Autor Opinió
26 Març 2014 a 15:00

La Reserva Federal explicada per a tots els públics

Sin-nombre2

La presidenta de la FED, Janet Yellen, va anunciar ahir que reduirà en 10.000M$ (sí, amics, deu mil milions de dòlars) les compres d’actius i que a més a més treia la referència al nivell d’atur límit per les pujades de tipus d’interès.

Entre el que va dir en el seu discurs i el que va respondre en la roda de premsa posterior, els mitjans han deduit que la pujada de tipus es podria donar abans de final d’any.

Fins aquí, el que podeu llegir/sentir a qualsevol mitjà de comunicació. Ara, per si hi ha alguna cosa que no us ha acabat de quedar clara fem-ne la descodificació.

  1. La FED o Reserva Federal és el Banc Central dels Estats Units, per entendre’ns és qui té la màquina d’imprimir bitllets de dòlar. Té dues obligacions: que els preus siguin estables (controlar la inflació) i ajudar a que l’economia americana vagi bé. Janet Yellen és la primera dona de la seva història que n’ostenta la presidència.
  2. Compres d’actius. Des de l’inici de la crisi de les subprime la FED ha estat molt agressiva en ajudar a reactivar l’economia americana. Una de les mesures més anti-ortodoxes que ha fet servir ha sigut la compra massiva d’actius financers. És una mica com fer-se trampes a un mateix: jo imprimeixo diners amb els quals compro actius de la meva pròpia economia per tal que aquests actius no caiguin de preu i a més hi hagi liquiditat. Sembla, però, que a curt termini els està funcionant (ja veurem les conseqüències a llarg). Tanmateix ja fa uns quants mesos que la FED diu que l’economia americana hauria d’anar pensant en funcionar tota sola sense aquests estímuls que s’han d’anar retirant paulatinament. D’aquí l’anunci, la FED deixarà de comprar 10.000M$ menys del que solia comprar.
  3. L’altra mesura de la FED va ser la de baixar agressivament els tipus d’interès. Els tipus d’interès són els tipus als quals un banc central deixa (s’han de tornar) diners als bancs privats i marquen el nivell al qual els bancs es deixaran diners entre ells i als seus clients. Avui en dia la FED deixa diners entre el 0% i el 0,25% , nivells mínims a la història.
  4. Referència a l’atur. En reunions anteriors, la FED havia dit que no es plantejaria apujar tipus mentre l’atur americà estigués per sobre del 6,5%. Ara està al 6,7% i han decidit treure’s la restricció que ells mateixos s’havien imposat perquè, com hem dit, creuen que l’economia hauria de funcionar per si sola sense estímuls i que els tipus tard o d’hora s’hauran d’apujar.

Primeres conseqüències

Després de la compareixença de la senyora Yellen els mercats han començat ha donar per suposat que la FED apujarà tipus abans de final d’any quan l’escenari amb que treballaven prèviament és que la pujada arribaria a finals de 2015. Això ha fet que de moment:

  • – Les borses estan caient.
  • – La prima de risc espanyola es manté al voltant de 173pb, però caldrà estar atent en els propers dies
  • – El dòlar puja respecte l’euro i un euro val ara menys de 1,38 dòlars. Això és bo pels exportadors perquè els últims dies semblava que anàvem cap a un euro a 1,4 dòlars i quan més car estigui l’euro més cars són els productes europeus que es vulguin vendre a l’estranger.

 

Gustau Yubero (European Financial Planner)

dineret.wordpress.com

Switch to mobile version