Autor Política
9 Abril 2014 a 19:46

Després dels funerals civils ara es demana la benvinguda civil al nounat

El Grup Municipal d’ICV-EUiA ho farà explícit al ple d’aquest mes

 

Bateig Laic a Salou

Bateig Laic a Salou // web laicismo.org

Fins no fa pas gaire a Sant Cugat no era possible fer una cerimònia laica per acomiadar a un ésser estimat. O es feia a un tanatori de les ciutats veïnes o bé s’havia de fer en una cerimònia religiosa a alguna de les esglésies de la nostra ciutat. Va ser justament el Grup Municipal d’ICV, en boca de la seva regidora en aquell moment Àssun Reyes, la que va persistir en la demanda fins que l’ajuntament i el concessionari van decidir fer-ho possible. Ara és normal que es faci a Sant Cugat un funeral civil.

Els moments claus de la vida moltes vegades venen determinats per la tradició catòlica. Però el nostre país és divers i Sant Cugat no és una excepció. No és una raresa, malgrat sigui el menys conegut, les cerimònies de benvinguda als nounats. A finals del s. XIX, a Sabadell (1888), un grup de lliurepensadors progressistes va constituir una associació, La Fraternidad de actos civiles, per donar aixopluc a totes aquelles persones que volguessin celebrar aquests moments tant important d’una forma laica. Aquesta associació va durar fins el 1939, any en el que va ser liquidada, com ho van ser els seus responsables.

L’acte de benvinguda o cerimònia d’acolliment de nounats és un acte civil de celebració de la benvinguda dels infants en el qual els pares i mares i padrins de l’infant juntament amb un representant de la corporació municipal exterioritzen l’alegria per l’arribada de nous ciutadans i ciutadanes i es visualitzen els seus drets i deures comunitaris. Aquest tipus de celebracions estan normalitzades a d’altres països europeus, ajuntaments importants com Sabadell, Montcada, Igualada, Sant Boi de Llobregat, Alella, La Llagosta o Salou ja presten aquest servei i a la resta de l’Estat també hi ha ciutats que des de fa anys ho fan possible com Les Palmes de Gran Canària, Múrcia, Jerez de La Frontera o Càceres.

La regidora d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Sant Cugat, Roser Casamitjana considera que “aquests actes serien un nou pas per retornar el protagonisme de les cerimònies laiques a la vida civil, després que els Ajuntaments ja celebrin casaments civils amb absoluta normalitat”. Es tracta de cerimònies civils, laiques i sense abast jurídic, de lliure acceptació per part dels progenitors i en cap cas exclou que es pugui celebrar una cerimònia religiosa de bateig. La formació ecosocialista considera important que els ens locals ofereixin aquestes oportunitats donat que vivim en una societat plural.

Segons la regidora i coordinadora d’ICV, Roser Casamitjana, “l’esforç dels consistoris per dignificar les cerimònies de casament ha acabat forjant el que probablement sigui un dels vincles més agradables entre la ciutadania i les seves institucions” i és que les cerimònies civils son les més celebrades entre la ciutadania de Sant Cugat. L’any 2010 es van celebrar 107 matrimonis religiosos i 239 civils i l’any 2012, 106 religiosos i 157 civils. 

Switch to mobile version