Autor Política
23 Maig 2014 a 11:30

El públic de l’audiència de Valldoreix força endarrerir el ple

Al govern de l’EMD se li obren diversos fronts d’oposició política

Audiència Pública Valldoreix 22/5/2014

Imatge de la Sala de Plens // Foto: Xavier Boix

Ho avançàvem ahir a la prèvia del ple i l’audiència pública de la Junta de Veïns de l’EMD de Valldoreix. “És possible que el interès informatiu recaigui més en l’audiència pública convocada una hora abans que en el propi ple…” i efectivament, així va ser. Fins el punt que es va poder assistir a un fet excepcional, gairebé diríem que irregular. La pressió veïnal va portar al President de l’EMD a endarrerir el començament de la Junta de Veïns una hora i mitja més tard del normal quan és un acte administratiu que no hauria de canviar d’hora. Amb tot, s’entén que amb la pressió amb la que es va trobar prengués aquesta decisió i que decidís exhaurír el torn de paraules del públic. Ens preguntem però que passarà en futures ocasions veient el tarannà que estan prenent els esdeveniments. I ahir s’estrenava el nou vocal Bernat Gisbert com a moderador de l’audiència.

Més d’un centenar de veïns i veïnes es van aplegar a la sala de plens de la Casa de la Vila de Valldoreix. No era la primera vegada. La convocatòria de la Plataforma Ciutadana en contra de les direccions úniques va tenir l’efecte desitjat pels seus organitzadors. Però no només hi van acudir gent a parlar d’aquesta qüestió, és per això que parlem de que al govern de Valldoreix se li obren diferents fronts. Més de 20 van ser les intervencions que hi van haver a aquesta audiència pública. Algunes d’elles clarament representatives d’opcions polítiques que o bé tenen representació al ple o que estan preparant candidatura per les properes eleccions. D’aquí que el President Puig digués en una de les seves intervencions que “està clar els interessos que hi ha darrere d’algunes de les seves intervencions“, referint-se a la voluntat de desgastar l’equip de govern actual políticament.

Josep Mª Canals i Jordi Ribera

Josep Mª Canals i Jordi Ribera // Foto: Xavier Boix

Les intervencions del públic però van tractar temes com el transport públic, el canvi del itinerari de la línia 2 que ha deixat sense servei una bona part del barri de Can Enric La Miranda va ser un dels temes repetits per diferents intervinents, la il·luminació dels carrers, el manteniment de les zones urbanitzades, la gestió dels residus, el projecte de la nova centralitat, al que molts dels que van prendre la paraula van fer esment mostrant la seva contrarietat pel model, les prioritats, els dubtes sobre el procés de negociació, etc., el conflicte sorgit arran la intervenció de la policia local quan membres de Gent x Valldoreix estaven informant a la ciutadania al mercadet i recollint signatures, la futura construcció d’habitatge públic a l’estació de Valldoreix, l’eliminació de les línies d’Alta Tensió i les expropiacions de zones verdes.

Però el tema estrella de la nit va ser, com no podia ser d’una altra forma, el de la mobilitat. Més de la meitat de les intervencions van tenir a veure amb aquesta qüestió d’una forma o altra. Per qüestions concretes del pla implementat, com ara el cost de les modificacions fetes, fins i tot es va preguntar per si es modificaran errors que s’han fet, segons els representants veïnals, a la revista municipal, pel perquè del carril bici que no té continuïtat després de Ramon Escayola amb Sant Cugat, pel pont del Carrer Rossinyol, pels criteris de seguretat del pla de mobilitat i les dades que l’havien condicionat. Les dues qüestions més importants, en boca de qui sembla porta la veu de la plataforma, en Miquel Llugany i en Domingo Triay, va ser que en les trobades amb l’equip de govern s’havia concertat aturar les intervencions fins arribar a un acord i que es demanaria un dictamen a un equip independent perquè, donat el cas, es reculés en els acords presos.

Domingo Triay

Domingo Triay // Foto: Xavier Boix

La proposta de la plataforma va ser feta fa 2 mesos. Però ahir el President Puig va respondre que “jurídicament és difícil modificar un decret“. Davant aquesta incertesa, unida a les intervencions del vocal Jordi Ribera, que cada cop que intervenia esvalotava  els representants de la Plataforma encara més, en Llugany va avançar públicament la constitució de la plataforma Moute per Valldoreix, una associació que articularà l’oposició a la proposta del govern de l’EMD de mobilitat però també de la nova centralitat, “de l’avinguda del Baixador i altres coses que no ens agradin“. Sembla que aquest anunci no va agradar massa a l’equip de govern de l’EMD.

De les respostes d’en Jordi Ribera, que va tenir un intercanvi de retrets amb el representant del PP, Josep Mª Canals, que va aprofitar molt bé l’audiència pública per fer-se notar, va destacar la informació que el pont del Passeig Rossinyol es farà quan hi ha hagi finançament, que en la cruïlla del Nard amb Ramon Escayola hi ha, segons els atestats policials, 5 accidents de mitjana anuals – entre Diagonal i Balmes n’hi ha 35 va dir -, sobre el carril bici sense continuïtat va respondre que la culpa era de Sant Cugat perquè no acabava el projecte i va afirmar que fins que no hi hagi un acord amb els veïns només es faran tasques de manteniment correctiu als carrers però cap tasca que tingui a veure amb temes de mobilitat. L’audiència va acabar a 2/4 de 10 i al ple es van quedar 10 persones.

Xavier Boix – @lamaesquerra

Switch to mobile version