Autor Opinió
21 Maig 2014 a 18:00

El Parlament Europeu

Bandera d'Europa // Imatge cedida

Bandera d’Europa // Imatge cedida

La desorientació de la ciutadania davant del descrèdit dels partits que ens governen ha donat ales a la demagògia de l’antipolítica, com hem vist a Itàlia o, on el pitjor del casos,  a les propostes de l’extrema dreta per tot Europa.

La zona euro entrà en recessió a finals del 2012 arrossegant, en la seva lenta davallada, països amb economies molt sòlides. L’obsessió per l’austeritat enfonsà la demanda i passà factura al conjunt de la Unió. Cap dels objectius que en teoria comportava el fet d’estrènyer-se el cinturó ha pogut ser assolit.

Per això Europa, l’hem de construir a partir dels nostres pobles i ciutats. Perquè els interessos que ha de representar són els de tota la població. Dins de les nostres societats, la crisi ha incidit de manera desigual. Ha atacat amb més força els uns que els altres. Ha fet augmentar les desigualtats socials i ha fet minvar la cohesió social. Ser conscients d’aquesta realitat i entendre que davant la pressió de la globalització Europa és, potser, la darrera oportunitat de què disposem per salvaguardar el nostre model social.

Estem davant de un moment històric: uns 380 milions de europeus estan cridats a escollir 751 eurodiputats de la Eurocàmara, en un dels moments on la popularitat del projecte europeu està més baixa que mai. La participació ha passat del 62% a las eleccions de 1979 al 43% en las eleccions del 2009.

Aquestes eleccions són molt importants perquè la ciutadania digui quin camí vol prendre sobre el futur de Europa, per primera vegada els resultats de les votacions seran els que determinin l’elecció del president de la Comissió Europea i la nova Eurocàmara serà la que disposi de més poders legislatius de la seva historia. Nosaltres veiem el parlament Europeu com una cosa molt llunyana, les decisions que avui es prenen  a Europa ens afecten d’una manera directa, en el dia a dia  de la nostra vida.

En aquests moments la distribució de diputats  al parlament Europeu és la següent: el PPE es el grup que te més representació, 275 eurodiputats, seguit del S&D (195); els liberals (85); Verds (58);  Conservadors i Reformistes Europeus (56); Esquerra Unitària (35); Euroescèptics (33) i el grup de no adscrits (29). Com es pot observar, amb aquesta composició no anem a cap lloc, solament en sabut aplicar polítiques de retallades.

Per això, en aquestes eleccions Europees hem ser capaços de canviar la correlació de forces del Parlament Europeu, per poder canviar aquestes polítiques d’austeritat. S’ha de començar a visualitzar que a Europa comença un canvi, on les persones agafen el protagonisme i es comencen a produir canvis que poden afectar d’una manera positiva a la ciutadania.

El grau de participació en aquestes eleccions serà una veritable proba de foc per poder calibrar la confiança del ciutadans en les institucions europees, que han sofert un gran desgast per las contradiccions en la forma en que s’ha gestionat la crisis. Las condicions d’austeritat exigides en els rescats han generat un gran malestar contra Brussel·les a Espanya, Itàlia i, sobre tot, a Portugal, i Grècia. Aquest clima de frustració ha propiciat un augment dels moviments euroescèptics i d’extrema  dreta  en  alguns  països  que suposa l’amenaça més seriosa que afronta la Unió.

Europa necessita un revulsiu polític que posi fi al discurs retòric. Amb més de 26 milions d’aturats i un creixement econòmic raquític, els ciutadans han anat perdent la confiança en la Unió. Un debat  seriós amb propostes concretes als problemes reals de la ciutadania podria suposar un punt de inflexió a la constant caiguda de participació. Estem en un moment on el populisme i la extrema dreta estan agafant un protagonisme que no els correspon. El gran risc de la UE es que després de las eleccions de maig es repeteixi una gran coalició entre el PPE i els socialistes, i no canvien las polítiques econòmiques, que tanta misèria estan porten a molts països de UE. Les esquerres avui necessiten una política Europea comú, per això aquestes eleccions ens obren la porta per a  intentar canviar las polítiques econòmiques actuals.

Estem vivint  moments històrics com a poble, creure en Europa avui vol dir voler canviar-la. Aquestes eleccions per nosaltres els catalans son molt importants, perquè el dret a decidir que ens nega el govern espanyol sigui defensat pel parlament Europeu i actuï a favor de la defensa d’aquest dret.

Josep Porta

Switch to mobile version