Autor Economia
6 Abril 2014 a 10:30

PIMEC i Arboribus col•laboren per apropar a les empreses catalanes un sistema de finançament alternatiu

Mitjançant préstecs directes d’inversors

Signatura del conveni entre Pimec i Arboribus

Signatura del conveni // Imatge cedida per Pimec

PIMEC i Arboribus han signat un conveni de col·laboració per oferir a les empreses catalanes un nou mode de finançament basat en préstecs directes d’inversors a empreses, conegut amb el nom de crowdlending. Aquest sistema ofereix una alternativa de finançament pensada per a les petites i mitjanes empreses.

Arboribus és una iniciativa creada el 2013 amb l’objectiu de millorar el problema de finançament de les empreses al nostre país i que constitueix una alternativa d’inversió per a inversors particulars i institucionals. A través de la plataforma d’Arboribus (www.arboribus.com), les persones poden prestar diners directament a les empreses, que poden aconseguir així un finançament complementari en condicions competitives i fora del canal bancari.

Com indica el responsable del Departament de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC, Fran de la Torre, “cal aprofitar totes les alternatives al nostre abast per millorar les opcions i condicions de finançament del nostre teixit productiu, amb l’objectiu final que les nostres empreses puguin aprofitar més i millor les oportunitats de negoci“.

Segons el cofundador d’Arboribus, Josep Nebot, “eliminant gran part dels costos del sistema bancari, els inversors poden obtenir rendiments entre el 6% i el 12%, amb comissions reduïdes i transparents, a més de finançar directament l’economia productiva“. Nebot assenyala que el “crowdlending està demostrant ser molt eficaç per canalitzar estalvi i  diversificar les inversions distribuint-les en diferents empreses, de manera que el risc que assumeixen els inversors es pot gestionar i, davant d’un impagament, l’impacte en la rendibilitat es minimitza“.

PIMEC té una xarxa d’assessors repartits per tot el territori català que donen suport a les empreses en moltes àrees de negoci, i s’encarreguen d’aconseguir un finançament adequat i econòmic. A partir d’aquest acord s’establirà un canal de comunicació directa entre el Departament de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC i els tècnics d’Arboribus. L’acord amb Arboribus s’ha oficialitzat a la seu de PIMEC, on han signat el conveni Josep Nebot i el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete.

El Govern central ha anunciat recentment la publicació de l’avantprojecte de Llei de foment del finançament empresarial, en el qual es regula el crowdlending d’una manera restringida que pot afectar la pròpia viabilitat del model a Espanya. PIMEC i Arboribus valoren positivament que es reforci la seguretat jurídica del sector, però consideren que s’hauria d’ampliar substancialment l’apartat que limita el finançament que una empresa pot aconseguir d’aquestes plataformes, així com els diners que un inversor pot destinar a aquestes iniciatives. Assenyalen que, en el cas contrari, es produiria un greuge comparatiu amb la resta de països europeus.

Segons ha comentat el president de la patronal de la petita i mitjana empresa al Vallès Occidental, Francesc Elías, l’enduriment de les condicions d’accés al finançament afecta especialment les pimes i “cal aprofitar totes les alternatives al nostre abast per millorar les opcions i condicions de finançament del nostre teixit productiu, amb l’objectiu final que les nostres empreses puguin aprofitar més i millor les oportunitats de negoci“.

La delegació de Pimec Vallès Occidental a Sabadell i Sant Cugat posa a disposició dels autònoms i pimes de la comarca els serveis dels assessors financers, els quals fan auditories gratuïts. A la sessió s’informa sobre el pull bancari de les empreses i les fórmules alternatives de finançament.

D’altra banda, Pimec Vallès Occidental té previst fer una Jornada gratuïta  a Sabadell  al Vapor LLong, per a totes les pimes i autònoms de  la comarca  on es presentaran totes les alternatives financeres el dia 14 maig per la tarda.

Switch to mobile version