpta falsa instància, i un altre segell de circulació interna. Mentre vaig ser vocal de l’EMD de Valldoreix, quan es rebia una instància se li assignava el corresponent número de registre d’entrada, es feien còpies que circulaven sempre a secretaria i a presidència, als vocals competents en el tema i també a algun tècnic.

Aquesta es la qüestió realment important i gravíssima. Es molt probable que segons va informar l’advocada de les víctimes, acabi arxivant el cas per la dificultat de esbrinar qui ha realitzat la falsa denúncia, però el que realment es important es com va arribar a Sant Cugat una falsa denúncia que el protocol intern de l’EMD hauria d’haver detectat indefectiblement.

Amb una instància es impossible que només hagués una còpia. Quan un vocal troba la còpia d’una instància en la que es denuncien fets greus, el primer que fa es comentar-ho amb els seus companys, amb secretaria i amb presidència. Si ningú més en tenia còpia el lògic hauria estat anar al registre d’entrada per confirmar l’original, i immediatament s’hauria constatat la irregularitat que hauria portat a l’obertura d’una investigació interna.

No actuar d’aquesta manera i portar directament la instància en qüestió a l’Ajuntament de Sant Cugat només pot deure’s a dos supòsits, la complerta estultícia de la persona que ho fa, o la mala fe per, prevaricant, perjudicar greument a una persona que s’havia significat participant d’una protesta ciutadana en contra de l’aplicació del Pla de Mobilitat. Sense descartar el primer supòsit, malauradament i per tot el descrit anteriorment, tampoc puc descartar el segon que em sembla d’una gravetat extraordinària i sense precedents en el nostre poble, i que independentment del que falli la Fiscalia, haurà de portar al govern de l’EMD a assumir les corresponents  responsabilitats que, al meu entendre, no s’acaben amb la dimissió del vocal sinó que també arriben a la presidència, al Sr Puig.

Pablo Alonso

Ex-vocal de la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix

Switch to mobile version