Autor Economia
9 Abril 2014 a 17:15

L’auditori del Vapor Llonch s’omple per escoltar a Josep Maria Gay de Liébana

Expectatives econòmiques pel 2014

Josep Maria Gay de Liebana ahir al Vapor Llonch // Foto: Joan Múrcia

Josep Maria Gay de Liebana ahir al Vapor Llonch // Foto: Joan Múrcia

Josep Maria Gay de Liébana va ser el convidat estrella de la cita que va tenir lloc ahir a l’auditori del Vapor Llonch de Sabadell i que portava per títol ‘Expectatives econòmiques pel 2014’. L’economista va parlar durant gairebé una hora sobre les seves impressions, sense oblidar-se tampoc de fer un repàs als antecedents que ens han dut fins aquí.

Davant de 300 persones Josep Maria Gay de Liébana va començar la seva xerrada explicant les dades i previsions macroeconòmiques que el Fons Monetari Internacional i els principals actors econòmics estan senyalant per als propers anys, i que mostren una economia europea amb un creixement molt dèbil. Aquest fet suposa, per l’economista, que l’any 2018 encara estarem amb un atur proper al 25%, el que suposa que farien falta entre 2 i 3M de llocs de treball per compensar l’excés de demanda de feina. En aquest sentit, Gay de Liébana ha defensat projectes com Barcelona World, ja que segons creu “durant 2-3 anys hi haurà gent que ara no té feina i que la trobarà. Aquesta gent la podrem reciclar” a més dels serveis que s’oferiran al recinte, que crearan, segons ell, més llocs de treball que ajudaran a pal·liar la situació econòmica actual.

En aquest punt, l’economista va tornar a mostrar-se preocupat pel baix creixement que té l’economia europea enfront d’altres potències mundials, com Japó o EUA: “Ens hem acostumat a viure molt bé i amb drets, drets, drets…” ha explicat, al mateix temps que ha recordat l’enorme endeutament del sector públic i del sector privat: “No gastem més perquè tenim un problema d’endeutament. I com tenim un horitzó que el veiem complicat, ja no ens endeutem”. Actualment l’economia catalana i espanyola estan en plena fase de desenpalanquejament, o el que és el mateix, una reducció continuada de l’endeutament.

En la segona part de la conferència, l’economista ha volgut entrar en la situació de les empreses, entre les quals ha dit veu un problema d’incertesa molt estès: “Ens hem contagiat del pessimisme i cal tenir capacitat de reacció”. En aquest sentit Josep Maria Gay ha volgut recordar que la crisi ha servit per a que les empreses comencessin a internacionalitzar els seus productes i a obrir-se al mercat mundial. Un dels riscos més grans que ha assenyalat és la innovació, que segon ell no es pot donar perquè “Espanya té els costos laborals més elevats d’Europa. No podem tenir una economia competitiva”. Tampoc s’ha estalviat crítiques respecte l’administració de l’Estat, de la qual ha dit que s’ha de reduir d’una manera urgent: “L’Estat capta per si tot el que seria el crèdit, i això vol dir que les empreses no ho reben”.

Per la part positiva, veiem que la macroeconomia va bé. Però la microeconomia va malament” ha dit l’economista. En aquest punt Gay de Liébana ha volgut assenyalar les pensions com un enorme problema per l’Estat ja que, segons ell, “abans un treballador ja podia mantenir 4 pensionistes perquè les pensions eren de 500€, i ara els que s’estan jubilant ho fan amb 2.500€ de pensió, el que vol dir que la pensió mitja està per sobre els 1.500€”. En aquest sentit l’economista ha volgut senyalar la necessitat d’activar polítiques per evitar que els joves segueixin marxant i tinguem un problema d’envelliment de població i, per tant, una situació de pèrdua de població continuada: “La previsió de població per l’any 2023 és de 44M de persones. Si per la part d’abaix no entra gent, estem fotuts. La gent se’n va. Hem de pensar coses noves” ha conclòs.

Ja en la part final el reputat economista ha explicat que, durant els primer anys de crisi, va creure que l’any 2014 seria el començament del final de la situació de crisi: “Crec que aquest 2014 és el darrer d’aquesta situació. Però mai tornarem a la situació anterior a la crisi”.

Durant el torn de preguntes, Gay de Liébana ha hagut de respondre sobre una possible quitança del deute. Tot i que s’ha mostrat d’acord en la modificació de les condicions, com podria ser un allargament dels terminis o també conegut com un procés de “perpetualització del deute” s’ha mostrat contrari a la quitança: “La credibilitat d’Espanya i de la Unió Econòmica Europea seria dolenta. El problema de la quitança està, a més, amb les pensions: El 98% del fons de reserva de la Seguretat Social està invertit en deute espanyol”. Per últim, a preguntes d’un altre convidat, l’economista ha garantit que els bancs ja no suposen un risc i que, per tant, no hem de patir pels nostres estalvis.

En acabar la conferència, uns 100 empresaris, entre xarxa Onion i convidats van efectuar un Networking de gairebé 1 hora distribuïts en 5 grups que va acabar en un pica pica on es van acabar de tancar noves relacions entre emprenedors i empresaris.

 

Switch to mobile version