Autor Opinió
4 Març 2014 a 16:30

Quines prioritats volem

Emilio Botín en la primera reunión de trabajo del Centro Superior de Enseñanza Virtual

Foto: UNED/Ecemaml_Wiki Commons

El terme economia ve del grec i significa, literalment, administració de la casa. La seva finalitat, segons la definició clàssica, consisteix en satisfer les il·limitades necessitats humanes . Les necessitats humanes son il·limitades, però tenen un ordre jeràrquic. En teoria, menjar va per davant de tenir un descapotable, l’educació als fills és més important que donar-los un rellotge d’or. En aquests moments a Espanya tenim tres milions de persones que sobreviuen amb menys de 307 euros mensuals i són oficialment classificats com a pobres. Ja hi ha gairebé sis milions d’aturats, les petites i mitjanes empreses no obtenen crèdits .

Com li va a Emilio Botin, President del Banco Santander, la major entitat financera espanyola?, sembla que bé. El seu banc, com els altres, porta una llarga temporada rebent diners del Banc Central Europeu (BCE) amb un interès del l’1%, amb això compren deute espanyol al 3% o al 4%. D’aquesta manera guanyen diners sense necessitat de moure’s del sofà. Això passa perquè el BCE considera que las prioritats radiquen en evitar la suspensió de pagaments del Regne d’Espanya. És a dir, que a vegades, segons per a qui, resulta més important mantenir feliços als consells d’administració que garantir las necessitats bàsiques de la ciutadania.

Els índex de la borsa pugen, el que també és positiu pel Sr. Botín perquè las accions del seu banc, incloses les seves, es revaloritzen. L’ alegria en la Borsa s’explica perquè las grans empreses, las que cotitzen, solen ser exportadores, i las exportacions augmenten gràcies a la reducció del salaris. Quan més costa viure en aquest país, menys costa fabricar. “ Arriba el diner per tot”, proclama Botín. Home, hauria de completar la frase: “Arriba el diner per a tot el que m’interessa a mi”.

Comencen a registrar-se inversions estrangeres notables, com la de Bill Gates a FCC, i per lògica aniran a més: les accions segueixen sent barates després de la recessió més llarga de l’era contemporània, els preus han caigut fins a un 50%, gràcies a la reforma laboral es pot contractar treballadors per molt poc i acomiadar-los encara per menys, i una gran empresa , a poc que s’organitzi , paga en percentatge menys impostos que un treballador. Espanya en aquests moments ofereix magnifiques oportunitats al gran capital, això esta molt clar. Te sentit, per tant, que el gran capital afirmi que la economia espanyola es un xollo.

Com podem veure, el que és essencial son las prioritats. Mentre considerem que el més important és absorbir deute públic, mimar a la banca i la Borsa, captar inversions estrangeres i produir més barat que els xinesos, donem al Sr. Botín tota la raó. Quines conseqüències tenen aquest ordre de prioritats?. Que les petites i mitjanes empreses no respiren i que els treballadors subsisteixen amb salaris decreixents, la qual cosa fa que la demanda interna segueixi deprimida.

I si els preus i els salaris son baixos atraiem més capital. Quan més pobres som, millor va la economia. Això és el miracle dels nostres governants .

Josep Porta

Switch to mobile version