Autor Opinió
18 Març 2014 a 14:30

SMART CITY?

Rambla Ribatallada

Rambla Ribatallada // Foto: Jesús Angel Prieto

El món digital abusa de les paraules comuns, tot utilitzant l’anglès. Realitat virtual on havia de dir-se realitat simulada, amics de facebook on potser caldria parlar de coneguts i xafarders, etc. etc. I diem Smartcity quan el que volem dir és ciutat amb dispositius digitals que faciliten informació. I informació no és intel·ligència, si és una condició per prendre decisions intel·ligents. El que passa és que darrere de cada “palabro” de la cultura digital hi ha (entre altres coses) enormes interessos econòmics… i la nostra ximpleria per ser més moderns que ningú ( perdó, “cools“). Veiem el que ha passat amb la remodelació de la Rambla Ribatallada: renovem el ferm, traiem les places d’aparcament del cantó dret i ampliem la vorera. La vorera dreta de Ribatallada té la peculiaritat de tenir dues fileres d’arbres al “tresvolillo“, i les faroles, els semàfors i algun senyal més. En treure l’aparcament hem de recol·locar els contenidors d’escombraries i les parades de bus. I a més hem de posar el carril per a les bicicletes, que guanya tota la centralitat i el protagonisme de la nova vorera Ribatallada… o vorera Entretallada?

Un ciclista té tota la prioritat del món, carril recte i sense entrebancs. Un vianant ha de sortejar a l’esquerra del carril bici, els arbres, les faroles, les parades de bus, els senyals de tràfic i els contenidors. Per la dreta del carril, els arbres i algun pal d’instal·lació elèctrica i un post telefònic (ja no es pot dir que sigui una cabina). Des del punt de vista d’afavorir el vianant smart és molt adequat: la seva intel·ligència ha d’estar activa per no fotre’s de morros amb alguna de les incidències que esmento. I per l’esquerra podem dedicar-nos a observar la rica textura de l’escorça dels plàtans de notable amplada que ocupen aquesta banda.

Si bé el tràfic de les dues rodes està garantit, el de les quatre no: cotxets de nens, cadires de rodes… Potser hem pensat que tothom portarà el cotxet del nen arrossegant-lo amb la bicicleta (cosa que ja veiem i que és molt “cool“)… Animo als moderns a introduir també al iaio en cadira de rodes arrossegat per la bicicleta de fibra de carboni, i així una vegada més Sant Cugat crearà tendència! Smart City? Crec que cal demanar a la Fundació Sant Cugat que organitzi un nou congrés de la ciutat amb aquest tema… però mes des del punt de vista de la psicologia i del sentit comú de poble que no només dels interessos de les companyies digitals i de la modernitat desaforada dels nostres polítics.

Jesús-Àngel Prieto

Veí de la La Floresta Smart.

PS. Aquest article és demagògic: per la vorera esquerra de la Rambla Entretallada sí que passen els vianants tranquils i les quatre rodes… Clar, és la vorera dels comerços: ja se sap que els ciclistes van a la seva i només consumeixen calories.

Switch to mobile version