Autor Economia
4 Març 2014 a 8:30

Sergi Figueres, cofundador de Worldcoo, que ajuda a finançar projectes solidaris

L’empresa ha estat una de les guanyadores del programa Bstartup 10 Banc de Sabadell

 

Sergi Figueres

Sergi Figueres // Foto: Xavier Boix

El Sergi Figueres és el cofundador de Worldcoo, una de les 5 empreses escollides en el programa Bstartup 10 del Banc de Sabadell, un programa empresarial d’alt rendiment pel que rebrà un finançament de 100 mil euros. Fa unes setmanes, a més, signaven un conveni amb l’Ajuntament de Sant Cugat per tal d’ajudar a les ONG locals a trobar noves fonts de finançament i al Sergi el podíem escoltar a Terrassa en una jornada organitzada pel seu Ajuntament i la Mina d’Aigües sobre “la innovació social, el rol de les organitzacions públiques i privades”. Hem volgut conèixer de més a prop a aquest jove empresari, el seu projecte empresarial, alguns conceptes i, de pas, les possibilitats que s’obren per les entitats socials i solidàries del nostre territori, per un costat i per les empreses i les persones que volen desenvolupar accions solidàries.

Defineix-nos Worldcoo?

Worldcoo és una eina on-line per finançar projectes socials, solidaris, de cooperació.

I com funciona aquesta “eina”?, perquè hi ha gent que no està acostumada a aquestes coses

Tenim una plataforma a internet en la que introduïm una sèrie de projectes que nosaltres hem seleccionat amb un format perquè siguin atractius de cara al donant. Un cop estan a la plataforma nosaltres els busquen una doble via de finançament, d’una banda gent que poden accedir a la web, el que s’anomena micromecenatge o “crowdfunding”, mirar els projectes, escollir el que li agrada, troba la informació, una memòria tècnica i econòmica, qui son els beneficiaris, fotos, vídeos, veu l’impacte del projecte, un seguiment d’on van els diners, li garantim transparència. I alhora busquem vinculació amb empreses que d’alguna manera també aconsegueixen finançar el projecte. Com ho fem això? Amb empreses que venen a internet, que fan comerç electrònic. Ens integrem en el seu proces de compra, en una finestreta en la qual es pot donar 1 euro més a un projecte.

Això representa que és el projecte nou?

Exacte! Això es el que ens està anant molt bé, és la “startup”, hem guanyat perquè és una línia molt potent, perquè l’altra has d’atreure tràfic a la teva plataforma, en canvi aquesta és una feina més comercial, arribes a un acord amb un comerç electrònic i ja estàs allà i la gent que compra ja ho pot trobar. Nosaltres ja ens encarreguem de que el projecte sigui molt potent i que tingui que veure amb aquell comerç.

Aquella marca decideix el projecte?

Aquest comerç es l’únic que esponsoritza aquell projecte, busquem una vinculació, temàtica o territorial. Cottet te la vinculació per exemple amb Ocularis de Sitges que fan operacions de la vista o, per exemple, una empresa de venda de sabates li interessava un projecte català amb la Fundació Carreras. Nosaltres busquem els projectes que a l’empresa perquè li encaixin i li donem material perquè els pugui comunicar donant un impacte positiu en la seva marca.

El Banc de Sabadell us dona una “empenteta” de 100 mil €, ajuda BStartup, què vol dir aquesta paraula?

Una empresa jove, generalment del sector tecnològic, del sector internet, si ets d’un altre sector no li dius “Startup”, una empresa que porta pocs anys de vida, no necessàriament de gent jove.

I el Banc de Sabadell inverteix els diners?

Ells inverteixen els diners a la empresa i passen a ser socis, i aporten valor, ajuden a fer el pla financer, a finançar l’empresa un temps i quan sigui forta sortiran com ho faria un inversor normal. El que és important és que de les que hem guanyat som les úniques que tenim aquest component social.

El passat 20 de febrer vareu presentar un conveni amb l’Ajuntament perquè les ONG locals de l’àmbit de la solidaritat puguin treballar amb vosaltres

Efectivament, l’Ajuntament no pot arribar a totes les necessitats que tenen les ONG i d’aquesta forma s’obre una nova finestra. Elles però podran escollir si volen treballar amb nosaltres i si és així nosaltres els donarem tota la informació necessària i les ajudarem per presentar bé els projectes i buscar les empreses adequades. A partir de la propera convocatòria començarem a veure la resposta de les entitats i estem segurs que treballarem amb algunes d’elles.

I les entitats que no són de l’àmbit de la solidaritat o de Sant Cugat què han de fer per contactar amb vosaltres?. Per exemple, el Cau Amic ha pogut tirar endavant un projecte gràcies a la vostra feina.

Doncs bàsicament anar a la nostra plataforma, on hi trobaran un formulari, omplir-lo i nosaltres els ajudarem a fer-lo atractiu i a buscar una empresa de comerç electrònic que pugui encaixar amb ells.

I amb tot el que m’has explicat com us guanyeu la vida vosaltres?

De les donacions que fa la gent que entra a la plataforma no ens quedem res però de l’euro que dona la gent en el comerç electrònic ens quedem un percentatge depenent del volum del comerç, ho diu a la web, de mitjana és el 7%. De totes formes el nostre objecte empresarial és social, a nivell espanyol no hi ha una fórmula jurídica però hem agafat la reglamentació d’Holanda o Anglaterra, pel que més del 50% dels beneficis són per reinvertir i l’escalat salarial el tenim marcat en una proporció d’1 a 8. A banda de que ha de ser una empresa amb viabilitat econòmica.

Aquest projecte el vareu començar dues persones joves, com va ser això?

Si, el vam començar l’Aureli Bou i jo mateix, ell de Vallvidrera i jo de Sant Cugat, amb 27 anys, amb 26 anys vam crear ACED, l’Associació Catalana d’Enginyers pel Desenvolupament, però vam veure que no teníem finançament pels projectes que fèiem i varem decidir crear una empresa per ajudar a les ONG a finançar-se d’una altra forma.

I és que, com diu en Sergi “en aquest país o ets precari o marxes fora o montes una empresa”. Algú li va dir tambéo canvies el sistema”… bé doncs també intenten fer-ho ajudant les entitats socials que amb la seva tasca diària intenten transformar la realitat social i els desajustos creats per les injustícies del sistema.

Switch to mobile version