Autor Política
21 Maig 2014 a 14:17

Alfred Bosch: “La societat espanyola és més generosa amb Catalunya que els seus polítics”

“No deixaran fora 7 milions de pencaires que volen millorar Europa”

Alfred Bosch

Alfred Bosch // Foto: Xavier Boix

Fa tot just una setmana ERC feia un acte electoral a la Plaça Quatre Cantons. Com si fos un speak corner, el seu diputat Alfred Bosch, després de fer una introducció explicant la importància de les eleccions europees i el paper de Catalunya en el futur de la UE, va obrir un torn de paraula entre el nombrós públic que seia al seu voltant. Proper i planer en les seves explicacions no sembla un polític dels habituals. Ens atén molt amablement per respondre a la sèrie d’entrevistes que aquests dies publiquem en motiu de les eleccions europees.

Alfred Bosch, li haig de preguntar si Europa sí o no?

Europa sí. Som europeus, vivim a Europa, humanament, geogràficament, culturalment, i políticament volem ser europeus. Que algú tregui el discurs de l’apocalipsi dient que sortirem disparats cap a la galàxia d’Andrómeda doncs és el seu problema. Europa no farà aquestes bestieses, no les farà mai. Regirà el sentit comú, no deixaran fora 7 milions de pencaires que volen contribuir a la riquesa i el benestar europeu, no ho veig de cap manera. Ara, que s’ho inventin per fer por, això és una altra qüestió.

I Europa sí, però no així?

No. Evidentment que volem treballar per una Europa millor, una Europa social, per això hi volem continuar, per contribuir a una Europa que no sigui la del capital, la dels grans bancs, en la que no haguem d’aplicar polítiques d’austeritat i dedicar els diners a despesa militar o a pagar deutes quan es poden dosificar o renegociar. Son coses que s’estan fent a molts llocs. Europa és sagrada pel que fa a les polítiques d’austeritat i retallades però, en canvi, no és sagrada per les polítiques de benestar social, la formació, l’ocupació dels joves i Europa tot això també ho diu i el Consell Europeu, que agrupa els governants europeus, i el Parlament Europeu, ho aprova per majoria. Els que governen Espanya només adapten les males notícies d’Europa. Nosaltres això no ho podem acceptar, aquest és un dels motius pels que pensem que des d’una república catalana ho gestionaríem millor.

Algú deia que és més eficaç votar partits grans perquè quan arriben a Europa passen a formar part de les grans famílies polítiques del Parlament Europeu i incideixen més en les polítiques que s’hi fan. Que votar partits petits és llençar el vot. Què hi diu davant d’això? ho deien els representants del PP però ho podrien dir altres!

Això de dir que el millor és el que la té mes grossa ja ho coneixem. Al Congrés dels Diputats som el grup més petit conjuntament amb ICV, que algú em digui si pensa que els 10 diputats del PP o els 14 del PSC responen més els interessos de Catalunya. Si ni tant sols la gent sap el nom que tenen. La realitat ens diu que no és així.

Els representants d’ERC al Parlament Europeu a quin candidat a la presidència de la Comissió votaran?

Nosaltres formarem part de l’Aliança Lliure Europea i els Verds, que agrupa partits d’esquerres que volen la llibertat i l’autodeterminació dels respectius pobles i no sabem a quin candidat votarem encara. La realitat és però que hi ha més d’una volta i que pot ser que votem a candidats diferents. El que és segur és que no votarem a Junckers, que fa unes setmanes va afirmar que el referèndum del 9 de novembre no es podrà fer. En canvi els candidats del PP i d’Unió sí el votaran. Nosaltres no ho farem.

Una part de la ciutadania reclama l’obertura dels partits i crida l’atenció que ERC esculli independents com a caps de llista en les darreres eleccions, vostè n’és un exemple però també ho és el candidat a aquestes eleccions, en Terricabras. Com ho valora?

Ho valoro molt bé, com una obertura a la societat, com una gran demostració de generositat d’un partit com ERC, fort i amb ascens. Un partit que considera que incorporar gent que no és de partit pot ampliar el predicament i l’acceptació i pot sumar sensibilitats, fins el punt que el primer és independent i el segon, l’Ernest Maragall, és representant de NECat, que prové d’un corrent socialista com el maragallisme amb molt arrelament a Catalunya, el que demostra una visió de futur per part d’ERC, el partit mare de la coalició, que es traduirà amb bons resultats.

No penses que en aquesta campanya es parla massa de la qüestió nacional i massa poc del model econòmic i social que és al final on pot incidir la política europea?

Penso que si. Però la gent esta molt activada amb el procés d’autodeterminació, que és històric i els primers que diuen que se’n parla massa són els que estan en contra. Avui mateix (pel dia que es va fer l’acte electoral) a Sant Cugat, hem estat parlant de tot i la gent, al final, ha acabat parlant d’aquest procés perquè serà un fet del que en parlarem amb els nostres nets, perquè és molt gros tot plegat.

Tu que vius a Madrid tota la setmana, pots dir-nos si tot és tant negre com ens ho pinten?

Fora de l’hemicicle i els micròfons la vida és més somrient i amable, a Madrid no tenim cap problema, hi ha la mateixa gent que ens felicita que ens ataca, és molt diferent parlar amb la gent del carrer que amb els polítics, la gent els vota però no vol dir que hi estigui d’acord al 100%. Molta gent que ha votat el PP no està d’acord amb el cas Bárcenas, la societat espanyola està més avançada i és més generosa amb el cas català que els seus polítics.

Xavier Boix – @lamaesquerra

Switch to mobile version