Autor Política
30 Abril 2014 a 17:15

Acte històric a la UAB per reactivar la indústria vallesana

Els sindicats majoritaris comarcals aconsegueixen gairebé la unanimitat

[wzslider]

Aquest matí s’ha celebrat a la Sala d’Actes del Rectorat de la UAB una trobada important, que pot esdevenir històrica si es concreten els punts dels acords i, sobretot, si els seus efectes són en el futur proper positius. Moltes de les veus que han intervingut han fet referència a moments similars del passat, el rector de la Universitat Internacional de Catalunya, Pere Alavedra en citar la proposta dels 70 del malaguanyat alcalde de Sabadell, Antoni Farrés, “Sabadell proposa”, per la que des de diferents instàncies es va treballar per reindustrialitzar la ciutat i el seu entorn. També ha parlat de moments històrics l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, en recordar el paper que van jugar les Zones d’Urgent Reindustrialització (ZUR) a la nostra comarca el 1985 que, amb un seguit d’avantatges fiscals i de tot tipus, van facilitar la implantació de 129 projectes industrials, crear 5.400 llocs de treball i una inversió de més de 500 milions d’euros.

Els sindicats majoritaris, CC.OO. i UGT han aconseguit fer gairebé el ple en un procés que, com ha explicat el secretari general de la Unió Comarcal de CC.OO., Enrique Rodríguez, “ha de començar amb aquest consens, seguir amb un debat i acabar amb un model de comarca que ha de servir per anar a cercar l’ajuda de les administracions nacionals, estatals i europees”. En l’acte d’avui han signat la declaració 33 organitzacions entre sindicats, universitats, patronals, cambres de comerç i tots els ajuntaments de la comarca. La declaració comença per una exposició on explica la situació de la comarca, amb “una població de 862 mil persones, que genera l’11% del PIB català i el 3% de l’espanyol, que genera una ocupació de 315.016 persones i 24.415 empreses però que arrossega una desocupació de més de 80.000 persones, moltes sense cap ingrés i amb més de 28 mil llocs de treball perduts a la indústria des del 2009”. Després de fer esment de les bones pràctiques que hi ha a la comarca pel que fa a establir sinergies i estratègies conjuntes en el passat i en el present – des del Pacte per l’Ocupació del 97, pioner a l’estat espanyol – es planteja cercar l’acord “per iniciar el treball conjunt que tindrà un full de ruta i unes reclamacions mínimes per fomentar unes mesures determinades de política industrial”.

Per aquest motiu marquen un seguit d’ítems a partir dels quals hi haurà un grup de treball que es reunirà el proper 8 de maig a Terrassa per començar a posar fil a l’agulla. S’opta, diu el text, “per activitats industrials d’alt valor afegit que requereixen ocupació qualificada i formada, perquè el coneixement de l’àmbit universitari es transformi en innovacions tant de producte com de processos, per fer un pla estratègic territorial, per millorar les infraestructures de manera que no hi hagi limitacions d’aquest tipus en el creixement econòmic – viaris, ferroviaris, telecomunicacions, polígons industrials i parcs empresarials – millorar la formació dual no només de joves a l’atur sinó també de les persones majors de 45 anys sense formació. També per donar suport al finançament de les pimes, la coordinació per la internacionalització de la indústria, la inversió en el camp del transport – ferroviari de mercaderies com a factor primordial de competitivitat, 20 noves estacions ferroviàries, la connexió ferroviària amb l’aeroport i la finalització del tram Abrera – Terrassa de la B-40 –  i per la transformació dinàmica de la formació professional fent-la prou flexible perquè sigui eficaç”.

De les intervencions, destacar la del Rector de la UAB, Ferran Sancho, que ha fet una crida a fer un “petit acte de rebel·lia creativa fent sentir aquesta veu col·lectiva, sent la universitat un agent compromès amb el territori”. El del degà del col·legi d’economistes de Catalunya, Joan Baptista Casas, que ha fet una defensa de la política microeconòmica que pertoca fer en aquests moments i de que la recerca és el que aporta valor afegit en el mercat i ha donat dades: a finals dels 80 en l’economia del Vallès – es recollia en un treball fet entre d’altres per ell mateix – el sector serveis pesava un 42% i l’industrial un 55% – dins d’aquest el tèxtil encara era un 30%, el metall un 12%, etc. – sent la comarca un territori especialitzat en sectors madurs com el tèxtil, la maquinària elèctrica o la construcció metàl·lica. Cap el 2006, el sector serveis ja havia arribat a representar el 56% i la indústria passava al 42% – el tèxtil baixava fins el 9%! -. I en l’any del màxim rigor de la crisi la indústria representa el 26% i els serveis el 60%. Aquestes dades però signifiquen que la nostra comarca no ha deixat mai de ser industrial perquè està per sobre del que marca la UE com a objectiu mínim d’industrialització que és el 20%. de les seves paraules s’extreu que “la comarca ha fet una profunda reconversió, especialitzant-se en sectors en els que no ho estava fa 20 anys i parlar de 2a reindustrialització és més pertinent que mai perquè és el futur: la indústria augmenta més del 2% en els països més avançats, l’11% del PIB manufacturer suposa el 68% del que es fa en Recerca i Desenvolupament i el 80% de les exportacions al país venen de la indústria manufacturera.

Tant el Rector de la UPC, Enric Fossas, com el secretari general de CC.OO. han demanat que el paràmetre per mesurar l’èxit d’aquesta iniciativa sigui la creació de llocs de treball. I el President de la PIMEC a la comarca, Francesc Elías, a banda d’explicitar la necessitat que la Patronal CECOT hauria de sumar-se a aquest acord, ha estat un dels que ha realitzat una intervenció més descriptiva de la realitat, una realitat que ha destruït 6.500 empreses, 8.000 autònoms i 70 mil llocs de treball, passant de representar el 64% del PIB al 50%. En la seva intervenció ha estat especialment dur amb aquells qui tenen responsabilitat de canviar les lleis i que, segons ell, “han provocat un trencament del pacte social perquè han prioritzat quedar bé abans amb els lobbies”.

Han tancat l’acte les tres alcaldies més importants: Sant Cugat, Terrassa i Sabadell. L’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, exposant que “les ciutats de la comarca han demostrat abastament el seu compromís de voler anar juntes per competir amb altres regions del món i ens hem d’exigir objectius concrets i rendir comptes sinó els aconseguim”. L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha abundat en la idea del passat fabril de la comarca i la seva ciutat, de la importància de la iniciativa sindical d’avui i de les diverses iniciatives municipals i dels altres agents en els darrers temps i “la necessitat d’aprofitar tot allò bo que podem oferir a les inversions que es poden implantar en el nostre territori, que és de molta qualitat urbana en tots els sentits, educatius, ambientals, culturals, etc.”. En Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha explicitat a més que cal demanar el compromís dels governs supramunicipals, tant de la Generalitat com de l’Estat, per la importància del territori del Vallès Occidental “com a motor econòmic del país”.

Com ha dit en Josep Sancristòfol, secretari comarcal de la UGT, aquesta trobada ha estat “un acte de generositat per part de totes les organitzacions signants posant per davant el territori i les persones que hi viuen per fer un projecte que no té marxa enrere”.

DECLARACIO VALLES OCCIDENTAL CAP A LA 2ONA REINDUSTRIALITZACIÓ

Switch to mobile version