Autor Cultura
16 Abril 2014 a 14:54

La iaia de Sant Cugat quan era petita

Es presenta un llibre per conèixer “el Sant Cugat d’abans”

Foto del llibre

Foto del llibre // Imatge cedida

El proper dimarts 22 d’abril a les 8 de la tarda es presenta a la sala d’actes de l’Ateneu el llibre de la Maricel AuladellLa iaia de Sant Cugat quan era petita”, amb il·lustracions d’en Xavi Orenes. Es tracta d’un llibre de contes on la iaia de Cal Bolet explica a la seva néta com és que una murciana com ella va venir a viure a la nostra ciutat el 1922. L’àvia conta les malifetes que feien de petits, com començà a cosir tota sola, fins que n’aprèn a Cal Tartraner.

En el llibre hi ha un plànol on es pot resseguir la història i el passat d’aquell poble que avui ha esdevingut ciutat a través de quatre cases de referència: Cal Bolet (cistelleria Auladell), Cal Gerrer (terrisseria Arpí), Cal Tartraner (Can Buscallà a la Plaça Barcelona) i la Casa d’Uniformes Prats. Es tracta d’un llibre recomanat per a infants a partir dels 8 anys.

Tot seguit, us convidem a llegir un petit fragment del conte:

CAL BOLET (Cistelleria Auladell)

Cal Bolet fou fundada l’any 1846 per Jaume Auladell Pahissa i Eulàlia Valls Faiol. En aquella època les cases es construïen en terrenys que pertanyien a altres, com en aquest cas i cada any havien de pagar el cens als propietaris del terreny. La casa era una masia típica catalana on el taller i el bestiar estaven a la planta baixa i l’habitatge al primer pis. Amb els anys la casa va anar canviant. Primer la planta baixa constava de la fusteria (on ara hi ha la botiga, si et fixes bé amb la porta veuràs el relleu de les portes d’abans més altres que les actuals). També hi tenien un corral (on ara hi tenim el menjador) i un pati amb un hortet (on ara hi tenim la cuina i el pati). Les habitacions, menjador i cuina estaven a la primera planta.

Aquesta parella va tenir molts fills dels quals van sobreviure ser. Antigament les famílies deixaven a la casa l’hereu, el primer fill baró de la família, que es quedava a viure amb els pares. En aquest cas quan l’hereu i la jove van anar a viure a la casa, el teu besavi tenia 3 anys. No sé molt bé si es van barallar o la jove va pensar que hi havia masses nens petits en aquella casa, però la parella va decidir marxar. Van anar a viure al Carrer Xerric on hi ha la fusteria…

Text: Maricel Auladell

Switch to mobile version